Tetka Saveta

FENG ŠUI PREDLOZI ZA UREĐENE KUPATILA! Kako da podstaknete pozitivnu energiju u ovom osetljivom području! doma

Male promene koje unesete u ovu prostoriju mogu doneti veliki napredak u sve segmente vašeg života. Bambus i crvena traka učiniće čudo za vaše kupatilo.

21.05.2022 20:00

FENG ŠUI PREDLOZI ZA UREĐENE KUPATILA! Kako da podstaknete pozitivnu energiju u ovom osetljivom području! doma
shutterstock.com

Drevna azijska mudrost uređenja doma feng šui ima za cilj da done se pozitivne promene u vašem životu. I ne samo što će uneti harmoniju u sve oblasti vašeg života, već će vam pomoći da se osećate mentalno uravnoteženo i stabilno što je preduslov za napredak.

Svaki kutak vašeg doma igra određenu ulogu, pa treba obratiti posebnu pažnju na njegovo uređenje. Voda kao jedan od 5 osnovnih elemenata feng šui i povezan sa bogatstvom, mudrošću i društvenim mrežama. Zbog toga je kupatilo oblast na koju treba posebno obratiti pažnju prilikom uređenja.

Glavni ciljevi u kupatilu su da cela prostorija bude svetla, suva i sveža i da se suprotstavi tendenciji Či energije da stagnira u vlažnim uslovima.

Pixabay.com

Štedite vodu tako štedite i svoj novac

Čuvajte vodu

Kupatila generalno imaju lošu reputaciju jer su povezana sa odvodom vode koja simboliše i tokove novca u vašem životu. Iako je ovo deo vašeg doma u kome možda provodite najmanje vremena tek toliko da obavite ličnu higijenu i okupate se, ipak valja unaprediti i ovaj kutak, a korist će biti višestruka.

Možda nemate novca za potpuno renoviranje kupatila, ali nekad je dovoljno uneti samo male promene, pa da se energija u vašem domu promeni, a ovaj kutak postane vaše mesto za odmor duše i tela.

Feng šui funkcioniše u skladu sa prirodom, pa je prvi savet da vodite računa o vodi. U kupatilu je štedljivost, posebno vode, dobro došla. Da biste ovo postigli proverite sve česme i ventile. Ukoliko je potrebno popravite iste, jer voda nikako ne sme da kaplje iz česme već protok treba da bude ujednačen. Da biste sačuvali vodu možete instalirati uređaj za uštedu vode ili se jednostavno kraće i brže tuširajte. Na ovaj način ćete i dosta uštedeti na računima za vodu.

Zatvorena vrata i spuštena daska

Toalet ima funkciju pranja otpada i vode. Ovo je jedna od oblasti na koje treba obratiti pažnju. Kako savetuju feng šui stručnjaci, dasku od WC šolje uvek držite poklopljenu kad se toalet ne koristi.  Na ovaj način ćete ublažiti gubitak novca, ali smanjiti vlažnost u kupatilu što vodi ka pojavi neprijatne i vrlo štetne buđi.

Spuštanje poklopca je tek sekund vremena, ništa ne košta a vremenom će vam preći u naviku.

Najbolje bi bilo ukoliko biste mogli da vizuelno sakrijete WC šolju ili ukoliko imate mogućnosti odvojte toalet od ostatka kupatila. Najpovoljnija pozicija za toalet je skriven iza pola zida, zaštićen panelom ili zavesom.

Slično poklopcu WC šolje i vrata kupatila bi trebalo uvek da budu zatvorena. Na ovaj način sprečavate dobru energiju u vašem domu da kroz kupatilo i odvod ode iz vašeg doma.

Da biste poboljšali energiju u vašem domu možete postaviti ogledalo na spoljnu stranu vrata kupatila. Ogledalo će energetski  „izbrisati“ kupatilo i ukloniti sve negativne posledice koje loša energija kupatila nosi sa sobom.

Printscreen/https://www.instagram.com/artofgreenery2022

Bambus u kupatilu će negativnu energiju preokrenuti u pozitivnu

Bambus za sreću i bogatstvo

Glavni problem sa kupatilom je voda koja teče. Jedan od najefikasnijih načina da poboljšate pozitivnu energiju u vašem kupatilu je da postavite saksiju sa cvećem. Biljka će transformisati lošu energiju otpadnih voda u vitalnu životnu energiju. Voda hrani biljke i unosi dodir prirode u ovu prostoriju.

Za kupatilo birajte biljke koje vole vodu i paru koja nastaje tokom tuširanja kao što su vodene palme.

Dobar izbor je i bambus srećna biljka prema feng šui učenju koji će da prizove sreću i bogatstvo u vaš život. Bambusi imaju sposobnost unošenja zen raspoloženja u prostor. Nisu zahtevne, lako se prilagođavaju svim uslovima života i brzo rastu, pa ih redovno orezujete kako biste držali njihovu visinu pod kontrolom.

Pixabay

Daska od WC šolje treba uvek da bude poklopljena kad se toalet ne koristi

Crvena traka

Vaše kupatilo treba da bude udobno, svetlo, čisto i praktično. Prirodno svetlo je najbolje jer stvara suvu atmosferu, a sunčeva svetlost stimuliše protok Či energije. Ako je prirodno svetlo ograničeno ubacite jače svetiljke kako biste svetlošću obasjali celu prostoriju posebno ćoškove.

Ogledala ubrzavaju protok energije što je dobro. Osim toga veća ogledala daju osećaj prostranosti, samo vodite računa da se WC šolja ne vidi u ogledalu.

Potrudite se da u kupatilu držite minimum potrebnih stvari bez suvišnih polica i ormarića koji će dodatno usporiti inače sporiju energiju u ovoj prostoriji. Iz istog razloga treba da izbegavate razne podmetače i prostirke, jer površine treba da budu suve i lake za održavanje.

Dobra ventilacija je još jedan važan segment jer će otkloniti mogućnost skupljanja vlage i pospešiti protok energije. I jedan dobar trik feng šui stručnjaka. Vežite crvenu traku oko cevi ispod lavaboa. Na ovaj način ćete umanjiti negativan efekat odvoda i sprečiti da sa vodom otekne i vaša pozitivna energija.

 

Čistoća na prvom mestu

Besprekorna čistoća kupatila je prva stvar na koju će vas upozoriti ne samo feng šui stručnjaci već i lekari. Ovo je mesto gde se skuplja vlaga, pa je redovno održavanje higijene neophodno kako biste imali zdrav i prijatan prostor. Koliko god vam bilo mrsko redovno ribate kadu, lavabo i WC šolju.

Ne zaboravite i na čišćenje ormarića u kojima držite kozmetiku. Sve ove proizvode takođe redovno prebrišite i proverite rok trajanja.

Redovno na dva dana menjate peškire za tuširanje jer su pravi rasadnik bakterija i neprijatnih mirisa. Ne zaboravite da je koža vaš najveći organ koji zahteva redovnu higijenu, a nema ništa gore nego kad se okupani i sveži izbrišete ne baš čistim peškirima.

Za održavanje čistoće kupatila koristite netoksične proizvode što je više moguće. Soda bikarbona i sirće će učiniti čudo za vaše kupatilo, ali i za vaše zdravlje.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)