Feng shui

FENG-ŠUI SAVETI: Kako da pravilno postavite krevet u spavaćoj sobi

Predstavljamo vam nekoliko glavnih feng-šui saveta koji mogu učiniti da vaše mesto za odmor poseduje optimalni energetski balans.

29.11.2021 09:32

FENG-ŠUI SAVETI: Kako da pravilno postavite krevet u spavaćoj sobi
pexels.com

Dobro organizovana spavaća soba temelj je dobrog zdravlja, sreće i uspeha. Pozicija kreveta je najkritičnija u feng-šuiju jer je to mesto u kome se odmaramo i pripremamo za novi dan. Takođe, tokom spavanja smo bespomoćni i nezaštićeni, pa nas zato negativna energija najviše pogađa.

OTROVNE STRELE

Krevet je najvažniji element spavaće sobe, ako ne i čitavog životnog prostora. A položaj kreveta i orijentacija uzglavlja utiču kako na spavanje tako i na zdravlje i odnose. Osećanju sigurnosti prilikom spavanja doprinosi ukoliko postoji uzglavlje na krevetu, ukoliko ga nema, poželjno je da teme spavača bude okrenuto ka zidu. Najbolje je kada se naše uzglavlje nalazi uz zid, ali ne i kada deli isti zid s kuhinjom ili toaletom.

Pošto je spavanje duboki jin proces, treba ga podržati pravilnim smeštanjem kreveta u odnosu na ulaz u sobu (priroda svakog ulaza je jang, suprotno od jin). Zato je za spavanje i zdravlje najbolje kada se krevet nalazi na mestu najudaljenijem od vrata, gde je či najmirnija.

Vrata spavaće sobe ne treba da se otvaraju direktno na krevet, kao što krevet ne treba da blokira ulaz u sobu ili da se nalazi na istom zidu kao i vrata. Krevet ne treba da gleda direktno na vrata ili prozor iako je poželjno (zbog kontrole, doprinosi osećanju sigurnosti prilikom spavanja) kada iz kreveta možemo da vidimo vrata. Kada birate mesto za krevet, izbegavajte da bude ispod ukošene tavanice ili krovnog prozora. Ukošena tavanica stvara osećaj nelagode, dok spavanje ispod krovnog prozora može ometati san, isto kao i spavanje ispod prozora.

BITNA JE SIMETRIJA

Ukoliko je moguće, ostavite slobodnog mesta sa strana kreveta da bi či energija mogla da se sakuplja.
Prilikom postavljanja kreveta proverite ima li u prostoru tzv. otrovnih strela, koje idu direktno prema krevetu. Nije poželjno da one udaraju pravo na telo. Tu se misli i na ogledala, ali i na toalete koji se nalaze do sobe. Zato se preporučuje da koristite paravane. Krevet u spavaćoj sobi mora imati čvrsto uzglavlje i kvalitetan dušek, koji ispod sebe ne treba da sadrži ikakve predmete.

Vaš krevet ne sme biti u ravni s vratima, a preporučuje se da vidite vrata prilikom ležanja. Čvrst zid iza kreveta podrazumeva zaštitničku energiju, koja slobodno teče oko nameštaja, pružajući mu mogućnost i snagu da je održava i učini da ona ostane korisna za naše zdravlje. Zbog toga morate učiniti sve da krevet postane vaša uzdanica i postavite ga na način koji ga sučeljava s čvrstom površinom zida. Da biste dodali više snage i balansa dobroj feng-šui energiji u spavaćoj sobi, zid možete ofarbati u određenu boju koja je u skladu s pravilima ove drevne filozofije.

Da bi energija bila uravnotežena, bitno je da obe strane kreveta budu simetrične. Treba da imate dve lampe i dve komodice sa svake strane. Prema idealnoj varijanti, dobre zone za spavaću sobu su severoistok, severozapad, sever i za dečju sobu istok.

pexels.com

Soba u kojoj spavate ne treba da ima mnogo nameštaja

 

Ne preterujte s nameštajem

Nameštaj u spavaćoj sobi utiče uveliko na san. Ne bi trebalo preterivati s količinom nameštaja, a bolje je da ne bude kabast. Idealno je imati krevet, veliki ormar i male noćne ormariće. Ništa drugo vam nije potrebno. Soba treba da daje osećaj intimnosti. Izbegavajte rasvetu koja visi iznad kreveta jer to podsvest registruje kao da stalno treba biti na oprezu, iz straha da bi nešto moglo da padne na nas. Ako imate mirišljave sveće, neka njihov miris bude osvežavajući. Dok limun deluje razbuđujuće, aroma poput lavande umiruje.

 

Komentari (0)