Tetka Saveta

26 BRZIH NAČINA DA VAŠ DOM ZASIJA: Kako da dom od običnog pretvorite u originalan uz malo mašte

Pronalaženje prave ravnoteže između funkcionalnosti, udobnosti i stila može da izgleda teško dostižno prilikom ukrašavanja naših domova. Bez obzira koliko novca potrošimo na pristojan nameštaj, sobama uvek nešto nedostaje i ne izgledaju kao savršeni prostori koje vidimo u časopisima. Ponekad se situacija može rešiti sa nekoliko malih trikova koji zahtevaju samo nekoliko minuta vašeg vremena i ne uključuju trošenje novca. Srećna vas daje savete da biste saznali kako možete učiniti da vaš dom izgleda elegantnije uz minimalan napor.

04.11.2021 19:05

26 BRZIH NAČINA DA VAŠ DOM ZASIJA: Kako da dom od običnog pretvorite u originalan uz malo mašte
pexels.com

1. Tretirajte ulazna vrata isto kao i unutrašnja

Prvi utisak koji stvorite o svom domu ne treba zanemariti, čak i ako živite u stambenoj zgradi. Tretiranje spoljašnje strane ulaza sa istom pažnjom kao i unutrašnjosti je odličan način da dodate stil svom domu. Stavite nešto iz unutrašnjosti svoje kuće, ali ipak ne ništa skupoceno, okačite sezonski venac ili ukrase ili promenite pločicu sa vašim kućnim brojem. Biljke su uvek odlična ideja, sve dok imaju dovoljno svetlosti.

 

 

2. Prikažite stvari u grupama od tri

Kao i u mnogim oblastima i disciplinama, pravilo tri se uveliko koristi u ukrašavanju i stajlingu. Čini se da je prikazivanje tria vizuelno privlačnije i uravnoteženije, posebno kada veličine, visine i materijali donose neku raznolikost. Počnite sa testiranjem u nekom malom uglu ili na stolu, a zatim primenite koncept na različite oblasti u kući. Samo se uverite da ne preterujete, inače efekat neće biti dobro protumačen.

3. Slojevito aranžirajte svoje tepihe i prostirke

 

 

Profesionalci često koriste ovaj savet da uštede novac na projektima klijenata ili da „prevare“ na snimanjima. Ne samo da ova metoda košta manje za vizuelno povezivanje sobe, već vas takođe ne lišava da dobijete šaru koji volite u slučaju da ne možete da pronađete pravu veličinu tepiha. To je takođe odličan način da testirate kako se osećate u vezi sa hrabrijim izborom i čini da se cela soba oseća udobnije i elegantnije. Počnite tako što ćete postaviti mali smeli tepih na veći neutralni tepih ili prostirku.

4. Složite svoje knjige na alternativne načine

 

 

Dok je vertikalno ili blago nagnuto slaganje knjiga na policama uobičajeno za klasičan dom, alternativno postavljanje govori o smelijem stilu. Pokušajte da naizmenično menjate vertikalne i horizontalne gomile knjiga na policama. Horizontalni snopovi će prekinuti obrazac vertikalnih linija i dodati više vizuelnog interesa, čineći mnogo lakšim stilizovanje polica sa dodatnim predmetima. Samo se uverite da je ritam nasumičan i da nije isti svuda, jer pobija svrhu stvaranjem krutog uzorka koji nije prijemčiv za oko.

5. Prikažite zanimljive predmete

 

 

Ovaj savet je malo teži nego što zvuči jer ne želite da prikazujete svoje drage predmete svuda i otkrijete da niko nije impresioniran. Da bi privukli pažnju ljudi, ovi zanimljivi predmeti bi trebalo da se izdvajaju iz okoline i da odmah privlače pogled na sebe. Ne zaboravite da ne morate da tražite naširoko i nadugačko kako biste pronašli komad o kome vredi razgovarati. Sve dok postoji draga uspomena vezana za njih, daleka ili skorašnja, bilo šta može biti zanimljiv predmet, čak i nasumična slika ili komad sa buvljaka.
 
6. Učinite boce sa tečnim sapunom elegantnijim
 
Sledeći put kada budete imali prelepu bočicu za tečni sapun, sačuvajte je nakon što potrošite sapun i napunite jeftijim sapunom.  Za brzo i lako rešenje, samo potopite plastične boce koje obično kupujete u toplu vodu sa sapunom dok se sve etikete ne mogu lako odlepiti. Providna boca izgleda manje lepljivo i mnogo lepše od one sa etiketom, čak i ako košta veoma malo i ipak je plastična. Uradite to isto i sa bočicama tečnosti za sudove koje vam stoje pored kuhinjske sudopere i na svim lavaboima u kupatilu. Dok ste već kod toga, dodajte po koju bocu losiona pored svake sudopere, kako biste  namazali na ruke nakon pranja posuđa, održali ih mekanim i osećali se elegantnije.
 
7. Držite prašinu podalje od nameštaja
 
Ništa ne ubija stil kao prašina. Možda ste juče očistili celu kuću, ali prašina se vraća nazad bez obzira na sve. Testirajte i vidite koje su površine vidljivije na uobičajenom svetlu kod kuće i obavezno ih češće brišite između generalnog čišćenja. Moći ćete da uživate u svom domu i da ostanete opušteni umesto da se isprepadate  kada vam gosti navrate. Da biste se setili da to često radite, držite pribor za lako čišćenje (čak i vlažne maramice) smešten negde blizu problematičnih područja.
 
8. Prikažite sveže cveće na neočekivanim mestima

 

 

Kada dobijete cveće, stavite ga u vazu negde u uglu sobe, nikako u centru prostorije. Dobijate bonus poene ako je buket šarenolik i sastoji se od razlišitih vrsta cveća, kao oni koje prodaju ulični prodavci ili ono koje možete ubrati u bašti. Ležeran izgled i nasumično postavljanje ostavljaju utisak da ovo radite sve vreme i za svoje zadovoljstvo, ne pokušavajući previše da impresionirate druge.
 
9. Premeštajte stvari iz jedne sobe u drugu
 
Navikli smo na logiku premeštanja stvari u istoj prostoriji i nije prirodno da se stvari premeštaju iz sobe u sobu. To pruža novi način preuređenja nameštaja i rasporeda. Takođe bi mnoge stvari mogle izgledati bolje u novom prostoru ili bi mogle služiti boljoj funkciji. Kada nemate vremena ili budžeta za kupovinu, ovo je najbrže rešenje da osvežite svaku sobu u vašoj kući.
 
10. Držite bele peškire u kupatilu

 

 

Ovo je lični izbor, ali bela boja u peškirima daje ideju o svežini i čistoći, ipak moraju biti čisti. Pored toga, imati više od jednog peškira u kupatilu je sjajno, jer doprinosi ideji dobrog gostoprimstva i odabranih detalja.
 
11. Uvek imajte knjige na stoliću za kafu

 


 
Knjige će istog trenutka dodaju stil i omogućiti sjajne trenutke zabave sa gostima. Obavezno uključite ono što najviše volite i nekoliko različitih žanrova, tako da svi budu zadovoljni. Možete imati samo knjige složene u niske gomile ili mešavinu časopisa, foto-knjiga i stonih knjiga. Ovo je savršeno okruženje za primenu pravila tri i mešanje knjiga sa ukrasnim elementima i malim predmetima.
 
12. Poslužujte vodu u bokalu

 

 

 

Bez obzira da li pijete vodu iz česme, iz frižidera ili flaširanu, držanje vode u bokalu omogućava lak pristup i takođe izgleda elegantnije. Nema ničeg simpatičnijeg od uzimanja bokala za vreme obroka sa porodicom ili kada su gosti u blizini. Takođe možete dodati kriške krastavca ili limuna u vodu za jako brz, ali super fensi dodir. Dodajte bokal i na noćne ormariće u spavaćoj sobi kako biste olakšali hidrataciju i doneli svojoj spavaćoj sobi dodatne stilske poene.
 
13. Obojite neusklađene komade nameštaja istom bojom i završnom obradom
 
Ako u vašem domu postoji mnogo neusklađenih komada nameštaja koji ne izgledaju dobro zajedno zbog svog različitog stila, završne obrade ili boje razmislite o farbanju ili lakiranju nekoliko komada u istou boju i završnu obradu kako biste uneli jedinstvo u prostor. Izaberite nekoliko komada koji su razbacani po sobi i ne previše blizu jedan drugom. Nema potrebe za preterivanjem, jer čak i mali broj može pomoći u jedinstvu, prenosi portal lifehack.org.
 
14. Držite podmetače na stolu čak i kada ne jedete

 

 

Ovo može zvučati kontraintuitivno, ali zapravo daje iluziju urednosti kod kuće i reda u porodici, naročito ako imate decu. Podmetači su takođe odličan način da dodate boju i šare u malim dozama, ako je to vaš stil. Mogu biti jeftine od plastike, gume ili papira koje se kupuju u prodavnici. Takođe možete napraviti svoje tako što ćete seći tkaninu ili iskoristiti stare čaršave.
 
15. Prikažite veći broj istih elemenata
 
Izaberite jednu vrstu proizvoda kojih trenutno imate više. Voće je najbolje koristiti u ovu svrhu i što je svetlije boje, to bolje. Ali možete koristiti i neku vrstu povrća ili jednostavne elemente koji se nalaze u prirodi, kao što su kamenje ili komadi drveta. Stavite veći broj njih u veliku vazu ili činiju i izložite negde na vidljivom mestu, kao što je kuhinjska ploča ili polica, ali ne u centru prostorije, osim ako ga ne koristite kao ukras na središnjem delu stola. Cilj je da napravite snažan vizuelni uticaj tako što ćete isti element imati u velikim količinama, pa je bolje da bude jednostavnog oblika i materijala, uzimajući u obzir staklenu vazu ili porcelansku činiju.

 


 
16. Palite sveće u grupama
 
Sakupite sve sveće koje imate i rasporedite ih u male grupe po kući. Dnevna soba i ulaz su odlična mesta za početak. Paljenje sveća u grupama je mnogo efikasnije od izlaganja pojedinačno jer će pružiti veći sjaj, što je savršeno za večeri i kada imate goste. Takođe, kada gori nekoliko sveća ostavlja utisak da ste navikli da to radite nasumično i da ih ne čuvate za posebne prilike. Kada kupujete sveće, preskočite fensi mirise i idite na obične bele, koje izgledaju klasično i šik i savršene za grupisanje.
 
17. Dodajte sobne biljke

 

 


 

 

Biljke su odličan način da bilo koje mesto učinite stilski privlačnijim. Ne samo da unose svežinu i boju u prostoriju, već i tretiranje njih kao dekorativnih delova prilikom odabira njihovog položaja pomaže u dodavanju stilskih tačaka u prostoriju. Igrajte se sa različitim biljkama i različitim dizajnom listova ako je moguće. Velike biljke stavite blizu velikih komada nameštaja ili ih koristite za popunjavanje praznih uglova, dok male biljke možete kombinovati sa delovima nameštaja ili upotpuniti veće, kada se primenjuje pravilo tri. Samo se pobrinite da im obezbedite pravu količinu svetlosti koja im je potrebna za rast.
 
18. Uklonite neke dodatke
 
Ako ste obično ljubitelj izgleda „više je više“, imate eklektičan stil ili samo želite da definišete svoj stil, ovo je brz savet za vas. Odvojite nekoliko stavki od onoga što je izloženo. Ukrasne predmete, slike, tepihe i jastuke možete uklanjati jedan po jedan dok ne ostanete u čistijem prostoru. Možete naizmenično zamenjivati stvari i vraćati ih nazad na mesto dok ne budete zadovoljni onim što imate. Ova taktika nema za cilj da vam pruži minimalistički dom, već da vas vrati korak unazad kako biste ponovo otkrili potencijal vašeg doma koji on već ima. Odatle je lakše dodati „stil“ na različite načine, velike ili male.

 


 
19. Držite pokrivače i ćebad preko sofe
 
Ne samo da lagana ćebad i pokrivači čine da sve izgleda prijatnije i udobnije, već pružaju jednostavan način da dodate teksturu ili boju odnosno uzorak prilično jednostavnoj ili neutralnoj prostoriji. Ako želite samo jedan prekrivač, pobrinite se da on nije uredno savijen već sklopljen pomalo nemarno.  Ako želite više njih, poigrajte se sa postavljanjem ćebadi dok prostor ne izgleda uravnoteženo.
 
20. Držite korpe izložene po kući
 

 

 

 


Korpe su odlične da u njih potrpate razbacane stvari pre dolaska gostiju ili za nošenje iz sobe u sobu, kako bi se pokupile stvari i predmeti odneli  tamo gde im je mesto. Deluju mnogo skuplje i egzotičnije nego što jesu. Kada ih imate po kući na nekoliko vidljivih mesta, izgledaju kao deo dekora. Mogu biti različitih veličina i oblika, ali treba da budu od istog materijala ili da imaju zajedničku boju, kako ne bi dodatno pretrpavali već zakrčen dom. Naprotiv, mogu biti potpuno jedinstvene i upadljive u potpuno neutralnom prostoru.
 
21. Uklonite svu ambalažu i odložite proizvode u posude
 

 

 


Često su stilski domovi definisani sa nekoliko detalja i ovaj mali savet je od velike pomoći. Svu ambalažu hrane koju kupujete i držite na vidnom mestu, trebalo bi da uklonite i stavite te namirnice u posudu urednog izgleda ili teglu. Staklene posude su lepe, ali ponekad mogu biti skupe ako vam treba mnogo. Iskoristite tegle za džem ili sos kao jeftino rešenje ili nabavite obične porcelanske. Poenta nije u tome da imate ceo set istih posuda, već koristite isti materijal ili boju kako biste stvorili povezanost i čist izgled u kuhinji ili špajzu.
 
22. Okačite stvari na zidove
 
Mnogi ljudi izbegavaju da ukrašavaju zidove jer se plaše skupih troškova umetnina i ramova. Ali ne trebaju vam ni ramovi ni umetnička dela jer sve može biti umetnost sve dok vas na neki način inspiriše i izaziva osećanja. Stranice časopisa su brze i jeftine za kačenje pomoću trake, jer možete odabrati slike sa istom temom ili kontrastne da biste zidu dodali dimenziju. Takođe, možete ih menjati što češće možete bez osećaja krivice.
 

 

 


23. Pokažite svoje hobije
 
Ništa ne govori „ti“ kao stvari koje voliš da radiš, pa se ne ustručavajte da svoje hobi kreacije ili čak opremu držite na otvorenom. To će vam omogućiti zanimljive teme za razgovor, verovatno i više kvalitetnog zajedničkog vremena ako uspete da uvučete nekog drugog u to i jak lični pečat koji dodajete svojoj kući bez ikakvog dodatnog napora. Okačite predmete na zidove, nasumično ih stavite na police ili ostavite na podu.
 
24. Napunite nefunkcionalni kamin nečim neočekivanim

 


 
Klasično mesto za igru sa funkcionalnošću  je kamin. Stavite bilo šta osim cepanica unutra i odmah ćete dodati stil u prostor. Drugi primeri gde možete da primenite isti savet su mali uglovi, arhitektonski elementi, prozori sa delimičnim pogledom ili bez njega, stari uređaji ili čak delovi velikog nameštaja.
 
25. Sloj po sloj i još slojeva
 
Ako želite da uredite kuću u stilu onih iz časopisa, slojevita dekoracija je odgovor za vas. Počnite sa malim i dodajte više slojeva kako vam najviše odgovara u skladu sa dinamikom vašeg doma. Dobro mesto za početak vežbanja je sofa ili sto za kafu. Eksperimentišite sa pravilom tri i različitih materijala, tekstura, boja dok vam se ne učini prijatno na oko.
 

 

 

 


26. Neka vaš dom odražava vas
 
Najmoderniji domovi koje smo videli su ili stilizovani za fotografisanje, ili su kuće iz stvarnog života zanimljivih ljudi, koje izgledaju donekle „drugačije“ od onoga što smo navikli da viđamo, ali imaju mnogo karaktera i stila. Najlakši i najsigurniji način da svoj dom učinite elegantnijim je da dodate više ličnog pečata. Učinite svoj životni prostor prelepim mestom u kome želite da provodite vreme i volite ga što je više moguće. Kada vi sami volite i „podržavate“  neobičnosti svog doma, lako je impresionirati sve ostale.

Komentari (0)