VAŠ DOM JE VAŠE UTOČIŠTE

UREĐENJE DOMA U 2022. GODINI: Feng Shui predlozi i ideje koje ćete obožavati!

Portal Srećna Republika vam prestavlja najvažnija Feng Shui pravila uređenja životnog prostora i savetuje vas kako da njihovom primenom u vašu oazu mira unesete dobru energiju.

04.01.2022 13:03

UREĐENJE DOMA U 2022. GODINI: Feng Shui predlozi i ideje koje ćete obožavati!
unsplash.com

Feng Shui unosi ravnotežu i spokoj u naše živote promovišući protok pozitivne energije kroz naše domove. Ova drevna kineska filozofija zasniva se na ideji optimizacije Chi-ja uz pomoć pet elemenata: zemlje, vode, vatre, drveta i metala.

Iako ovo može zvučati pomalo apstraktno i mistično, principi dizajna enterijera Feng Shui-ja su zapravo laki za primenu u praksi. Nagrada je zdravija, neopterećenija i harmoničnija estetika doma. Privlačnost Feng Shui dizajna je njegova jednostavnost, koja nas stavlja u bolje raspoloženje i stanje uma.

unsplash.com

Soba uređena po Feng Shui-ju

Šta je Feng Shui?

Feng Shui je umetnost postavljanja i aranžiranja objekata kako bi se olakšao slobodan protok Chi-ja, sile koja prožima sve aspekte života. Feng Shui je nastao u Kini pre više od 3.000 godina. Bukvalan prevod fraze je „vetar (Feng) i voda“ (Shui). Oba elementa su povezana sa dobrim zdravljem u kineskoj kulturi. U ovom kontekstu, vetar i voda dočaravaju beskonačno i neograničeno kretanje Chi-ja.

unsplash.com

Uređenje dnevne sobe

Feng Shui unutrašnje uređenje ima za cilj da unapredi različite aspekte vašeg života, tako što će vas uskladiti sa okruženjem u kojem živite dok energija ulazi u vaš dom. Da bi se to postiglo, pravila Feng Shui-ja rade sa pet elemenata. Ovi alati usmeravaju postavljanje nameštaja i ukrasnih predmeta u vašem domu.

Šta je pet Feng Shui elemenata?

U osnovi Feng Shui dekoracije je ravnoteža pet elemenata: vetar, voda, vatra, drvo i metal. Svaki od njih simbolizuje određene kvalitete kao što su stabilnost, mudrost, rast i kreativnost. Dakle, da biste živeli ispunjenim životom, vaš dom mora da uravnoteži svih pet elemenata u svom dekoru, piše portal parachutehome.com

unsplash.com

Primer uređenja sobe

Drvo

Ovaj element simbolizuje kreativnost, rast i vitalnost. Kada ukrašavate njime, odlučite se za oblike koji imitiraju drveće, stabla, lišće i cveće. Boje drveta su zelena i plava.

Vatra

Vatra upravlja strašću, transformacijom, energijom i entuzijazmom. Uključite sveće i različite vrste osvetljenja, kao i komade dekora u crvenoj, roze i ljubičastoj boji.

Metal

Ovo je element logike, efikasnosti i preciznosti. Metalni predmeti sferičnih i okruglih oblika poboljšaće produktivno prisustvo materijala u vašem domu.

Voda

Voda simbolizuje duhovnost i mudrost. Dodajte ogledala, akvarijume ili fontane nepravilnih oblika da biste podstakli opuštanje.

Zemlja

Element Zemlje kontroliše stabilnost, fizičku snagu i ravnotežu. Da biste uneli ovaj podmlađujući element unutra, ukrasite sobe u zemljanim tonovima i dodajte i slike pejzaža.

Feng Shui saveti za uređenje svih soba u domu

Dnevna soba

Otvorite i provetrite svoju dnevnu sobu kako biste omogućili Feng Shui energiji da slobodno teče kroz nju. Dodajte mnogo biljaka da unesete spoljašnjost. Uverite se da je vaš nameštaj udoban, privlačan i odgovarajući za opuštanje. Položaj vašeg nameštaja za sedenje treba da podstakne komunikaciju.

U idealnom slučaju, vaša sofa treba da bude okrenuta prema vratima i treba da bude postavljena uz zid. Ovo je „komandna pozicija“ u prostoriji, koja stvara jasan pogled na vrata. Postavite providne zavese od ispranog lana na prozore i izbegavajte zavese za zamračivanje. Ova tehnika propušta svetlost ne dozvoljavajući da pozitivna energija pobegne.

Ako imate kamin u dnevnoj sobi, nemojte stavljati televizor iznad njega, čineći ga žarišnom tačkom. Nemojte prenatrpavajte svoje police. Izložite samo stvari koje su vam značajne. Zapamtite, nered je velika greška u Feng Shui dizajnu enterijera.

Kuhinja

Principi Feng Shui rasporeda kuće nalažu da kuhinja treba da bude u zadnjem delu kuće - bilo na južnom ili severnom kraju kuće. Ali ako se vaša ne uklapa u ovaj kalup, ne brinite. Još uvek možete doneti pozitivnu energiju u svoj prostor za kuvanje.

Prema Feng Shui pravilima, kuhinja je jedna od najvažnijih prostorija za vaše zdravlje, a šporet je u njenom srcu. Ako je moguće, izbegavajte postavljanje sudopere pored peći. Ovo stvara sukob između dva elementa - vatre i vode.

Ako vaši ormarići ne dosežu sve do plafona, popunite prostor između njih biljkama ili kuhinjskim dekorom. Uradite to kako biste sprečili nakupljanje negativne energije i prašine. Dodajte i dosta metalnih i drvenih dekorativnih elemenata u svoju kuhinju. Ovo podstiče produktivnost i jača porodične veze. Postarajte se da vaša peć radi ispravno i popravite ili bacite polomljene predmete ili uređaje.

Kućna kancelarija

Manje je više je jedno od vodećih pravila dizajna Feng Shui-ja. U kućnoj kancelariji, ovo počinje sa pospremanjem i organizovanjem vašeg stola. Ostavite samo komade nameštaja i predmete koji doprinose vašoj produktivnosti, ili vam pomažu da vizuelizujete profesionalne ciljeve.

Najbolji položaj za vaš sto je okrenut prema vratima i sa čvrstim zidom iza sebe. Odvojite vreme da razmislite o komandnoj poziciji za vaš sto, to je važno jer definiše kako se „suočavate“ sa budućim poslovnim prilikama.

Pošto principi Feng Shui-ja podstiču harmoniju sa okolinom, izaberite drveni sto koji donosi prirodnu estetiku vašem radnom prostoru. Izbegavajte boje koje je ne slažu i umesto toga izaberite nijanse koje neguju vašu prirodnu kreativnost. Najbolje su nijanse žute, zelene i plave. Ove nijanse pomažu da opustite vaš um, tako da možete da se fokusirate na svoje projekte. Ako želite da dodate malo boje, uključite i nekoliko crvenih elemenata.

Spavaća soba

U dizajniranju vaše spavaće sobe, počnite tako što ćete pronaći komandnu poziciju za vaš krevet - najveći komad nameštaja u sobi. Prema pravilima Feng Shui dizajna enterijera, trebalo bi da se naslanja na zid i da bude nasuprot vratima. Ako nema uzglavlje, kupite ga. Uzglavlja stvaraju osećaj zaštite i podrške.

Izaberite dizajn sa mekim ivicama, najbolje je tapacirano uzglavlje. Izbegavajte one napravljene od metala kao što je kovano gvožđe. Generalno, izbegavajte nameštaj sa oštrim uglovima, preferirajući dekor koji promoviše mir i odmor. Razmislite o posteljini u umirujućim, zemljanim nijansama kao što su bež, siva, terakota ili prljavo bela. Odlučite se za posteljinu napravljenu od prirodnih vlakana kao što su pamuk ili lan.

Prekrijte svoj krevet mekanim jorganom ili ćebetom kako biste ga učinili što privlačnijim i istovremeno podsticali protok pozitivne energije. Na kraju, predmete kao što su jastuci, lampe ili noćni ormarići uvek dodajte u parovima.

 

Komentari (0)