Tetka Saveta

DOSTA VAM JE MRAVA U KUĆI: 6 jednostavnih načina da se rešite ovih dosadnih insekata, sve što vam je potrebno već imate u kuhinji

Postoje prirodne metode da se brzo otarasite ove gamadi u svom domu.

21.09.2023 12:00

DOSTA VAM JE MRAVA U KUĆI: 6 jednostavnih načina da se rešite ovih dosadnih insekata, sve što vam je potrebno već imate u kuhinji
shutterstock.com

Jesen je vreme kada najčešće dolazi do najezde raznih insekata u kući koje u potrazi za hranom ili sklonišem za zimu ulaze na sve moguće načine u vaš dom. Bez obzira što održavate higijenu u kući to nije prepreka za mrave  kojih kad se jednom zapate u domu teško ih je isterati.

Ovi mali uporni insekti pronaćiće najnecerovatnije načine da uđu u kuću u potrazi za hranom. Penju se uz zid, ulaze kroz prozor i najmanje pukotine a najčešće ih privlače mrvice i ostaci slatke hrane. Tokom kretanja oni ispuštaju feronome za sobom kao trag i putokaz ostalim mravima, pa vrlo je verovato da ćete sresti još gomilu njih na istom mestu.

Iako su najbolji načini za njhovo istrebljenje sredstava za dezinsekciju, postoje i alternativni načini kako da se na prirodan način rešite zauvek ovih dosadnih insekata. 

Kako se rešiti mrava?

Kada mravi dugo ostanu u kući ili stanu oni očas posla naprave svoju koloniju. Vrlo često tretmani  za dezinsekciju ne pomažu samo u jednom stanu već je neophodna u celoj zgradi. Stručnjaci za dezinsekciju napominju da mravi mogu biti ozbiljan problem. Ako živite u kući ili ne možete uraditi kompletnu dezinsekciju, preporuka je da pokušate da ih se otarasite uz sastojke  iz kuhinje. Evo nekoliko efikasnih metoda.

Pixabay.com

Mravi se obično kreću u kolonijama i napadaju slatke ili masne namirnice

Kuhinjska so

Ova namirnica koja je sastavni deo svakog jela, ima i svoju drugu namenu a to je da brzo rastera mrave. Dovoljno je da je pospete po pukotinama ili na mestima gde su se mravi sakupli i brzo ćete rešiti problem sa ovim insektima.

Ljuta paprika

U borbi s mravima vrlo je efikasna mlevena ljuta paprika mogla da pomogne u istrebljenju mrava. Stručnjaci napominju da treba da vodite računa gde je posipate po kući jer može da ugrozi vaše ljubimce.

shutterstock.com

Paprika je odlično rešenje za borbu protiv mrava ali stručnjaci upozoravaju na opreznost zbog kućnih ljubimaca

Sirće i voda

Kombinacija ova dva sastojka može poslužiti kao privremeno rešenje. U malo vode razblažite sirće, sipajte j rastvor u flaši sa raspršivačem a onda poprskajte kritična mesta gde uporni mravi pojavljuju. Potrebno je češće ponavljati ovaj postupak dok ih konačno ne isterate iz svog doma. 

Kora pomorandže

Miris pomorandže vrlo je prijatan za ljude ali ne i za mrave. Stavite kore od ovog voća na kritična mesta gde se ovi insekti najčešće pojavljuju i bićete oduševljeni rezultatima. Za jači efekat koristite eterično ulje od pomorandže. 

Ljuska jajeta

Sitno imrvljena ljuska od jajeta biće dobra zaštita od mrava. Naime, oštre ivice mrvica ljuske od jajeta biće fizička barijera za ove insekte jer neće moći da je prođu. Pospite komadiće ljuske po pukotinama ili mestima gde držite slatku hranu. 

Pixabay

Nemojte bacati ljuske od jajeta jer vam mogu pomoći u borbi sa mravima

Soda bikarbona

Soda bikarbona se pokazala kao univerzalno sredstvo pa skoro za sve. Koristi se kao sastojak za kolače, čisti kuću a pomaže i u borbi sa insektima. Jednostavno pospite sodu bikarbonu na mestima gde su mravi prisutni i brzo ćete rešiti problem.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)