Tetka Saveta

Rastvor za muškatle zbog kojih će biti raskošne i pune cvetova sve do prvih mrazeva (FOTO)

Trik iskusnih vrtlara za pripremu jeftinog sredstva koji će omiljenom letnjem cveću "produžiti život"

19.09.2023 15:00

Rastvor za muškatle zbog kojih će biti raskošne i pune cvetova sve do prvih mrazeva (FOTO)
Pixabay.com

U većini domaćinstava u Srbiji muškatle su omiljeno letnje cveće. Sadnice su finansijski pristupačne, nisu komplikovane za održavanje, a njihovi raskošni cvetovi u jarkim bojama ulepšavaju i dvorišta i terase.

S obzirom na to da meteorolozi najavljuju miholjsko leto, temperature će pogodovati održavanju muškatli, a da bi one blistale u punom sjaju do prvih mrazeva napravite jednostavnu prihranu koja će pomoći da listovi budu bujni i intenzivne zelene boje, a cvetovi raskošni, bez rizika od naglog opadanja latica.

Iskusni vrtlari u ovu svrhu koriste rastvor od petoprocentnog medicinskog joda i vode.

Pixabay.com

Zahvaljujući rastvoru od joda i vode muškatle će biti okićene cvetovima

Sve što bi trebalo da uradite jeste da u litarsku flašu sipate vodu i dodate joj jednu kap povidon joda. Potom zatvorite flašu, dobro promućkajte sadržaj i sipajte tečnost uz samu ivicu saksije ili žardinjere u koju ste posadili muškatlu. Vodite računa da ovaj rastvor ne dođe u dodir sa biljkom, da ih ne bi spržio.

Ovaj rastvor za zalivanje možete da koristite jednom mesečno.

Zašto je povidon jod dobar za muškatle?

Medicinski povidon jod koji možete da kupite u apoteci poznat je kao sredstvo za dezinfekciju. Odličan je u borbi protiv virusa, gljivica, bakterija i protozoa koje napadaju biljke. On povoljno utiče na jačanje otpornosti cvetnica, pa će iz zemljišta u koje su muškatle posađene eliminisati mikroorganizme koji "napadaju" biljku i onemogućavaju joj da bude zdrava i bujna.

Prilikom pripreme ovog rastvora vodite računa da ne stavite više od jedne kapi petoprocentnog medicinskog joda na litar vode. Ukoliko preterate sa dozom joda, on će negativno uticati na koren biljke, pa će ona propasti.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)