Tetka Saveta

IMATE PROBLEM SA BUĐI U STANU? Ova biljka može da vam pomogne, dokazala je i NASA!

Spatifilum se ubraja u najbolje prečišćivače vazduha jer iz njega sakuplja štetne materije, ali i višak vlage, nije zahtevan za negu a elegantan je ukras u svakom domu.

30.01.2023 10:01

IMATE PROBLEM SA BUĐI U STANU? Ova biljka može da vam pomogne, dokazala je i NASA!
shutterstock.com

Pojava vlage i buđi u kući ili stanu je veoma neprijatna i nezdrava, a čitavu situaciju čini težom i činjenica da je izuzetno teško izboriti se s tim problemom. Često ne pomažu ni najrazličitija hemijska sredstva, premazi i krečenje mesta gde su se pojavile vlaga i buđ. Ono što zabrinjava jeste da to veoma šetno utiče na disajne organe.

Ali kako tvrde u NASA postoji biljka koja može da vam pomogne da se rešite buđi u kući.

Prikuplja vlagu iz vazduha

U pitanju je spatifilum, jedna od najomiljenijih vrsta sobnih biljaka koja je veoma dekorativna i ne zahteva mnogo nege. Zovu je i ženska sreća i mesečev cvet, a potiče iz tropskih kišnih šuma Južne Amerike. Spatifilum je jedan od najboljih prirodnih prečišćivača vazduha, prikuplja toksine i zračenje monitora kompjutera i doprinosi zdravijem okruženju.

Prema studiji koju je sprovela američka NASA još 1989. godine, spatifilum je sposoban da prikuplja svu nečistoća iz vazduha, uključujući i duvanski dim, ali i višak vlage. Naime, kako potiče iz tropskih predela Južne Amerike ta biljka traži vlažnu klimu, zbog čega prikuplja višak vlage. Tako sprečava nastanak buđi.

Nega i održavanje

Spatifilum ima prelepe bogate tamno zelene listove i raskošne, elegantne bele cvetove. Sadi se u zemlju bogatu humusom, a saksiju treba držati dalje od direktne sunčeve svetlosti. Ipak, važno je da biljka ima dovoljno svetlosti i osim redovnog zalivanja i orišavanja ne traži nikakvu posebnu negu.

Kad joj saksija postane tesna presadite je u veću ili je rasadite, to će joj prijati, pa će se još više razvijati.

Od proleća do zime jednom mesečno u vodu za zalivanje dodajte malo tečnog đubriva kako bi spatifilum rastao i razvijao se. Saksiju sa tim sobnim cvećem treba držati podalje od dece i kućnih ljubimaca jer može biti blago otrovna.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)