Tetka Saveta

SAMI NAPRAVITE "UBICU" BUĐI! Ne očajavajte, sve će nestati u trenu uz ovaj magični sastojak!

Vlaga i buđ po zidovima i ormarima može da stvori ozbiljan problem u domaćinstvu, ali postoji jednostavan način da se rešite tih "pošasti" i to sredstvom koje sigurno imate u svom domu.

30.09.2022 17:00

SAMI NAPRAVITE "UBICU" BUĐI! Ne očajavajte, sve će nestati u trenu uz ovaj magični sastojak!
Foto: Shutterstock

Uobičajena je pojava da se buđ stvara na mnogim mestima poput zidova, plafona i ormara, jer su oni pogodno tlo za zadržavanje vlage i razvoj gljivica, posebno ukoliko se ne brine na odgovarajuć način da li u tom prostoru tempearatura odskače od regularne. Slika buđi koja se može zalepiti za nameštaj ili odeću iz garderobera može biti neprijatna, a tek miris koji može izazvati plesan ume da zada pravu glavobolju domaćicama.

Stručnjaci za garderobu i njeno održavanje otkrivaju najefikasnije metode kako se rešiti te "napasti" i na koji način se treba ponašati da se ne bi opet pojavila. 

Uzroci stvaraja buđi

Prva važna stvar na koju treba obratiti pažnju u domu kako bi se sprečila pojava buđi i vlage jeste da temperatura ne bude niska, odnosno ispod 14 stepeni Celzjusovih. 

Jedan od glavnih uzroka stvaranja buđi, prema rečima stručnjaka, jeste nedostatak ventilacije pa je to pogodno mesto da se pojavljuju buđ i vlaga. Ukoliko postoji problem da je zid vlažan i hladan, to će dodatno podsticati stvaranje buđi i njeno širenje i na predmete u ormaru. Takođe, materijali od kojih su izrađeni regali mogu uticati na privlačenje buđi. Međutim, domaćice možda ne znaju da jedan sastojak iz kuće čini čuda u otklanjanju tog problema. 

Foto: Shutterstock

Pojedini materijali lakše privlače buđ

Sirće odličan borac protiv buđi

Da bi se pristupilo pravilnom tretiranju buđi neophodno je odmah ukloniti odeću iz ormara i u jednu posudu sipati jednake količine belog sirćeta i vode. Preporučuje se da se u tu smesu umoči čista krpa i da se zatim njom prebrišu vidljive spore. Ukoliko je buđ zahvatila dublje slojeve, još bolji način da se to sredi jeste da se sirće, koje nije rastvoreno, sipa u bocu sa raspršivačem i njime poprskaju sve zahvaćene površine. To je potrebno ostaviti da se osuši, a zatim isprati hladnom vodom i prebrisati površinu suvim peškirom.

Pixabay

Stručnjaci tvrde da je belo sirće "ubica" plesni i neprijatnog mirisa koji ona stvara  

Kako sprečiti vraćanje buđi u ormarima?

Ugradni ormari su najbolje rešenje da se spreči pojava buđi, međutim, uvek može da pomogne i postavljanje ovlaživača vazduha tamo gde je prisutna plesan. Naravno, odeća u ormaru ne bi trebalo da bude zgusnuta, već da između nje postoji protor kako bi "disala". 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)