Tetka Saveta

OTARASITE SE MRAVA U KUĆI U TREN OKA: Jednu namirnicu iz kuhinje ne podnose, a nije u pitanju so!

Letnje vreme je idealno za najezdu mnoštva insekata u naše kuće, a posebno uporni su mravi koje privlače i najmanje mrvice na podu ili ostaci hrane u kuhinji.

22.06.2023 13:05

OTARASITE SE MRAVA U KUĆI U TREN OKA: Jednu namirnicu iz kuhinje ne podnose, a nije u pitanju so!
Shutterstock

Leto je vreme kad se najčešće dešava najezda mrava u domovima. Bez obzira na to da li imate kuću s dvorištem ili stan, ti mali insekti uvek nađu način kako da uđu unutra i naprave haos.

Mravi su prilično dosadni i teško je isterati ih iz kuće jer su stalno u potrazi za hranom, pa čak i sitne mrvice na podu posle ručka mogu da ih privuku. Međutim, kako objašnjavaju dobri poznavaoci insekata, kada mrav napusti gnezdo u potrazi za hranom on za sobom ostavlja trag feromona. Kad pronađe hranu on se po tom tragu vraća ostavljajući za sobom još feromona kako bi drugi mravi mogli da prate njegov trag. Ako se to dogodi. veoma brzo će čitava armija tih dosadnih insekata da uđe u kuću u potrazi za bilo kakvom hranom - od zrnca šećera, do mrvica hleba i ostataka hrane na posuđu. 

Foto: Shutterstock

Mravi ne podnose miris cimeta koji je bezopasan za decu i kućne ljubimce

Svako ko je ikad imao mrave u kući zna koliko je teško otarasiti se tih insekata koji mile na sve strane. Većina ljudi zato prvo poseže za brojnim, jakim hemijskim sredstvoma kako bi ih se rešili. Međutim, postoji prirodan način da ih bez problema isterate iz kuće. U pitanju je namirnica koju ima svaka kuća, a to je cimet. Miris tog začina mravi bukvalno ne podnose i beže od njega glavom bez obzira.

Sudeći po iskustvu korisnika društvenih mreža to je najefikasniji način da se otarasite mrava.

- I ja sam imala mrave prošlog leta. Sve sam pokušala dok mi komšnica nije rekla za cimet. Samo se pospe po ćoškovima i na mestima gde se pojave mravi i za dan, dva ih više nema - 

- Cimet je spas! Govorim ovo iz ličnog iskustva - 

- Dovoljno je posuti cimet po kuhinjskom pultu i oko sudopere i mravi će nestati -

- Umesto hemijskih sredstava uvek koristim cimet protiv mrava. Insekti nestaju, a kuća mi lepo miriše - 

- Ako imate malo dete ili kućne ljubimce cimet je odlično sredstvo da oterate mrave. Bezopasan je za ljude, pse i mačke - bili su samo neki od komentara na mrežama. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)