Tetka Saveta

OVE MOĆNE BOBICE SPADAJU U SUPERHRANU: U 100 grama ovog voća ima samo 50 kalorija!

Indijanci su aroniju koristili kao jednu od važnih namirnica u lečenju, spremajući od nje čajeve ili ih dodavali raznim jelima.

24.08.2023 16:02

OVE MOĆNE BOBICE SPADAJU U SUPERHRANU: U 100 grama ovog voća ima samo 50 kalorija!
Shutterstock

Bobice aronije (Aronia melanocarpa) tačnije plodovi ove biljke smatraju se najzdravijim prirodnim oksidanskom za ljudsko zdravlje. Kako nemaju prirodne neprijatelja kao što su korovi i štetočine, nije potrebno tretirati ih pesticidima što je dodatni plus za ovu zdravu biljku. 

Aronija je poreklom je iz Severne Amerike, ali se uzgaja i u drugim delovima sveta uključujući Evropu. Tradicionalno, Indijanci su bobice ovog voća koristili kao lek protiv prehlade. Aronija se koristi za pravljenje sokova, džemova, želea, sirupa, čajeva i vina.

Dostupne su kao sveže, smrznute, sušene i u obliku praha, ali je najbolje ih konzumirati sveže ili u vidu matičnog soka. Aronija spada u superhranu, pa ove malene bobice mogu ojačati vaš imuni sistem.

Samo 100 g aronije sadrži čak 15-2o mg vitamina C, a osim toga, bogata je beta karotenom, vitaminima E, K i vitaminima grupe B. Sadržaj vrlo retkog vitamina P je približan onom u šipku, dok njegov nivo u aroniji nadmašuje ostalo voće i bobice. Plodovi aronije sadrže dva puta više vitamina P od crne ribizle i dvadeset puta više od jabuka i pomorandži. Aronija ima malo kalorija i masti. 100 g svežih bobica aronije nosi oko 50 kalorija

Osim vitamina aronija sadrži brojne mikroelemente kao što su kalcijum, kalijum, bakar, mangan, gvožđe, cink. Sadržaj joda u plodovima aronije je 3 do 5 puta veći nego u ribizli, malini i jabuci.

Brojne studije su pokazale da ekstrakti bobica aronije imaju antibakterijsko svojstvo pa pruža zaštitu organizma od bakterija, ali i virusa. Jednom rečju, ove male ali moćne bobice su blagotvorne za ljudski organizam, piše Heltlajn.kom.  

 

Pixabay.com

Indijanci su ih koristili kao jednu od važnih namirnica u lečenju, spremajući od njih čajeve i dodajući ih raznim jelima.

Zbog svih benefita po ljudsko zdravlje Srećna Republika vam donosi recept za sirup od aronije koji ćete obožavati. Vodite računa samo o količini koju konzumirate zato što je prilično sladak i kao i svi sirupu prepun šećera. Zbog toga ga obavezno razblažite sa dosta vode. 

Sastojci:

Priprema:

U veliku šerpu staviti vodu i šećer da provri, dodati oprane i očišćene bobice aronije, pustiti da ponovo provri zajedno sa bobicama, a dok čekate da provri varjačom pritiskati bobice da popucaju i ispuste sok.
Kad provri kuvati samo minut-dva, skloniti sa vatre i ostaviti da se potpuno ohladi. Ohlađenu smesu sipati u cediljku, ako treba iz nekoliko puta i ostaviti da se voće potpuno ocedi od tečnosti. Kad ste svo voće procedili, procediti još jednom kroz cediljku, na koju sta stavili čistu gazu ili filter za kafu i sipati nazad u šerpu ili lonac i pustiti da se kuva desetak minuta. Dodati sok od 1 limuna i sve dobro izmešati. Flaše oprati i sterilisati ih i u zagrejane flaše sipati vruć sok. Zatvoriti flaše,ostaviti da se potpuno ohlade i čuvati ovaj sok na tamnom i hladnom mestu. Od ove količine trebate dobiti oko 1.75 l do 2 l sirupa. Ovakav sirup rastvoriti sa vodom ili mineralnom vodom i piti. 

BONUS VIDEO

Komentari (0)