Bobice aronije (Aronia melanocarpa) tačnije plodovi ove biljke smatraju se najzdravijim prirodnim oksidanskom za ljudsko zdravlje. Kako nemaju prirodne neprijatelja kao što su korovi i štetočine, nije potrebno tretirati ih pesticidima što je dodatni plus za ovu zdravu biljku.
Aronija je poreklom je iz Severne Amerike, ali se uzgaja i u drugim delovima sveta uključujući Evropu. Tradicionalno, Indijanci su bobice ovog voća koristili kao lek protiv prehlade. Aronija se koristi za pravljenje sokova, džemova, želea, sirupa, čajeva i vina.
Dostupne su kao sveže, smrznute, sušene i u obliku praha, ali je najbolje ih konzumirati sveže ili u vidu matičnog soka. Aronija spada u superhranu, pa ove malene bobice mogu ojačati vaš imuni sistem.
Samo 100 g aronije sadrži čak 15-2o mg vitamina C, a osim toga, bogata je beta karotenom, vitaminima E, K i vitaminima grupe B. Sadržaj vrlo retkog vitamina P je približan onom u šipku, dok njegov nivo u aroniji nadmašuje ostalo voće i bobice. Plodovi aronije sadrže dva puta više vitamina P od crne ribizle i dvadeset puta više od jabuka i pomorandži. Aronija ima malo kalorija i masti. 100 g svežih bobica aronije nosi oko 50 kalorija
Osim vitamina aronija sadrži brojne mikroelemente kao što su kalcijum, kalijum, bakar, mangan, gvožđe, cink. Sadržaj joda u plodovima aronije je 3 do 5 puta veći nego u ribizli, malini i jabuci.
Brojne studije su pokazale da ekstrakti bobica aronije imaju antibakterijsko svojstvo pa pruža zaštitu organizma od bakterija, ali i virusa. Jednom rečju, ove male ali moćne bobice su blagotvorne za ljudski organizam, piše Heltlajn.kom.
Pixabay.com
Zbog svih benefita po ljudsko zdravlje Srećna Republika vam donosi recept za sirup od aronije koji ćete obožavati. Vodite računa samo o količini koju konzumirate zato što je prilično sladak i kao i svi sirupu prepun šećera. Zbog toga ga obavezno razblažite sa dosta vode.
Sastojci:
Priprema:
U veliku šerpu staviti vodu i šećer da provri, dodati oprane i očišćene bobice aronije, pustiti da ponovo provri zajedno sa bobicama, a dok čekate da provri varjačom pritiskati bobice da popucaju i ispuste sok.
Komentari (0)