Odrasli

DANAS STE POJELI JAJA MUVE, CRVE I DLAKE GLODARA, A DA NISTE NI ZNALI: Lista namirnica s najvećom količinom insekata!

Neće vam biti dobro kada pročitate šta se sve nalazi u hrani.

25.09.2024 07:01

DANAS STE POJELI JAJA MUVE, CRVE I DLAKE GLODARA, A DA NISTE NI ZNALI: Lista namirnica s najvećom količinom insekata!
Schutterstock

Hranu je nemoguće proizvesti tako da 100 odsto bude očišćena od insekata, ali sa druge strane, potpuno šokantno zvuče smernice Američke agencije za hranu (FDA) kojima se propisuje dozvoljena količina insekata ili dlaka glodara u pojedinim namirnicama.

Ovo je odvratno, ali to je i realnost od koje se ne može pobeći.

Sa druge strane, morate imati u vidu i da su insekti veoma važan deo životnog ciklusa svake biljke, a bez njih većina voća i povrća ne bi opstala.

Ipak, kada na primer, pročitate da je na 50 grama cimeta dozvoljeno 400 ili više delova insekata i 11 ili više dlaka glodara, nikome neće biti svejedno.

Spisak ljugavih "dodataka" se nastavlja - u konzervi voća dozvoljeno je 10 odsto buđi, 5 ili više jaja muve i 1 crv na svakih 250 ml.

Shutterstock

Voćne mušice su neizbežne

 

Konzervirane pečurke su pravi rasadnik najodvratnijih kreatura, od grinja, preko crva do delova insekata.

Grinje

Grinje, osim što su prisutne u prašini, mogu se naći i u pšeničnom brašnu i drugim žitaricama koje se čuvaju u ormaru. Ova dosadna stenica može biti uzrok alergijskih reakcija, pa je važno voditi računa o higijeni i čistoći namirnica.

Voćne mušice 

Kada voće počne da sazreva, voćne mušice, poznate i kao Drosophila, mogu se naglo umnožiti i naći u sokovima od voća. Čak i veliki proizvođači soka od agruma moraju obratiti pažnju na ovaj fenomen, s obzirom da određena količina mušica može biti prisutna u soku prema propisima FDA.

Profimedia

Spisak gadnih "dodataka" je poduži

 

Crni, grbavi žižak u konzervama

Iako možda nije poželjan u pasulju, crni, grbavi žižak može se naći u konzerviranim proizvodima. Tokom zimskih meseci, ženke ove vrste polažu jaja u biljke, a neki od insekata mogu završiti u konzervama koje se nalaze na policama prodavnica.

Jaja muve u konzerviranim proizvodima od paradajza

Proizvodi od paradajza, poput paste, soka i umaka, mogu sadržati određenu količinu jaja muva, ali su i dalje legalni za konzumaciju prema propisima. Na primer, pire od paradajza može sadržati određeni broj jaja muva na svakih 100 grama.

Gusenice u smrznutom spanaću

Čak i u smrznutom spanaću mogu se naći neželjeni dodaci poput crva dužine do 12 milimetara. Ova neobična činjenica može iznenaditi mnoge potrošače i naglasiti važnost pregleda namirnica pre upotrebe, navodi fda.gov.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (1)

Naida

25.09.2024 09:47

Bas me briga sta sam pojela. 'Braca' Kinezi jedu i gore pa zive.