Odrasli

SUPLEMENTI KOJE SRBI MASOVNO UZIMAJU PRAVE HAOS U TELU, OPASNI SU PO SRCE: Evo koje vitamine morate da izbegavate!

Obavezno se prvo dobro informišite o neželjenim efektima.

23.09.2024 11:29

SUPLEMENTI KOJE SRBI MASOVNO UZIMAJU PRAVE HAOS U TELU, OPASNI SU PO SRCE:  Evo koje vitamine morate da izbegavate!
Shutterstock

Iako su dodaci ishrani, naročito posle prehlade ili bolesti, veoma korisni, neki od suplemenata mogu da budu loši za zdravlje. Stručnjaci upozoravaju da ove dodatke ne uzimate predugo i bez detaljnih informacija o njihovim eventualnim štetnim efektima.

Lekari otkrivaju da neki dodaci mogu da izazovu nepravilan rad srca, visok krvni pritisak i da uopšteno naštete zdravlju srca. 

Riblje ulje

Riblje ulje je jedan od popularnijih dodataka zbog svojih zdravstvenih prednosti, poput smanjenja upale i snižavanja triglicerida. Međutim, stručnjaci kažu da, ako uzimamo riblje ulje koje ne sadrži antioksidanse, to može da bude prilično rizično za zdravlje srca.

pexels.com

Ne uzimajte suplemente na svoju ruku

- Iako je riblje ulje veoma korisno za zdravlje srca, može da bude štetno. Ako nije konzervirano antioksidansima poput vitamina C, E ili astaksantina, to predstavlja rizik jer je riblje ulje izuzetno sklono proizvodnji toksičnih nusproizvoda. Zato uvek proverite da li vaše ulje sadrži antioksidanse - kaže nutricionista Robert Lafeliče.

Kalcijum bez magnezijuma

Dodaci kalcijuma i magnezijuma treba da se uzimaju ravnomerno. Magnezijum pomaže u regulaciji kalcijuma u telu i podržava funkcije srca, zbog toga ih je najbolje uzimati zajedno.

- Kalcijum i magnezijum trebaju da budu u ravnoteži. Mnogi ljudi uzimaju dodatke kalcijuma koji ne sadrže magnezijum, a to može da dovede do relativnog nedostatka magnezijuma, posebno ako osoba konzumira mnogo mlečnih proizvoda - upozorava Lafeliče.

On dodaje da je magnezijum takođe važan za održavanje normalnog srčanog ritma.

- Nedostatak magnezijuma može da dovede do aritmije ili atrijske fibrilacije - tvrdi nutricionista.

Koren sladića

Koren sladića obično se uzima za probavne probleme i upale grla, ali, ako ne unosimo dovoljno magnezijuma uz njega, to može da ugrozi zdravlju srca.

- Koren sladića može da bude opasan jer može da izazove visok krvni pritisak i smanji nivo kalijuma, što može da dovede do aritmija opasnih po život - navodi medicinska sestra Lorin Tajer, prenosi shefinds.com.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)