Iako su dodaci ishrani, naročito posle prehlade ili bolesti, veoma korisni, neki od suplemenata mogu da budu loši za zdravlje. Stručnjaci upozoravaju da ove dodatke ne uzimate predugo i bez detaljnih informacija o njihovim eventualnim štetnim efektima.
Lekari otkrivaju da neki dodaci mogu da izazovu nepravilan rad srca, visok krvni pritisak i da uopšteno naštete zdravlju srca.
Riblje ulje
Riblje ulje je jedan od popularnijih dodataka zbog svojih zdravstvenih prednosti, poput smanjenja upale i snižavanja triglicerida. Međutim, stručnjaci kažu da, ako uzimamo riblje ulje koje ne sadrži antioksidanse, to može da bude prilično rizično za zdravlje srca.
- Iako je riblje ulje veoma korisno za zdravlje srca, može da bude štetno. Ako nije konzervirano antioksidansima poput vitamina C, E ili astaksantina, to predstavlja rizik jer je riblje ulje izuzetno sklono proizvodnji toksičnih nusproizvoda. Zato uvek proverite da li vaše ulje sadrži antioksidanse - kaže nutricionista Robert Lafeliče.
Kalcijum bez magnezijuma
Dodaci kalcijuma i magnezijuma treba da se uzimaju ravnomerno. Magnezijum pomaže u regulaciji kalcijuma u telu i podržava funkcije srca, zbog toga ih je najbolje uzimati zajedno.
- Kalcijum i magnezijum trebaju da budu u ravnoteži. Mnogi ljudi uzimaju dodatke kalcijuma koji ne sadrže magnezijum, a to može da dovede do relativnog nedostatka magnezijuma, posebno ako osoba konzumira mnogo mlečnih proizvoda - upozorava Lafeliče.
On dodaje da je magnezijum takođe važan za održavanje normalnog srčanog ritma.
- Nedostatak magnezijuma može da dovede do aritmije ili atrijske fibrilacije - tvrdi nutricionista.
Koren sladića
Koren sladića obično se uzima za probavne probleme i upale grla, ali, ako ne unosimo dovoljno magnezijuma uz njega, to može da ugrozi zdravlju srca.
- Koren sladića može da bude opasan jer može da izazove visok krvni pritisak i smanji nivo kalijuma, što može da dovede do aritmija opasnih po život - navodi medicinska sestra Lorin Tajer, prenosi shefinds.com.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)