Odrasli

LOŠA NAVIKA U TOALETU, KOJU SVI IMAMO, IZAZIVA VELIKE ZDRAVSTVENE PROBLEME: Šta ne smete da radite dok ste na WC šolji

Stručnjaci otkrivaju šta je zabranjeno tokom velike nužde.

23.09.2024 07:05

LOŠA NAVIKA U TOALETU, KOJU SVI IMAMO, IZAZIVA VELIKE ZDRAVSTVENE PROBLEME:  Šta ne smete da radite  dok ste na WC šolji
Shutterstock

Hemoroidi su problem koji može izazvati ekstremnu nelagodnost, a simptomi poput bola, peckanja, svraba i rektalnog krvarenja mogu biti veoma neprijatni. Međutim, stručnjaci upozoravaju da predugo sedenje na WC šolji drastično povećava rizik od njihovog nastanka.

Hemoroidi se nalaze u analnom kanalu i njihov glavni zadatak je olakšavanje prolaza stolice.

Neodgovarajuća ishrana sa malo dijetalnih vlakana, poremećene navike creva, niska fizička aktivnost i sedentarni način života mogu dovesti do uvećanja hemoroida kao rezultat razvoja upale.

Prvi simptom koji se često ignoriše jeste analni svrab, koji je rezultat oštećenja tkiva tokom defekacije. Osećaj sitosti uprkos odlasku u toalet takođe može biti znak problema. Krv u stolici obično dovodi ljude do posete lekaru, ali gastroenterolozi ističu da je važno obratiti pažnju na ove simptome i ranije.

Ljudi koji, kada žele da vrše nuždu, ne obraćaju pažnju na to koliko dugo vremena provode na WC šolji, češće dobijaju hemoroide.

- Hemoroidi su prošireni krvni sudovi u donjem delu rektuma i anusa. Iako ih svako ima, oni postaju razlog za brigu tek kada su uvećani ili su razvili upalu, koja može da nastane zbog više faktora. Jedan od najčešćih uzroka je dugo sedenje na WC šolji. Krv se nakuplja na najnižoj tački i povećava pritisak u krvnim sudovima anusa, što dovodi do hemoroida - objasnio je doktor Dejvid Švarcbaum.

shutterstock.com

Izbegavajte korišćenje telefona u toaletu

On je dodao da maksimalno vreme koje smete da provedete sedeći na WC šolji iznosi od 10 do 15 minuta. Sve duže od toga, povećava rizik od pojave hemoroida. Švarcbaum napominje da nikako vreme u toaletu ne koristite za skrolovanje društvenim mrežama, jer tako nećete ni primetiti koliko ste vrema proveli vršeći nuždu.

Gastroenterolog dr Prasun Šah ističe da po svaku cenu morate da izbegavate preveliko naprezanje prilikom pražnjenja creva.

- Dugo sedenje može da poremeti protok krvi u analno područje i iz njega, što dovodi do nakupljanja krvi u venama i izazivanja njihovog oticanja. Pokušaj istiskivanja tokom pražnjenja creva takođe povećava pritisak u krvnim sudovima u anusu. Ovo je još jedan čest uzrok hemoroida. Često savetujem svojim pacijentima da kada osete potrebu za pražnjenjem creva, odu u toalet, izbegavaju naprezanje, a ako ne mogu da se oslobode za to vreme, ustanu i pokušaju ponovo kasnije kada ponovo osete potrebu - zaključio je dr Šah, prenosi huffpost.com.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)