Odrasli

CRVENI ILI ZELENI KUPUS? Evo koji je zdraviji - jedan vas češće tera u toalet i čini čuda za upale!

Mnogi ne mogu da zamisle obrok bez kupus salate ili pak obožavaju neko konkretno jelo od ove vrste povrća, ali treba znati da postoje značajne razlike između njegove dve vrste.

30.12.2024 06:45

CRVENI ILI ZELENI KUPUS? Evo koji je zdraviji - jedan vas češće tera u toalet i čini čuda za upale!
shutterstock.com

Mnogi ne mogu da zamisle obrok bez kupusa. Uz svaku vrstu mesa, to je dodatak broj jedan u vidu salate. Postoje dve vrste kupusa - zeleni i crveni. Da li ste se nekada zapitali koji je zdraviji?

U nastavku saznaćete prednosti zelenog i crvenog kupusa.

Upalu drži pod kontrolom

Upala nije uvek loša stvar.

U stvari, vaše telo se oslanja na inflamatorni odgovor da bi se zaštitilo od infekcije ili ubrzalo zarastanje. Ova vrsta akutne upale je normalan odgovor na povredu ili infekciju. Cruciferous povrće, poput kupusa, sadrži mnogo različitih antioksidanasa za koje se pokazalo da smanjuju hroničnu upalu.

Vitamin C

Vitamin C, takođe poznat kao askorbinska kiselina, vitamin je koji je rastvorljiv u vodi i koji ima mnogo važnih uloga u telu. Dokazi sugerišu da je ishrana bogata vitaminom C povezana sa manjim rizikom od određenih karcinoma.

Iako je potrebno više istraživanja da bi se utvrdio uticaj ovog vitamina na prevenciju raka, sigurno je da vitamin C igra ključnu ulogu u mnogim važnim funkcijama u telu.

Shutterstock

Mnogi ne mogu da zamisle obrok bez ukusne salate od zelenog kupusa 

Dok su i zeleni i crveni kupus odlični izvori ovog snažnog antioksidansa, crveni kupus sadrži znatno više. Naime, jedna šolja (oko 89 g) seckanog crvenog kupusa sadrži čak 56 odsto preporučenog unosa vitamina C, što je ista količina koja se nalazi u maloj pomorandži.

Pomaže u poboljšanju varenja

Ako želite da poboljšate zdravlje probave, zeleni kupus bogat vlaknima je odlična opcija. Nerastvorljiva vlakna pomažu u održavanju zdravog sistema za varenje i podsticanjem redovnog pražnjenja creva.

Može sniziti krvni pritisak

Visok krvni pritisak pogađa više od milijardu ljudi širom sveta i glavni je faktor rizika za srčane bolesti i moždani udar. Lekari često savetuju pacijentima sa visokim krvnim pritiskom da smanje unos soli. Međutim, nedavni dokazi sugerišu da je povećanje kalijuma u ​​ishrani jednako važno za snižavanje krvnog pritiska. Kalijum je važan mineral i elektrolit koji je telu potreban za pravilno funkcionisanje. Jedan od njegovih glavnih zadataka jeste da pomogne u regulisanju krvnog pritiska suprotstavljajući se efektima natrijuma u ​​telu.

Schutterstock

Lekari često savetuju pacijentima sa visokim krvnim pritiskom da smanje unos soli

Kalijum pomaže u izlučivanju viška natrijuma kroz urin. Takođe, on opušta zidove krvnih sudova, što snižava krvni pritisak. Crveni kupus je dobar izvor kalijuma.

Smanjenje nivoa holesterola

Međutim, ljudi koji imaju visok holesterol takođe imaju tendenciju da imaju povećan rizik od srčanih oboljenja, posebno kada imaju povišene nivoe LDL (lošeg) holesterola.

Schutterstock

Zeleni kupus je mnogima omiljena namirnica i u kiselom obliku 

Zeleni kupus sadrži dve supstance za koje se pokazalo da smanjuju nivoe LDL (lošeg) holesterola.

Rastvorljiva vlakna

Pokazalo se da rastvorljiva vlakna pomažu u snižavanju nivoa LDL holesterola tako što se vezuju za holesterol u crevima i sprečavaju da se apsorbuje u krv.

Sistematski pregled i meta-analiza iz 2023. godine pokazali su značajno smanjenje LDL i ukupnog holesterola uz dodatak rastvorljivih vlakana, a zeleni kupus je dobar izvor rastvorljivih vlakana.

Biljni steroli

Zeleni kupus sadrži supstance koje se nazivaju fitosteroli. Oni su biljna jedinjenja koja su strukturno slična holesterolu i smanjuju LDL holesterol blokiranjem apsorpcije holesterola u digestivnom traktu.

Studija Američkog udruženja za srce iz 2020. pokazala je da 2-3 grama biljnih stanol estara dnevno smanjuje LDL holesterol za 9-12 odsto.

Kupus je odličan izvor vitamina K

Vitamin K je kolekcija vitamina rastvorljivih u mastima koji igraju mnoge važne uloge u telu, piše Heltlajn (Healthline).

Zašto je crveni kupus poseban?

Crveni kupus je poznat po svojoj karakterističnoj ljubičastoj boji, a upravo je visoka koncentracija antocijanina zaslužna za tu boju. Antocijanini su prirodni pigmenti koji imaju snažno antioksidativno dejstvo, štiteći na taj način telo od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Ova svojstva čine crveni kupus posebno korisnim za očuvanje zdravlja.

Pored svoje spektakularne boje, crveni kupus se ističe i po svom bogatstvu vitaminima. U poređenju sa zelenim kupusom, crveni kupus sadrži čak 10 puta više vitamina A, koji je ključan za očuvanje zdravlja očiju, kože i imunološkog sistema. Takođe, crveni kupus je značajno bogatiji i vitaminom C, koji je važan za jačanje imunološkog sistema i opšte zdravlje organizma.

Vlakna koja ima crveni kupus su važna za zdravlje probavnog sistema - pomažu u održavanju redovne stolice, hrane korisne bakterije u crevima i sprečavaju zatvor.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)