Slatkiši

ČOKOLADNI MEDENJACI: Uživajte u prazničnim danima uz savršen dodatak meda i cimeta!

I miris i ukus, a obožavaće ih svi ukućani - od najmlađih do najstarijih.

02.01.2025 08:00

ČOKOLADNI MEDENJACI: Uživajte u prazničnim danima uz savršen dodatak meda i cimeta!
Shutterstock

Ako tražite kolače koji će ispuniti vaš dom toplinom, mirisom cimeta i čokolade, čokoladni medenjaci su pravi izbor. Ovi kolačići su ne samo jednostavni za pripremu, već i prelepa kombinacija mekog testa i bogate čokoladne glazure. Idealni su za praznične dane, ali i za sve one trenutke kada želite da se počastite nečim posebnim.

Sastojci:

  • 500–700 g glatkog brašna (Tip-400)
  • 200 g šećera
  • 2 jaja
  • 150 g meda
  • 50 g putera
  • 3 supene kašike tople vode
  • rendana kora pomorandže
  • cimet po ukusu

Za glazuru:

  • 300 g crne čokolade
  • 2 supene kašike ulja
  • 100 ml mleka

Priprema:

Na tihoj vatri rastopite puter. Skinite sa šporeta, dodajte med i mešajte dok se med ne istopi. U smesu dodajte jaja i sve umutite ručno žicom dok ne postane homogeno.

U većoj posudi pomešajte brašno, šećer, cimet po želji i rendanu koru pomorandže. Dodajte tri supene kašike tople vode i pripremljenu smesu sa puterom, jajima i medom. Mešajte dok se sastojci ne sjedine, a zatim umesite tvrdo, ali glatko testo. Umotajte testo u prijanjajuću foliju i ostavite ga u frižideru najmanje 60 minuta da se ohladi.

Ohlađeno testo razvucite oklagijom na pobrašnjenoj površini do debljine od oko jedan cm. Modlicom vadite oblike i ređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u unapred zagrejanoj rerni na 180°C oko 5-10 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

Dok se medenjaci hlade, pripremite glazuru. Na tihoj vatri otopite crnu čokoladu sa mlekom i uljem, povremeno mešajući. Kada postane potpuno glatka, umočite jedan kraj svakog medenjaka u čokoladu i ostavite ih na rešetki ili papiru za pečenje dok se glazura ne stegne.

Prijatno! 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)