Jela bez mesa

OVAKO TESTO NARASTE I BEZ KVASCA: Recept za pecivo koje ćete obožavati, a sprema se očas posla

Najjednostavniji način da spremite vazdušasto i mekano jelo.

16.12.2024 08:01

OVAKO TESTO NARASTE I BEZ KVASCA: Recept za pecivo koje ćete obožavati, a sprema se očas posla
Shutterstock

Ljubiteljima testa ovaj trik će se mnogo dopasti. Od testa se mogu napraviti mnogobrojna jela u kojima uživaju kako deca tako i odrasli. Kada želite da oduševite goste ili partnera možete da napravite mnogobrojna jela od testa jer su upravo to recepti koji oduševe mnoge i mala je šansa da ćete pogrešiti u pripremi.

Najveći problem kod testa je što se mora čekati da isto naraste i upravo je to ono što ometa domaćice u pripremi. Ipak, postoji način da testo bude kao da ste u njega stavili kvasac i da ima identičan ukus, a da ne morate čakati pola sata ili više da naraste.

Kombinovanjem kvasca, brašna i vode u procesu pravljenja hleba, dolazi do oslobađanja šećera i ugljen-dioksida, što upravo omogućava da testo naraste i dobije svoju karakterističnu teksturu. Međutim, postoji i alternativni način podizanja testa, a to je korišćenje sode bikarbone u kombinaciji sa kiselinom poput limunovog soka. Ova hemijska reakcija omogućava testu da dobije mekoću i prozračnost bez potrebe da se čeka da se testo diže.

Srećna republika

Kako da testo naraste bez kvasca


Kada želite da zamenite kvasac u receptu, možete koristiti sodu bikarbonu i odgovarajuću kiselinu kako biste postigli isti efekat podizanja testa. Kiselina može biti kiselo mleko ili limunov sok, a kombinovanjem sa sodom bikarbonom, ova reakcija omogućava testu da naraste bez potrebe za kvascem. Takođe, može se koristiti i sirće da testo naraste.

U sledećem receptu je korišćeno sirće, a od testa možete praviti štapiće ili nešto drugo po želji.

Potrebno je:

  • 600 grama brašna
  • 300 ml vode
  • 200 g maslaca ili margarina
  • 1 jaje
  • 1 kašika sirćeta
  • pola kašike soli

Priprema:

Prvo je potrebno prosejati brašno kako biste dobili finu teksturu testa. Zatim u posebnoj činiji pomešajte vodu, sirće, so i jaje, dobro izmešajte i dodajte prosejano brašno. Umesite testo dok ne postane elastično i ne lepi se za ruke.

Shutterstock

Recept za testo bez kvasca


Stavite testo na sto posut brašnom i podelite ga na dva dela. Prvi deo razvijte što je moguće tanje, na oko 3 milimetra debljine. Takođe, podelite margarin na dva dela i premažite prvo testo polovinom margarina. Zatim postupak ponovite sa drugim delom testa, pa ga preklopite preko prvog dela. Uvijte testo u rolat i oblikujte ga u oblik puža. Puž od testa stavite u kesu i ostavite u frižideru na 15 minuta ili duže.

Kada testo izvadite iz frižidera, ponovo ga razvijte i složite u oblik pravougaonika. Od dobijenog testa pravite željena peciva i spremna su za pečenje.

BONUS VIDEO:


Komentari (0)