Ljubiteljima testa ovaj trik će se mnogo dopasti. Od testa se mogu napraviti mnogobrojna jela u kojima uživaju kako deca tako i odrasli. Kada želite da oduševite goste ili partnera možete da napravite mnogobrojna jela od testa jer su upravo to recepti koji oduševe mnoge i mala je šansa da ćete pogrešiti u pripremi.
Najveći problem kod testa je što se mora čekati da isto naraste i upravo je to ono što ometa domaćice u pripremi. Ipak, postoji način da testo bude kao da ste u njega stavili kvasac i da ima identičan ukus, a da ne morate čakati pola sata ili više da naraste.
Kombinovanjem kvasca, brašna i vode u procesu pravljenja hleba, dolazi do oslobađanja šećera i ugljen-dioksida, što upravo omogućava da testo naraste i dobije svoju karakterističnu teksturu. Međutim, postoji i alternativni način podizanja testa, a to je korišćenje sode bikarbone u kombinaciji sa kiselinom poput limunovog soka. Ova hemijska reakcija omogućava testu da dobije mekoću i prozračnost bez potrebe da se čeka da se testo diže.
U sledećem receptu je korišćeno sirće, a od testa možete praviti štapiće ili nešto drugo po želji.
Potrebno je:
- 600 grama brašna
- 300 ml vode
- 200 g maslaca ili margarina
- 1 jaje
- 1 kašika sirćeta
- pola kašike soli
Priprema:
Prvo je potrebno prosejati brašno kako biste dobili finu teksturu testa. Zatim u posebnoj činiji pomešajte vodu, sirće, so i jaje, dobro izmešajte i dodajte prosejano brašno. Umesite testo dok ne postane elastično i ne lepi se za ruke.
Kada testo izvadite iz frižidera, ponovo ga razvijte i složite u oblik pravougaonika. Od dobijenog testa pravite željena peciva i spremna su za pečenje.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)