Slatkiši

NEZAOBILAZNA ŠTRUDLA SA MAKOM: Praznici samo što nisu, ne dajte da prođu bez omiljene poslastice!

Simbol tradicije i užitka nikada nije bio lakši i ukusniji.

09.12.2024 08:01

NEZAOBILAZNA ŠTRUDLA SA MAKOM: Praznici samo što nisu, ne dajte da prođu bez omiljene poslastice!
Shutterstock

Štrudla, omiljena poslastica mnogih evropskih kultura, nije samo desert već i simbol tradicije, zajedništva i praznične atmosfere. Njeni koreni sežu do Otomanskog carstva, dok je vrhunac popularnosti doživela u Austriji i Nemačkoj. Danas štrudla sa makom ima posebno mesto u kuhinjama Srbije, Mađarske i Austrije, gde se priprema s ljubavlju za svečane prilike, unoseći toplinu i slast u svaki zalogaj.

Sastojci:

Za testo:

  • 500 g brašna
  •  jaje
  • 250 ml tople vode
  • 30 ml ulja
  • prstohvat soli
  • kašičica šećera
  • 20 g svežeg kvasca

Za punjenje:

  • 300 g mlevenog maka
  • 150 g šećera
  • 200 ml mleka
  • vanilin šećer

Priprema:

Rastvorite kvasac u toploj vodi sa šećerom i ostavite da naraste. U većoj posudi pomešajte brašno, jaje, ulje, so i nadošli kvasac. Mesite dok testo ne postane glatko i elastično. Pokrijte testo krpom i ostavite da odmori oko sat.

U međuvremenu u šerpu sipajte mleko, šećer i vanilin šećer, pa zagrejte dok ne proključa. Dodajte mleveni mak i kuvajte na laganoj vatri dok smesa ne postane gusta. Ostavite da se nadev ohladi pre nanošenja. Kada je testo dovoljno nadošlo razvucite ga na pobrašnjenoj površini u pravougaonik. Ravnomerno nanesite fil od maka, ostavljajući prazne rubove. Pažljivo urolajte testo, počevši od dužeg kraja i pritisnite krajeve da se zatvore.

Prebacite štrudlu na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta, dok štrudla ne dobije zlatnu boju. Po želji, štrudlu pre pečenja premažite umućenim jajetom za sjajniji izgled. Nakon pečenja, ostavite je da se malo ohladi pre sečenja, kako bi punjenje očvrsnuolo. Uživajte u savršenoj štrudli, toploj ili hladnoj, uz napitak po želji.

Uživajte!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)