Roditeljstvo

Ako dete više voli da gleda crtane filmove nego da bude s vama, IZGUBILI STE! Poznati dečji psiholog ima savete za sve roditelje!

Poznati doktor izneo je niz činjenica u vezi sa vaspitanjem mališana, ali i o tome gde mame i tate uglavnom greše, istakavši načine kako da to sa svojim voljenima prebrode na najlakši način.

20.09.2022 12:00

Ako dete više voli da gleda crtane filmove nego da bude s vama, IZGUBILI STE! Poznati dečji psiholog ima savete za sve roditelje!
Foto: Shutterstock

Savremeno roditeljstvo dosta se razlikuje u odnosu na ono od pre nekoliko decenija i vreme kada su današnje mame i tate odrastale. Batine i fizičko kažnjavanje danas su gotovo potpuno iskorenjeni, kao i vikanje, ponižavanje mališana slanjem u ćošak ili slično, a, podrazumeva se, i vređanje.

Međutim, mnogim roditeljima je teško da pronađu granicu pa je sve više, kako stručnjaci upozoravaju, ekstremno razmažene dece koja prave scene na javnim mestima i s kojima roditelji, čini se, ne znaju kako da izađu na kraj. 

Foto: Shuttestock

S mališanima treba stalno pričati, baviti se decom i biti im posvećen

Deca ne slušaju nego gledaju

Kako ističe čuveni profesor i dečji psiholog dr Svetomir Bojanin, greška leži u roditeljima. Tata i mama najčešće nemaju vremena da se bave decom koja, kako on tvrdi, sve više gledaju, a sve manje slušaju. 

- Ono što vidimo jače je od onoga što čujemo. Deca odrastaju uz TV i igrice, mašta im je zakržljala, ne znaju za poslušnost jer ih niko nije naučio da slušaju. Mališanima treba mnogo pričati, a onda im dati da to reprodukiju tako što će crtati. Na taj način dete razvija mentalno i asocijativno polje. Odatle potiče i reč poslušnost. Moramo prvo slušati da čujemo - poručio je on.

Kako naglašava, loše je detetu dopustiti da po ceo dan gleda crtane filmove, iako je roditeljima tako lakše.

- TV je postao današnja bebisiterka. Ako dete više voli da gleda crtane filmove nego da ode u šetnju sa roditeljima, oni su negde već pogrešili. Decu treba uključivati u život, imati sluha za njih, treba se njima baviti i posvetiti im se. Onda nema propusta i nema razmaženosti - naglasio je taj dečji psiholog.

Pixabay

Mašta im je zakržljala jer ih niko nije naučio da slušaju već samo da gledaju

Gde greše roditelji

Koliko puta ste u prodavnici videli histerično dete koje vrišti zato što nije dobilo omiljenu čokoladu? Ili mališana koji skače po kući iako roditelji imaju goste i niko ne može da ga umiri... Kako objašnjava uvaženi profesor, problem se ne rešava tada, posebno ne batinama.

- Takve scene se dešavaju kad detetu nije posvećeno dovoljno pažnje. Ako prirodno živite s decom i na vreme i u dovoljnoj meri ste se bavili njime, onda mališan zna koliko je važan i razmaženosti neće biti - objasnio je on.

Kako smatra, najveće zlo za dete je kad ga naučite da mu kupujete pažnju preko poklona.

- Njemu su pokloni zamena za ljubav i zato i pravi histeričnu scenu u prodavnici ukoliko ne dobije čokoladicu. Na roditelju je da objasni detetu da ne može svaki put nešto dobiti. Umesto da mu kupite čokoladicu vodite ga u šetnju i pričajte s njim jer je to za njega mnogo važnije. Objasnite mu da se pokloni dobijaju za praznike i posebne prilike i tako će lakše naučiti da ceni ono što dobije. Pokloni ne mogu biti zamena za roditeljsku ljubav. Slično je i sa gostima koji dođu u vaš dom. Ako dete nije dobijalo adekvatnu pažnju, onda će je grabiti od drugih ljudi, od gostiju - pojasnio je dr Bojanin. 

shutterstock.com

Nevaljalo dete zapravo traži ljubav i pažnju roditelja

Kazne, da ili ne?

Deca uče gledajući svoje roditelje, zato je važno da tata i mama vode raču na kako se ponašaju i šta govore pred svojom decom. Takođe, smstra uvaženi profesor, decu ne treba kažnjavati, posebno ne batinama.

- Bol koji nanesemo detetu samo će stvoriti mržnju kod mališana, a ne promenu načina ponašanja. Poslušnost dolazi iz ljubavi, a ne iz straha. Dete će pre razumeti ako mu kažemo da nas je nešto povredilo (ne u smislu nabijanja osećaja krivice), nego ako ga udarimo. A ako smo ga povredili batinama, naneli mu bol, ono neće moći da se saoseća sa nama. Ponovo podvlačim, ukoliko dete stalno dobija pažnju i ljubav roditelja neće biti nevaljalo i neće biti potrebe za batinama i kažnjavanjem - zaključio je on.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)