Roditeljstvo

VODI DECU NA POVODAC: Oca napali na društvenim mrežama zbog načina na koji šeta mališane (FOTO+VIDEO)

Video snimak kako otac šeta 5 dece držeći ih na povocu izazvala je burne reakcije na društvenim mrežama.

04.08.2022 17:00

VODI DECU NA POVODAC: Oca napali  na društvenim mrežama zbog načina na koji šeta mališane (FOTO+VIDEO)
Printscreen Instagram/@driskell_quints_dad

Džordan Driskel (31) iz Kentakija žestoko je napadnut na društvenim mrežama zbog načina na koji šeta svoje 5 dece. On je objavio video na kome se vidi kako su petorke vezane na povodac dok s ocem mirno šetaju ulice. Ovaj snimak je vrlo brzo postao viralan sa više od 3 miliona pregleda, a ljudi su bili potpuno šokirani kako mališane šeta kao da su kučići.

Povodac zbog sopstvenog mira

Džordan i njegova supruga Brijana imaju petorke Zoi, Dakotu, Holina, Ašrin i Gevina koje je teško držati pod kontrolom. On ističe da njegova supruga nema ništa protiv ovakve šetnje sa njihovom decom.

- Moja deca su radoznala po prirodi, vole da beže i istražuju i zaista ih je teško kontrolisati posebno kad izađemo u šetnju ili se nađemo negde u gužvi. Zato koristim povodac da ih držim sve na okupu i da nemaju mogućnost da pobegni li se izgube. Povodac je tu zarad mira mene i moje supruge – objasnio je Džordan za američke medije.

Kako je naglasio, povodac koristi isključivo radi bezbednosti svojih mališana. Kad god izađemo nege moram da razmišljam da li će neko od njih da padne dok trče okolo. Kroz glavu mi stalno prolaze slike kako će da slome ruke ili noge, da povrede glavu. Ovako sam miran i sve ih držim na oku – dodao je on.

Džordan tvrdi da njegovoj deci ne smeta kad im zakači povodac kad krenu u šetnju, naprotiv ona to vole. Međutim, niko nije pitao mališane kako se oni osećaju kad su na povocima.

Različiti komentari

Džordanov način šetnje izazvao je različite komentare korisnika društvenih mreža. Jedni su se razbesneli i poručili da deca nisu psi i da je jako ružno što se tako ponaša prema sopstvenim mališanima.

- Ali nastavnici mogu da čuvaju 30 dece bez upotrebe povodaca ne razumem zašto to ne može i ti koji si njihov tata – napisala je jedna majka.

- Oni nisu psi. Šta je sledeće? Da ih naučiš da vuku sanke? – besno je poručio drugi.

- Ako niste sposobni da vodite računa o toliko dece niste trebali ni da ih imate toliko. Šaljete jako lošu poruku deci da su oni za vas kao psi i ništa više – bio je žestok komentar trećeg korisnika društvenih mreža.

Međutim, bilo je i onih koji su razumeli ovaj Džordanov postupak.

- Bolje da bude siguran u njihovu bezbednost nego posle kad se nešto dogodi da krivi sebe. Da ja imam toliko dece uradio bih isto. Samo napred - bila je jedna od poruka podrške.

- Zamislite samo kako svi trče u različitim pravcima, to bi bio pakao za roditelje. Sa 5 dece ni ne može drugačije, ovo je zapravo odgovorno roditeljstvo – napisao je drugi.

- Imam jedno dete od 2 godine koje je pokušalo da izleti na ulicu punu automobila tokom šetnje mogu samo da zamislim kako je sa petoro. Bezbednost mališana je na prvom mestu – istakao je treći.

Svima koji su negativno komentarisali njegov postupak Džordan je poručio da da dođu malo kod njega i pokušaju da zamisle njegov svakodnevni život uz 5 mališana koji jurcaju na sve strane.

- Ako nisi bio u mojim cipelama ne znaš kako je to – kratko je rekao on.

Šta kažu lekari i psiholozi

Pedijatar Bendžamin Hofman predsednik saveta za prevenciju povreda kod dece pri Američkoj akademiji za pedijatriju (AAP) rekao je da ne savetuje da roditelji koriste povoce za decu zbog rizika od pada.

- Kao pedijatar, nisam srećan što vidim decu na uzici kao da su kućni ljubimci. Kao otac troje dece, svestan sam koliko mališani  mogu biti brzi, impulsivni i nepredvidivi. Ako pričamo o mogućim povredama to što su na povocu ne sprečava ih da padnu ili se zapetljaju u kaiševe. Lično sam video šta se dešava kad roditelj naglo povuče kaiš i dete padne najčešće unazad. U tom slučaju može da zadobije ozbiljne povrede glave i udova – naglasio je on.

Dečji psiholog Pejdž Safajer smatra da je važno pustiti decu da istražuju kako bi moglo da nauči da se samo čuva.

- Deci treba pokazati šta je bezbedno ponašanje, a šta ne. Treba razgovarati s decom i objasniti im zašto je važno da vode računa o sopstvenoj bezbednosti. Nikakav povodac ne može zameniti takve razgovore. Čak i kad su deca mala, verujte, mogu da razumeju mnogo više nego što mi odrasli mislimo. To što dete ima povodac ne znači da je bezbedno. Sa kaiševima ili ne ono mora da zna da treba da stane pre nego što pređe prometnu ulicu. Kao što biste detetu objasnili zašto ga držite za ruku dok šetate trotoarom ili prelazite ulicu isto to mu treba objasniti i kad ima povodac koji ga zapravo ne štiti od mogućih povreda – naglasila je ona.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)