Roditeljstvo

Za dete uvek birajte unikatni i što DREČAVIJI KUPAĆI! Saveti zlata vredni pred polazak na put s mališanima, OVO ne smete zaboraviti!

Ma koliko vam je prethodnih godina letovanje delovalo kao dugme za restartovanje, okolnosti se značajno menjaju kada dobijete decu. Zato vam donosimo 10 saveta koje bi trebalo da znate pre nego što se upustite u bilo kakvu letnju avanturu s vašim mališanima.

31.05.2022 17:00

Za dete uvek birajte unikatni i što DREČAVIJI KUPAĆI! Saveti zlata vredni pred polazak na put s mališanima, OVO ne smete zaboraviti!
shutterstock.com

Mnogi bi se složili s činjenicom da sve što su znali o letovanju koje su povezivali s odmorom i punjenjem baterija za celu narednu godinu, mogu da zaborave onog trenutka kada dobiju decu. 

Naime, dešava se to da plaže na kojima ste možda voleli da uživate uz glasnu muziku i hladno piće, češto alkoholno, morate da zamenite mnogo mirnijim ambijentom. Međutim, to nije jedina promena kada dođe vreme da za jednog od saputnika imate najvoljenije biće u životu, pa vam donosimo kratak pregled na koje bi sve promene trebalo da se pripremite i kako da odmor prilagodite novonastalim okolnostima.    

unplash

Pripremite se za bebino prvo letovanje

1. Izaberite pravu plažu

Plaže na kojima se okupljaju mladi parovi i gde su zastupljeni preglasna muzikaalkohol i gužva, zaboravite na nekoliko godina ili barem dok deca ne odrastu.

pexels.com

Birajte peskovitu plažu

Pravi izbor za vas su peskovite plaže gde će biti porodice s decom, a preporuka je da se one kamenite izbegavaju po svaku cenu.

Pesak će deci dati pregršt zabave kroz pravljenje kula od peska i neće postojati mogućnost da se ona povrede kamenom.

Mnogo će vam biti lakše kada vaše dete ne bude samo na obali već ako učestvuje u igri s drugom decom.

2. Blizina smeštaja

Idelano je da vam apartman bude blizu obale.

Imajte u vidu da sada na plažu ne idete samo s peškirom i kremom za sunčanje, već sa sobom nosite i dušek, gumu, koficu za pravljenje figura u pesku, kompletnu presvlaku, a verovatno ćete zbog obroka morati i da na par sati svraćate do sobe.

Ukoliko vam je smeštaj daleko iako imate auto, put i traženje parkinga neće biti nešto što će vaša deca uzeti u obzir kada im se spava ili su gladna.

3. Zaštitni fakor

Deci je neophodan faktor 50.

Međutim, imajte u vidu da će ih blizina mora mamiti da što pre urone u talase, pa zato neće imati strpljenja da ih detaljno mažete kremom. Zato je savet je da ih još u sobi detaljno zaštitite pre nego što obuku kupaći, a tako će i koža najbolje upiti zaštitni faktor.

shutterstock.com

Namažite decu mlekom za sunčanje pre izlaska iz apartmana

4. Birajte drečav kupaći

Možda deluje blesavo, ali upečatljive boje kupaćeg će vam pomoći da u masi dece prepoznate svoje.

Ma koliko delovalo sa sadašnjeg aspekta neobično, kada vam se dete previše približi talasima biće vam drago kada u moru mališana uvek znate gde je vaš.

5. Krenite ranije na plažu

Ma koliko voleli da se odmarate i lenčarite uz ispijanje prve kafe, iskoristite da odete na plažu čim deca ustanu.

Pixabay

Ne zaboravite da ranije krenete na plažu

Tako ćete upravo vi zauzeti mesta i ležaljke koje vam najviše odgovaraju u neposrednoj blizini mora.

Tako nećete biti ni preblizu ni predaleko od vode, već taman gde želite.

6. Iskopajte rupu u pesku

Ma koliko delovalo da će se dete zabaviti kopanjem rupe, samo zamislite koliko puta će ono ići do vode da bi rupu napunilo vodom. Nećete imati minut mira pošto ćete bar pogledom morati da propratiti te aktivnosti.

Olakšajte sebi život, iskopajte sami bazenić i napunite ga vodom. Pustite dete da uživa u igri dok vi makar kafu popijete.

7. Unapred pripremite torbu

Veče pre sutrašnjeg odlaska na plažu pripremite sendviče koji će tu noć provesti u frižideru.

Grickalice, sokiće i sve što vašem detetu treba već spakujte, a pića ostavite u frižideru. Ne zaboravite da ohladite vodu.

Iako vi možete da istrpite i onu koja se ugreje, vaše dete teško da će biti toliko tolerantno.

Sve dečije igračke i rekvizite popakujte u zasebu torbu koju nećete ni raspakivati po dolasku sa plaže ili neka vam uvek stoje u kolima ukoliko tako idete.

shutterstock.com

Ishranu dece morate stalno imati u vidu 

8. Ne zaboravite kačkete

Kačketi i šeširići su obavezni.

Deca umeju često da ih izgube pa je poželjno na letovanje poneti više. Neka vam jedan za svaki slučaj uvek bude u torbi. Sunčanica je nešto što po svaku cenu morate da izbegnete na letovanju. Birajte šeširiće koji ne mogu lako detetu spasti sa glave.

9. Spremite papuče

Ma koliko voleli more i obalu vaše dete neće moći da hoda po vrelom pesku.

pexels.com

Sve rekvizite pripremite na vreme

Nikako ne zaboravite sandalice ili papuče. Takođe, idealno je da imate neku laganu majicu s kratkim rukavima. Za razliku od roditelja koji su navikli da sede ispod suncobrana i da uživaju, vaše dete će biti neprestano u pokretu.

Kako ne bi i pored kreme za sunčanje izgoreo, obucite mališanu tanku majicu koja će mu prekriti ramena.

10. Pripremite sitan novac

Povratak sa plaže pored pultova sa sladoledom i suvenirima može biti pravi pakao ukoliko vaše dete pošto poto želi krofnu ili sladoled, a vi nemate sitan novac ili vam je novčanik ostao u drugoj torbi.

Uvek imajte sitan novac kojim detetu možete ispuniti sitne radosti poput sladoleda ili kupovine sapunice od balona.

Pixabay

Imajte sitan novac za sitne radosti na moru poput balona od sapunice

Naoružajte se strpljenjem i samo napred!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)