Roditeljstvo

Evo zašto roditelji VIŠE VOLE jedno dete od drugog! Zvuči kontroverzno, ali naučnici tvrde da za to postoji dokaz!

Iako mame i tate tvrde da svu decu vole podjednako, oni svojim ponašanjem pokazuju da to zapravo i nije baš tako, pokazale su mnogobrojne studije.

19.07.2022 10:00

Evo zašto roditelji VIŠE VOLE jedno dete od drugog! Zvuči kontroverzno, ali naučnici tvrde da za to postoji dokaz!
Foto: Shuttestock

Roditelji će uvek reći da svu svoju decu vole identično, međutim, stručnjaci tvrde da je po sredi ipak delimična laž. Naime, koliko god kontroverzno zvučalo, navodi se kako sve mame i tate moraju imati svog favorita, i to uvek i u svemu, pa se dešava da se jedno dete manje ili više favorizuje u odnosu na sve ostale. Čak postoje i mišljenja da je upravo majka ta koja je popustljivija prema određenom mezimčetu.

Naučnici su zapravo dokazali da čak 75 odsto majki daje blagu prednost jednom detetu. To je izgleda oduvek bilo tako.

Srećna Republika otkriva i koji su to razlozi zbog kojih majka može biti privrženija jednom detetu.

1. Prvo dete

shutterstock.com

Prema prvom detetu su roditelji često popustljiviji

Prvo dete je ono koje je pre drugog došlo na svet. Ono u trenutku rođenja nije imalo konkurenciju i sva pažnja je bila usmerena upravo na njega. Roditelji se prvi put ostvaruju u novoj ulozi i u paranoičnom su strahu da negde slučajno ne pogreše. Najbolja odelca, krevetići, kolica, igračke i sve ostalo su samo neki detalji koje će to dete imati. Drugo će pak naslediti skoro sve od prvog jer roditelji neće smatrati neophodnim da sve isto kupuju ponovo. Iako je po sredi materijalni razlog, naučnici veruju da se kroz njega i te kako može videti stepen privrženosti i predanosti. 

2. Bolešljivo dete

Bolesno dete zahteva dodatnu pažnju, pa je logično zbog čega se čini da se njemu daje više i ljubavi u odnosu na drugu decu. Mališani koji se rode pre ili kasnije tog deteta dodatno će morati da vode računa o njemu i da mu tokom celog života pomažu.

shutterstock.com

Deca koja zahtevaju veću pažnju su uvek na prvom mestu

3. Dete koje liči na majku

Ćerka u kojoj je majka prepoznala identičnu boju kose, lokne i pogled kao svoj, a potom i način oblačenja ili karakter postaće za nijansu bitnija od, na primer, brata koji je preslikan otac, tvrde istraživači. Takvo povezinje nije nužno vezano za pol. Sin koji želi da slika i ima dara za to baš kao mama koja nije uspela da ostvari te svoje ambicije, upravo će biti ono dete kome će majka postati privrženija.  

pexels.com

Kada dete liči na mamu

4. Dete koje ostaje u kući

Dete koje nije otišlo da se školuje u drugi grad ili zemlju već je ostalo u roditeljskom domu, uvek će imati veću naklonost roditelja. To je dete koje je pred majčinim očima tokom svakoga dana. Ti unuci, tačnije deca, upravo su ona koja se posebno paze i odgajaju za razliku od onih koja žive u drugim mestima i koja se nekoliko puta godišnje viđaju i to na praznicama kada je cela porodica tu.

Pitanje je, zato, kada prestaje favorizacija jednog deteta? Odgovor je, tvrde naučnici, "nikada!" Naklonost koju jedno dete dobije na rođenju nikada se ne smanjuje, ma šta drugo postiglo ili uradilo.  

pexels.com

Ono koje ostaje sa roditeljima im je privrženije

Finansije su čest razlog zašto i drugo dete ne dobija sve privilegije kao prvo. Roditelji bi bili najsrećniji da svakom detetu mogu sve novo da kupe, ali nekad zaista nema potrebe za tim. Najveća pažnja bi trebalo da se usmeri da dete koje se u nekom trenutku oseti inferiornije ne upadne u depresiju ili se ne prepusti nekom poroku. Isto tako, interesantno je da se pokazalo da mališani koji nisu favoriti od rođenja jesu dosta samostalniji i uspešniji u životu.

Dete koje je uvek hvaljeno i favorizovano, s druge strane, može da naiđe na nerazumevanje i osudu okoline u kojoj se ne može najbolje snaći pošto nije naviklo na kritiku. Savet roditeljima je da, iako imaju svog ljubimca, ne dopuste da drugo ili treće, četvrto dete ikada osete manjak njihove ljubavi i pažnje.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Suri

10.01.2023 17:20

Poznajem 3 porodice koje su pune hvale za dete koje lici na oca, dok za dete koje lici na majku nema bas neku paznju