Tetka Saveta

Napravite kućicu na drvetu u dvorištu: Korak po korak do idealnog kutka za vašu decu!

Ukoliko nikako da započnete sa izgradnjom kućice na drvetu za vašu decu, sada je pravi trenutak! Donosimo vam niz korisnih saveta koji će vam ovu gradnju u velikoj meri olakšati, a deca će biti presrećna!

30.06.2022 14:00

Napravite kućicu na drvetu u dvorištu: Korak po korak do idealnog kutka za vašu decu!
shutterstock.com

San velikog borja dece je da imaju kućicu na drvetu. Možda vi kao dete niste imali dvorište, ali ako se sada situacija promenila pa imate kuću sa velikim dvorištem, ispunite i želju svoje dece, ali i svoju želju iz detinjstva i napravite kućicu na drvetu. 

Postoji više stvari od kojih zavisi gradnja kućice da bi ona pre svega bila bezbedna. Sigurnost dece je na prvom mestu. Ne postavljajte je na staro ili mlado drveće, jer je ono manje izdržljivo. Najbolje bi bilo da za gradnju kućice izabarete borhrast, javor, jelu ili jasen. Drveća kao što su topola, lipa, kesten i vrba ne treba koristiti za gradnju kuće. Razlog je razvoj korenskog sistema koji je slabo razvijen. Bor se pak preporučuje kao najbolje rešenje, jer je lagan i nije privlačan insektima.

Sigurnost na prvom mestu

Budite veoma oprezni sa drvetom prilikom postavljanja kuće. Ono što morate da znate je da ako ogulite koru sa njega ono će vremenom istruliti. Nikako ne postavljajte kućicu ako je drvo na kojem ste mislili to da uradite na peščanom tlu.

Prečnik grana na kojima će građevina stajati treba da bude 20 cm. Naravno, nikako ne postavljajte kućicu na trulim granama. Idealno bi bilo da drvo na kojem želite da izgradite kućicu ima razgranato deblo sa jakim horizontalnim granama.

Ne preporučuje se postavljanje kućice na velikoj nadmorskoj visini, jer što je budući "zamak" više udaljen od zemlje to je izloženiji naletima vetra. 

Za izradu okvira moraćete da izaberete materijale što manje težine, kako biste olakšali opterećenje drveta. Preporučljivo je koristiti plastične i drvene elemente. Ako se ipak odlučite za drvo, morate koristiti osušene daske. Njih prvo treba tretirati antiseptikom koji će zaštititi materijal od oštećenja i propadanja insekata.

Saveti za izgradnju

  • Pre nego što nacrtate projekat kućice, slikajte drvo iz svih uglova kako biste skicirali kuću tačno na fotografiji.
  • Pokušajte da izračunate maksimalan broj dece koja istovremeno mogu biti u kući.
  • Razmislite koliko će prozora biti na njoj.
  • Odlučite se za kućni nameštaj jer se mora uzeti u obzir i njegova težina.
  • Nemojte graditi veliku kuću na malom drvetu.
  • Izaberite najbezbedniji način penjanja dece u kućicu.
  • Odabrati način postavljanja kuće na šipove ili montažu isključivo na drvo.
  • Za postavljanje kuće na veštačke nosače, potrebno je betonirati noseće stubove ispod drveta. Nosači se međusobno pričvršćuju drvenim ramovima i trupcima, nakon čega se postavlja pod.
  • Za pod se koriste listovi šperploče debljine 2 cm.
  • Između debla i strukture kuće potrebno je ostaviti malo prostora za nesmetan rast drveta.
  • Ako se pak odlučite da montirate kuću na samo drvo, preporučljivo je da glavni deo platforme sastavite na tlu. Na drvetu će biti problematično sve uraditi.
  • Da bi kuća bila lepša i funkcionalnija, možete koristiti izgradnju balkona i verandi.
  • Čim se izgradi konstrukcija kuće, potrebno je zaptivanje spojeva i praznina tako da kišnica ne ulazi. Zaptivač na bazi smole je najefektivniji.
  • Savet je da ceo proces izgradnje odradite u društvu deteta, kako bi i ono objasnilo sve svoje želje i od malih nogu učestvovalo.
  • Osnovni alati uključuju: merdevine, olovke, merne trake, pričvršćivače, konopce, testere, vijke, šrafove, eksere, svrdla i pištolj za šrafove. Dodatni predmeti kao što su rukavice, zaštitne naočare i komplet za prvu pomoć su korisni za sopstvenu bezbednost.
  • Izgradnja platforme, zidova i krova

    Glavna faza izgradnje kućice na drvetu je izgradnja platforme. Kada pravite platformu slobodno izrežite rupe kako bi se omogućilo da se platforma prilagodi stablu i granama. Bušilicu i pištolj za šrafove koristite samo kao poslednju opciju. Povezivanje dasaka je najbolje raditi pomoću pričvršćivača i konopca kako bi se drvo što manje oštetilo. Korisno je istražiti različite vrste čvorova, kako bi se najizdržljiviji i najtrajniji iskoristili za pričvršćivanje dasaka.

    Mnogi ljudi se opredeljuju za metodu da delove kuće izgrade na zemlji, zato što može da bude nezgodno da se u startu gradi na drvetu. Potom je moguće da te delove samo prikače na platformu. Ovo odlično funkcioniše za zidove i za krov, ali nemojte zaboraviti da ostavite prostor za ulaz i prozore.

    Pre zvaničnog otvaranja kuće, pažljivo prođite kroz nju i proverite eventualne opasnosti. To mogu da budu neadekvatno postavljene daske, ekseri koji vire i slično. Decu nikako ne puštajte unutra pre nego obavite kontrolu. Dobra je i ideja da boravite u kućici tokom kiše kako biste proverili kvalitet samog krova.

    Poslednji deo izgradnje kućice je ujedno i najzabavniji i onaj gde deca mogu da budu uključena. Unutrašnjost može da bude ukrašena jastucima, platnenim zavesama, stolovima, tablama za crtanje i foteljama, dok spoljašnost može biti ukrašena bojama i vrtnim lampama.

    BONUS VIDEO:

    Komentari (1)

    angie

    01.07.2022 11:18

    Prelepo, ko ima veliko dvoriste i naravno drvo, moze lako da napravi, jos kad se stavi xenon rasveta, uvece bude kao kucica iz bajke.