Tetka Saveta

Krov vam je dotrajao, ali ne znate da li ga morate menjati celog niti kako da izaberete pravi za vaš dom? Ovo su KORACI KA IDEALNOJ KONSTRUKCIJI!

Redovno održavanje krovnog pokrivača je velika ušteda budžeta, a evo koliko bi mogla da vas košta njegova delimična ili pak potpuna zamena.

18.06.2022 20:30

Krov vam je dotrajao, ali ne znate da li ga morate menjati celog niti kako da izaberete pravi za vaš dom? Ovo su KORACI KA IDEALNOJ KONSTRUKCIJI!
shutterstock.com

Krov štiti celu kuću od uticaja iz okoline i eventualnih oštećenja. On čuva vaš dom od prodora vode i vetra, ali i od pregrevanja i prebrzog hlađenja prostorija.

Krovna konstrukcija i krovni pokrivač su važni elementi gradnje i njihov izbor je od ključnog značaja za kvalitet, zaštitu i trajnost svakog objekta.

)

Koja će vrsta krovnog pokrivača biti odabrana zavisi od kosine strehe, arhitektonskog koncepta i vašeg budžeta.

Danas na tržištu postoje brojna rešenja za krovne sisteme.

Pre nego što se odlučite da li da sanirate ceo krov ili samo njegov deo, trebalo bi da proverite da li vaš krov prokišnjava ili je dotrajao u celosti pa mu je potrebna kompletna zamena.

Proverite krov na vreme

Krov je svake godine izložen olujama, jakim vetrovima, temperaturnim promenama i u direktnoj je opasnosti od ugibanja, vlage, truljenja i insekata. Mnogi krovovi već posle 10-15 godina zahtevaju zamenu.

Krov koji ste primetili da prokišnjava na pojedinim mestima može biti mala investicija ukoliko se uoči na vreme.

Kišnica i sneg s druge strane mogu da naprave znatno veća oštećenja koja dugo mogu ostati neprimetna, a kada se primete bude uveliko kasno. U pojedinim slučajevima kada je krov dotrajao potrebna je zamena kompletne konstrukcije i pokrivača.

Većina kuća u Srbiji je napravljena između `60-ih do `90-ih godina i ima kosi drveni krov. Svi drveni krovovi imaju životni vek i podložni su propadanju.

Planirajte budžet

Budžet koji je neophodan za sanaciju krova nije mali. On je srazmeran kupovini polovnog automobila, tako da je logično da koliko pažnje ulažete da pronađete idealan automobil, još veću pažnju bi trebalo da uložite u traženje odgovarajućeg materijala i majstora za krov.

Idelano je da par meseci unapred taj budžet i isplanirate, a Srećna Republika vam pomaže u tome.

Pre svake delimične ili kompletne sanacije najvažnije je konsultovati sa se sa stručnjakom, iskusnim arhitektom, građevincem, majstorom ili izvođačem. Njihovi saveti će vam nekada značajno smanjiti budžet, iako ćete i te konsultacije platiti.

Za potrebe računanja prosečne cene sanacije, uzećemo primer dvovodnog krova površine 100 metara kvadratnih. Recimo da je krov dimenzija 12,5 x 8 metara u osnovi, nagiba od 45 stepeni, ima 3 otvora na krovu i potkrovlje koje se ne koristi.

Izbor krovnog pokrivača

Prvi korak je skidanje starog krovnog pokrivača koje je 2 do 4 evra po kvadratnom metru.

Naredni korak je izbor vrste krovnog pokrivača.

Crep se kreće od 11 do 20 evra po kvadratnom metru.

Crepovi-žljebnaci sa njihovom nabavkom, slamenskom trakom i postavkom koštaju oko 5 evra po dužnom metru.

Uz krovni pokrivač tu su i limarski radovi, čija demontaža košta oko 2 evra po dužnom metru.

Nabavka oluka i postavljanje košta od 9 do 13 evra po dužnom metru.

Kazančići za oluke kreću se od 10 do 12 evra po dužnom metru.

Metalni vetrobrani koji štite čela ivice krova od produvavanja su od 7 do 10 evra po dužnom metru.

Nabavka i postavljanje linijskih okapnica po donjim ivicama krova košta od 9 do 11 evra po dužnom metru. Okapnice za zidove koštaju od 9 do 12 evra po dužnom metru.

Letve i hidroizlacija takođe mogu da budu totalno oštećeni, pa je neophodno da se kompletan paket potkonstrukcije delimično ili kompletno zameni.

Cena nabavke materijala i postavljanja kompletnog spoljnog pokrivača krova sa pratećom limarijom za krov od 100m2 koštala bi oko 4.300 evra.

 

 

Kompletne sanacije krovnog pokrivača sa zamenom potkonstrukcije za naš krov od 100m2 može vas koštati i oko 6.800 evra.

Redovno održavanje je najveća ušteda

Krov koji se redovno održava drastično će smanjiti cenu ulaganja. Mnogi bi se složili i da se održavanju posvećuje najmanje pažnje.

Dugotrajan krov bez većih ulaganja zahteva sezonsko održavanje.

Krov i oluke treba očistiti od lišća i prašine dva puta godišnje, početkom jeseni i u proleće.

Prašina iz crepova i limenarije treba se temeljno očetkati, kako bi se sprečilo organsko rastinje koje zadržava vodu i vlagu na krovnoj površini.

Lišće koje je preostalo u oluku i van oluka potrebno je da se pokupi.

Krovni pokrivač je neophodno proveriti kako bi se na veme uočili eventualni znaci prodora vode ili dotrajalosti.

Velike oluje mogu naneti priličnu štetu, pogotovo dotrajalom krovu, zato posle nevremena obavezno proverite da nije došlo do pomeranja ili drugih oštećenja.

Male korekcije mogu vas sačuvati od drastičnih troškova rekonstrukcije i sanacije kompletnog krova.

Naredne jeseni i proleća imajte u vidu da planirate vreme koje ćete posvetiti čišćenju krova, u suprotnom pripremite budžet i minimum 3-5 dana, isključivo leti kada nisu planirane padavine, za renoviranje krova.

Ovaj čovek je čak oprao krov na svojoj kući.


BONUS VIDEO:


 


 


 

 

Komentari (1)

Tijana

19.04.2023 19:03

ozbiljna preporuka za renoviranje krova