Roditeljstvo

U Indiji DECU bacaju sa visine od 10 metara, a u Vijetnamu zviždanjem odvikavaju BEBE od pelena! Ovo su OBIČAJI vaspitavanja mališana širom sveta!

Brojne kulture imaju različite poglede na roditeljstvo i način vaspitanja dece. Dok se pojedini narodi slepo drže tradicije, ima i onih koji smatraju da su deca ravnopravna sa roditeljima

15.07.2022 20:00

U Indiji DECU bacaju sa visine od 10 metara, a u Vijetnamu zviždanjem odvikavaju BEBE od pelena! Ovo su OBIČAJI vaspitavanja mališana širom sveta!
Foto: Shutterstock

Hteli to da priznamo ili ne, većina ljudi svoju decu vaspitava na isti način kao što su i njih vaspitavali njihovi roditelji. Zanimljivo je da širom sveta postoje različiti običaji kad je u pitanju podizanje dece. Recimo, u Japanu mališani su već sa 4 godine prilično samostalni i bez pratnje roditelja mogu da se voze vozom, na Baliju majke vode računa da njihove bebe do 3 meseca nipošto ne dodirnu zemlju dok se u Švedskoj deca od malih nogu uče jednakosti.

Srećna republika donosi neke od najzanimljivijih običaja vezanih za roditeljstvo i vaspitanje dece širom sveta.

Pixabay.com

Beba do 3 meseca na Baliju ne sme da dodirne zemlju nogicama

BALI: Bebe ne smeju da dodiruju zemlju

Bebe na Baliju ne smeju dodirivati zemlju sve dok ne navrše 3 meseca. U kulturi ove zemlje tlo se smatra nečistim, pa je loš znak ako čisto i nevino dete dodiruje nešto tako prljavo. Majke sa Balija strogo se pridržavaju ovog pravila, a tek sa 3 meseca dete je spremno da se suoči s nečistoćom ovog sveta i prvi put će nogicama stati na zemlju. Ovo je i razlog za porodično slavlje.

KENIJA: Decu se ne gledaju u oči

U Keniji postoji običaj da se deca ne smeju gledati u oči. Naime, narod plemena Kisi veruje da, kada s nekim uspostavljate kontakt očima, time mu stavljate do znanja da je on glavni, a roditelji ne žele da takvu poruku pošalju svom detetu. I dok naše majke na prvi plač bebe odmah skaču, u Keniji je drugačije. Majke nose svoju decu u nosiljkama od marame na leđima ili spreda i uopšte se ne obaziru na plač bebe.

Pixabay.com

Deca u Japanu sama čiste školu i tako se uče samostalnosti i odgovornosti

JAPAN: Samostalni već sa 4 godine

Roditelji u Japanu su izuzetno nežni i brižni prema svojoj deci, ali sve dok ne napune 4 godine. Nakon toga, smatra se, da je mališan dovoljno odrastao da može da vodi računa o sebi. Mališani od 4 godine mogu se sami voziti vozom do škole, dobija razne kućne poslove, a deca u japanskim školama sama čiste učionice i hodnike. Na taj način se uče odgovornosti i samostalnosti.

ITALIJA: Malo vina za decu

Italijani su strastveni ljubitelji vina pa se ručak ili večera u ovoj zemlji se ne može zamisliti bez čaše dobrog vina. Ovo se odnosi i na decu koja od najranijeg uzrasta dobijaju simboličnu količinu vina za obrok. Italijanski roditelji veruju da deca koja piju vino u kasnijem dobu neće postati alkoholičar već će ovaj nektar Bogova piti u razumnim količinama.  

Pixabay.com

Deca u Švedskoj su ravnopravna sa svojim roditeljima

ŠVEDSKA: Svi su jednaki

U Švedskoj deca se od malih nogu uče jednakosti u svojim porodicama. To znači da mališani imaju ista prava, ali i obaveze kao odrasli, odnosno kao njihovi roditelji. Naravno, sve u skladu sa njihovim uzrastom. Deca u Švedskoj imaju pravo da učestvuju u svim familijarnim okupljanjima i da iznesu svoje mišljenje o određenoj temi koja je važna porodicu.

VIJETNAM: Zviždanje za odvikavanja od pelena

Vijetnamske mame svoju decu odvikavaju od pelena zviždanjem. Naime, svaki put kada beba piški mama zviždi. Vremenom mališani počinju mokrenje da povezuju sa zviždanjem koje postaje znak da treba da piške. Na ovaj način Vijetnamci nauče decu da ne piške u pelene već do 9. meseca života što je oko godinu dana ranije nego u većini zapadnih zemalja. Na ovaj način roditelji štede novac za pelene.

Printscreen Youtube/Ritual of Throwing Children/CBS News

Festival bacanje deca u istočnoj Indiji

INDIJA: Bacanje dece

U na istoku Indije se svake godine održava festival bacanja dece (da, dobro ste pročitali) koja su mlađa od 2 godine. Mališane bacaju sa visine od čak 10 metara a roditelji ih hvataju u raširene čaršave i veruje se da su takva deca srećna. Iako zvuči apsolutno zastrašujuće neverovatno je da nikad nisu zabeležene nikakve nezgode na ovom festivalu koji se održava već 700 godina.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)