Roditeljstvo

SPREČITE IZLIVE BESA KOD DECE: Saveti ruskog psihijatra

U prve četiri godine života histerični izlivi besa i negodovanja tipični su za decu, a možete ih prevenirati ili zaustaviti jednostavnim postupcima

07.04.2022 19:00

SPREČITE IZLIVE BESA KOD DECE: Saveti ruskog psihijatra
shutterstock.com

Pravi su srećnici roditelji čije se dete nikada nije bacilo na pod i počelo da plače na sav glas jer mu želja nije bila ispunjena. Pojava tantruma ili izliva besa kod dece usled nezadovoljstva je veoma česta pojava i individualno se ispoljava.

Može se reći da tantrumi predstavljaju uobičajenu propratnu pojavu u razvoju dece, a najintenzivniji su oni koji se javljaju u periodu od druge do treće godine, kada dete tek uči da se ponaša, usvaja norme ponašanja, pokušava da se potvrdi i osamostali. Iako će mnogi pomisliti da su tantrumi sredstvo manipulacije, situacija je nešto komplikovanija nego što se čini.

- Dečji tantrum je snažan izliv besa. Obično se javlja kod dece uzrasta od prve do četvrte godine. Dete može da vrišti, plače, valja se po podu, baca stvari ili udara nogama. Neka deca čak zadržavaju dah sve dok ne pomodre u licu. Većina dečjih napada besa javlja se kada je dete uznemireno. Neka deca na ovaj način žele da privuku pažnju, da dobiju nešto od roditelja ili izbegnu da urade nešto što se od njih zahteva. Tantrumi su češći kada su deca gladna ili umorna, a po pravilu traju manje od 15 minuta - kaže ruski dečji psihijatar dr Ekaterina Sergejevna Mališko.

pexels.com

Reagujte na vreme ako deca krenu da ispoljavaju agresiju

Ona dodaje da je u najvećem broju slučajeva pravi uzrok izliva besa kombinacija ličnosti deteta, neposrednih okolnosti i razvojnonormalnog ponašanja.

Ipak, imajte u vidu da tantrumi mogu biti reakcija na zastrašujuće događaje poput sukoba između njemu bliskih odraslih osoba ili kada se nečega uplaši. Ipak, ako su napadi besa nekontrolisani, traju duže od 15 minuta ili se javljaju nekoliko puta dnevno, potrebno je da se obratite dečjem psihijatru.

- Da biste odvikli dete od izliva besa, prvo morate razumeti razloge koji ga pokreću. Zapamtite da nikako ne smete odustati i usred tantruma dati detetu ono što želi jer mu na taj način šaljete poruku da tantrum deluje. Umesto da odustanete, ostanite dosledni i sledite korake za zaustavljanje, ali i prevenciju tantruma - savetuje dr Mališko.

1. Pokušajte da sprečite napad

Kod neke dece bes nastupa s određenim predznacima koji uključuju šmrkanje, gunđanje, podrhtavanje usana, mrštenje, oči pune suza, nervozni i drhtavi pokreti ili crveno lice. Da biste izbegli tantrum, potrebno je da naučite da prepoznate ove predznake i odmah reagujete tako što ćete detetu skrenuti pažnju na nešto zanimljivo. To mogu biti interesantne knjige, omiljene igračke ili kućni ljubimci, a možete i tražiti poslastice u kuhinji ili gledati kroz prozor šta se dešava na ulici. Ovo je, međutim, efikasno samo ako tantrum još nije počeo.

2. Osvestite uzrok

Potrebno je da zajednički otkrijete uzrok histerične reakcije i jasno formulišete njen uzrok. To će detetu pomoći da shvati šta se dogodilo i nauči da priča o sopstvenim osećanjima. Kada identifikujete problem, treba da razgovarate s detetom o tome zašto nije dobilo ono što je želelo. Ovakvi otvoreni i poverljivi razgovori zbližavaju decu i roditelje, pomažu u uspostavljanju čvrstog kontakta, uče ih da logično razmišljaju i da budu svesni prisustva granica koje se ni u kom slučaju ne mogu preći.

 

 

3. Ne pogoršavajte situaciju

Za vreme trajanja tantruma ne objašnjavajte, ne kritikujte i ne pokušavajte ništa da dokažete detetu jer ono u ovom trenutku nije u stanju da adekvatno percipira govor i normalno komunicira. Takođe, ne povisujte ton i ni u kom slučaju nemojte koristiti fizičku silu: grubo povlačenje za ruku, drmusanje, povlačenje za uvo ili bilo koju drugu fizičku kaznu - ovo će samo pogoršati situaciju.

4. Smirite dete

Ako primetite da dete ne može da prestane da plače iako se trudi da to uradi, pomozite mu tako što ćete ga uzeti u naručje i zagrliti. Takođe, možete se nagnuti ka detetu, čučnuti ili sesti ispred njega tako da možete da se gledate u oči i ujednačenim, mirnim glasom, tiho izgovoriti ključnu frazu: "Razumem da si uvređen i ljut, ali to što želiš sada ne možeš da dobiješ." Ovo će pomoći detetu da shvati sopstvene emocije, pokazati mu da ga razumete, ali i podsetiti na pravila ponašanja koja bi trebalo da poštuje. Ako ste na ovaj način uspeli da privučete pažnju, zagrljaj i poljubac u obraz će vam pomoći da se konačno izborite s tantrumom.

5. Ignorišite

Ako se bes nastavi uprkos svim vašim postupcima, jedini siguran izlaz iz ove situacije je da ga ignorišete. Za roditelje je ovo najteži deo. Dešava se da neki od njih savet da ignorišu dečje izlive besa shvataju prebukvalno i uopšte ne rade s detetom sklonim takvim napadima. Ignorisanje se preporučuje samo tokom trajanja napada. Jednom kada dete razume da tantrum nije imao efekta, odustaće od tog obrasca ponašanja.

 

 

6. Izrazite nezadovoljstvo

Pokušajte da u periodu od 15 minuta nakon završetka napada posvetite što manje pažnje detetu, ali ga nemojte zanemarivati ako nešto pita. Obavezno odgovorite, ali jednosložno, nevoljno, pokazujući da niste zadovoljni onim što se dogodilo. Kratkoročno pamćenje je odgovorno za dečje emocije, pa će ono tantrum vezivati za vaše nezadovoljstvo.

Ne izbegavajte kaznu

Nemojte se plašiti da kaznite dete za neadekvatno izražavanje emocija. Poenta kazne je da dete shvati da tantrum nije način na koji će dobiti ono što je poželelo i da ubuduće ne treba tako da se ponaša jer, ako zna za šta se tačno kažnjava, sledeći put će dobro razmisliti pre nego što ponovi izliv besa. Psiholozi preporučuju da dete odvedete na nekoliko minuta "u ćošak" da bi na miru razmislilo o svom ponašanju, zabranite mu slatkiše, umesto telefona ili tableta, ponudite mu knjigu ili ga stavite ranije u krevet.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)