Zanimljivosti

PAŽNJA! Evo kako da otkrijete da li vas neko tajno snima

Verovatno se mnogi od vas ne bi odlučili da odu na neko putovanje znajući da će biti pod „budnim okom" kamere. Postoji li način da zaštitite svoju privatnost ili barem da znate da li vam je narušena?

23.03.2022 20:00

PAŽNJA! Evo kako da otkrijete da li vas neko tajno snima
shutterstock.com

Snimanje je nezakonito, i svako ko bi se usudio da nekoga snima bez prethodne dozvole, treba da zna da na taj način krši pravo na privatnost i vrši krivično delo. Ne dovodeći u pitanje to pravo koje nam je svima zagarantovano, mnogi spakuju kofer i upute se na putovanje u nepoznata mesta, želeći da se malo odmore i opuste. Postavlja se pitanje, koliko bi vas otišlo na toliko dugo planirano putovanje, ako znaju da ih prate kamere tokom boravka tamo.

Neretko se dešava da neki posetioci imaju negativna iskustva i da upadnu u mamac koji postavljaju vlasnici iznajmljenih objekata za smeštaj.

 

 

 

AirBnB je poznata internet kompanija tzv „onlajn pijaca“ preko koje se vrše rezervacije putovanja i smeštaja. Ova kompanija nije ni u kakvoj vezi  sa vlasnicima smeštaja već ona uzima proviziju za svoje usluge.  Ipak čini se da je njihovo poslovanje mnoge razočaralo. Neki od posetilaca  imali su loša iskustva i pronašli su kamere za koje nisu bili obavešteni da su ugrađene.

Nakon izvesnog vremena boravak u tim objektima postao je veliko razočarenje, shvativši da im odmor nije tako privatan i da ih ipak tamo neki stranac drži „na oku“.

Iskustva su podeljena na društvenim mrežama a jedan korisnik Tik Toka, dao je neke korake koje treba slediti kako biste eventualno otkrili tu malu tajnu spravicu koja vas kao budno oko prati šta radite.

 

 

@malwaretech Reply to @safarijackza How to find hidden cameras in AirBnBs #safety #travel ♬ original sound - Marcus Hutchins

 

Prva stvar na koju bi trebalo posebno obratiti pažnju jeste da pogledate da li se uređaj nalazi na zgodnom mestu gde bi uhodač mogao da vidi šta želi.

Na primer, alarm za požar postavljen je na zidu, tačno iznad kreveta. Jedan od načina otkrivanja uređaja je da usmerite jaku svetlost na to.

Ako imate sočivo na kameri, daće plavičasti odsjaj. Sada možete izvršiti testiranje pomoću blještave svetlosti na vašem telefonu i videti kako kamera izgleda kada se stavi pod baterijsku lampu.Kroz staklo se može uočiti plavičasti odsjaj što znači da je kamera ugrađena u prostoriju.

unplash

Svi žele potpuni mir i prvatnost gde odsedaju

Na zidu je takođe priključen punjač koji je takođe kamera. Po sredini bi trebalo da uočite malu plavu tačkicu koja je odraz sočiva kamere. Kamere za noćni režim koriste infracrvene LED diode za vidljivost, i ako isključite sva svetla i uključite prednju kameru lako ćete ih uočiti.

Prednja kamera je jedini i validan način kako ovo funkcioniše, jer zadnja koristi filtere. Na satu možete videti infracrvene diode ali ako pokrijemo glavni LCD, videćemo ih bolje.

pexels.com

Kamere mogu biti ugrađene na najneobičnijim mestima

Korisnik TikToka koji je sa svojim pratiocima podelio savete za otkrivanje tajnog snimanja, ističe da se ne oslanja mnogo na ovaj metod, jer se većina ne kupa u mraku, a ovo je predviđeno za noćni režim.

"Sočiva kamere su prilično mala tako da mogu biti sakrivena bilo gde. Tako da pokušajte da odredite da li ima sumnjivih sočiva ili rupa u blizini kupatila, kreveta ili garderobe"-navodi on u objavljenom snimku.

U jednom Izveštaju o digitalnim seksualnim zločinima u Južnoj Koreji, navodi da se da je 2008. godine bilo procesuirano 585 osoba zbog ilegalnog korišćenja špijunskih kamera. Nešto manje od decenije, ovaj broj se povećao 11 puta sa 6615 optuženih u 2017.godini. Istraživanja su pokazala da su žene najčešće mete ovakvih krivičnih dela. I pored toga što,autorka ovog  izveštaja Heder Bar ističe da je to vrlo traumatično iskustvo za žene, muškarci često ne razumeju ili ne prihvataju da je to težak zločin.

 

BONUS VIDEO: 

 

 

 

Komentari (0)