VIP saveti

ILON MASK OPASAN RODITELJ: 9 strogih pravila koja njegova deca moraju da poštuju

Najbogatiji čovek na planeti čije se bogatstvo procenjuje na 219 milijardi dolara ima stroga pravila za svojih 7 dece koja ona moraju da poštuju. On je sve samo ne običan otac

16.06.2022 21:00

ILON MASK OPASAN RODITELJ: 9 strogih pravila koja njegova deca moraju da poštuju
Tanjug/AP

Američki multimilijarder i najbogatiji čovek na planeti Ilon Mask (50) otac je 7 dece. Sa bivšom suprugom Džastin Vilson ima 5 sinova i to blizance Grifina i Ksaviera (18) kao i trojke Kai, Sakson i Damian (16). Sa bivšom devojkom i muzičarkom Grajms ima sina X AE A-XII koga skraćeno zovu X (2) kao i ćerkicu Eksa Dark Siderel koja je rođena u decembru 2021.

Mask, čije se bogatstvo po Forbsovoj listi procenjuje na 219 milijardi dolara, nije običan otac. O svojoj deci retko govori, ali je jasno da ima vrlo neobičan pristup deci i roditeljstvu.  

Srećna republika vam otkriva 9 strogih pravila koja moraju da poštuju njegova deca. Neka će vas možda iznenaditi, neka su potpuno neočekivana ali jedno je sigurno Ilon Mask je opasan roditelj.

1. Ne pokazuje decu

Od najbogatijeg čoveka na planeti se i očekuje da svoju decu drži podalje od javnosti. Na prste se mogu izbrojati fotografije njegovih naslednika koje su mahom objavljivale njegove partnerke među kojima je bila i glumica Amber Herd u vreme kad se viđala s njim. Ovo pravilo je prekršio sa sinom X, pa je to jedna od retih slika sa sinom koja stoji i na njegovom profilu na Instagramu.

2. Obrazovanje na internetu

On veruje da njegova deca mogu više da se obrazuju na internetu nego u klasičnoj školi. Maskov pogled na obrazovanje je prilično nekonvencionalan, a fakultet je opisao kao gomilu dosadnih domaćih zadataka. Više puta je kritikovao klasično obrazovanje koje je nazvao zastarelim, a poznato je da od budućih radnika u svojim kompanijama ne traži fakultetsku diplomu.

3. Sin ne sme majku da zove mama

Dvogodišnji sin X koga je dobio u vezi sa muzičarkom Grajms ne sme svoju majku da zove mama. Nije mu dozvoljeno da koristi čak ni neki sinonim za ovu reč već je zove po imenu Kler. Ovo Maskovo pravilo pokušala je da opravda sama muzičarka koja je jednom prilikom rekla da oseća gađenje prema samoj reči majka i da je sin zato tako ni ne zove.

4. Više čitaju nego što se igraju

Iako je bogatstvo stekao zahvaljujući video igricama koje su ga uputile ka programiranju, Mask podržava da njegova deca imaju hobi i kao i tata igraju igrice. Međutim, u njihovoj kući važi pravilo da mališani moraju duplo više vremena da provedu čitajući knjige nego da igraju igrice i bulje u ekran telefona.

5. Suočavanje sa problemima

Iako je najbogatiji čovek na planeti, Mask veruje da njegova deca moraju da se suočavaju sa problemima u životu kako bi postali uspešni. On sam se sa iz Južne Afrike u Kanadu preselio sa 17 godina bez ikakve roditeljske podrške. Iskusio je i vršnjačko nasilje kad je imao 15 godina pa veruje da mu je sve to pomoglo da danas bude to što jeste. Zato insistira da i njegovi naslednici prođu kroz određene poteškoće u životu o brine da se oni ne suočavaju sa dovoljno nevolja u svojim mladim životima.

6. Brinu o zdravlju

Briga o sopstvenom zdravlju je jedan od prioriteta na kome Mask insistira kod svoje dece od najranijeg doba. Naučeni su da jedu isključivo zdravu hranu. Toliko su dobro istrenirana da čak i kad im ponudi odlazak na picu ili da pojedu neki hamburger, oni to odbiju. Kućno vaspitanje je još jedna stvar na kojoj insistira i ne toleriše bilo kakvu vrstu razmaženosti kod mališana.

7. U tatinoj školi

Maskova deca koja su stasala za školu, pohađaju posebnu školu koju je osnovao njihov otac 2014. Škola se nalazi u južnoj Kaliforniji i zove se „Do zvezda“. Učenici u ovoj školi su fokusirani na kritičko razmišljanje i rešavanje problema, a nisu podeljeni po razredima. Koliko je on mrzeo školu, toliko njegova deca, bar prema Maskovim rečima, vole da pohađaju tatinu školu.

8. Ne viđa decu dok su mala

Mask smatra da ključna uloga u najranijem periodu detetovog života pripada majci, pa se on ne meša mnogo u njihovo vaspitanje. Čak ih i ne viđa sve dok ne poodrastu. On smatra da je njegova očinska uloga mnogo važnija kad dete odraste nego dok je beba i tada o mališanima brine isključivo majka i dadilje.

9. Spremna za putovanja

Deca Ilon Mask  moraju da budu uvek spremna da mnogo putuju, svidelo se to njima ili ne. Decu vodi sa sobom čak i kad putuje zbog poslovnih obaveza, pa su tako imala priliku da vide veliki Kineski zid, da putuju vozom od Pekinga do Sijana i da vide čuvene ratnike od terakote.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)