Roditeljstvo

NEĆETE DA VASPITAVATE DETE "SPARTANSKIM" METODAMA? Roditelji, ovo su POSLEDICE popuštanja deci!

Generacije današnjih roditelja se vode mišlju da ako deci kažu "NE" biće u očima deteta loš roditelj. Međutim, stručnjaci upozoravaju da koliko god mislili da to radite iz ljubavi prema detetu, može imati loše posledice za njegov razvoj.

06.07.2022 17:00

NEĆETE DA VASPITAVATE DETE "SPARTANSKIM" METODAMA? Roditelji, ovo su POSLEDICE popuštanja deci!
pexels.com

Većina današnjih roditelja smatra da je nekadašnje tzv. „spartansko“ podizanje dece bilo traumatično za njih dok su bili deca i obećali su sebi da će "sve menjati" kada oni budu podizali svoju decu. Međutim kod većine se to nije desilo. Iako je ta metoda mnogima ostala u lošem sećanju, dugoročno je pokazala da je postavljanje granica u odrastanju neophodno i da su tako odgojena deca izrasla u vaspitane i kvalitetne ljude.

Međutim, ima i onih koji i dalje smatraju da popustljivošću pokazuju ljubav prema detetu, dok drugi roditelji zbog nedostatka vremena ili „živaca“ ne žele preterano da se bave time i da nameću disciplinu. To često dovodi do zbunjenosti dece. Stranica „Ti si mama“ daje četiri objašnjenja za eventualne posledice ponašanja deteta, ukoliko ne pokažte na vreme očekivanu strogost i granice roditeljstva.

 

 

Problematično ponašanje

Ako ste uočili da se dete ponaša problematično, na svaku vašu pridiku ili zahtev ima odgovor i negodovanje, a to se ne završava samo time, znajte da je to već problem i posledica popuštanja. Ukoliko mu se od malih nogu ne nametnu ograničenja i određena pravila ponašanja, neće vas shvatiti ozbiljno i ponašaće se na „svoju ruku“.

Nisko samopouzdanje

Iz odnosa svojih roditelja ali i autoriteta koji oni pokazuju prema detetu, ono dosta toga uči i eksperimentiše sa svoim granicama slobode. Ukoliko ne postoji izgrađen zdrav odnos između deteta i roditelja, koji će se međusobno poštovati, može imati za posledicu nisko samopouzdanje kod deteta.

 

 

Lenjost

Ukoliko dete nema aktivnosti i nije kreativno u drugim stvarima, već je prepušteno rutini vrlo je verovatno da će razviti lenjost. Pravila koja ga ne usmeravaju na određeno ponašanje, stvaraju kod njega odgađanje obaveza i  odgovornosti, pa tako ono formira loše navike, koje kasnije teško može da iskoreni.

 

 

Nemogućnost rešavanja problema

Deca koja su po mnogima odrasla pod „staklenim zvonom“ i kojima su roditelji povlađivali, teško su se u odrasloj dobi suočavalli sa samostalnim donošenjem odluka i rešavanjem svojih problema. Ukoliko su roditelji popustljivi i previše su pod uticajem deteta, onemogućavaju na taj način razvoj njegovih društvenih i emocionalnih veština, koje su jako bitne za njegov razvoj.

Stručnjaci smatraju da je pozitivna disciplina neophodni element za dobro odgajanje deteta. Ukoliko se deci na vreme postave pravila, ona će shvatiti da njihova dela imaju posledice i da ne mogu da se ponašaju kako žele.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Komentari (0)