Roditeljstvo

DECA I TUČA: Šta raditi kada dođe do fizičkog nasilja?

Svaki roditelj na svojoj koži barem jednom osetio neslaganje dece koje se završavalo i fizičkim obračunom i nije znao kako da odreaguje. Stručnjaci savetuju da je detetu potrebno posvetiti pažnju i da treba biti realan u proceni krivca u konfliktu.

17.07.2022 16:00

DECA I TUČA: Šta raditi kada dođe do fizičkog nasilja?
pexels.com

Ako ste roditelj i desilo vam se da uđete u sobu vaše dece, a umesto igre zateknete ružan prizor tuče, ugriza, štipanja i slično, onda ste na svojoj koži osetili koliko vas to može izbaciti iz ravnoteže i stvoriti emotivu bol zbog neslaganja među decom. Iako se svi trude da usade ljubav među decom i da do ovakvih okršaja ne dođe, neminovno je da se dese bezazlene svađe, nažalost u kojima deca ne biraju način kako će povrediti onog drugog.

Dečijoj impulsivnosti nekada je teško stati na kraj, a ovakve situacije mogu biti vrlo nezgodne svima u kući i mogu prouzrokovati dodatne konflikte. Zauzimanje bilo čije strane nije poželjno, ali postoje načini kako da se izađe na kraj sa neposlušnom decom, koje preporučuje stručnjakinja za roditeljstvo Ejmi Mek Krejdi.

Postupite pošteno u situaciji

Kao osnov rešavanja ovakvog konflikta bitno je saznati problem i sagledati ga neutralno kao treća strana. Možda možete na neki način reagovati kako biste zaustavili suparništvo među decom. Deci treba objasniti i obrazložiti argumente i jednog i drugog kako bi sagledali svoje greške i prihvatili roditeljsku pomoć.

pexels.com

Deci je važno objasniti ako su negde pogrešili i postupiti pošteno

Deci su često roditelji ogledalo ponašanja, tako da je vrlo verovatno da će ih na ovakve postupke podstaći odnos njihovih roditelja kao i njihovi potezi u mnogim situacijam, koje često kopiraju. Zato je važno da roditelji stvore zdravo i nepristrasno okruženje za dete, gde se konflikti rešavaju civilizovano.

Ne koristite etikete

Ako koristite bilo kakvu etiketu da biste potencirali neku sposobnost, a možda i manu kod deteta, sigurno će dolaziti do svađa, jer će se neko osetiti ugroženim. Ako nekoga nazivate sportskim ili intelektualnim tipom, drugo dete će smatrati da je to rezervisano za njegovog brata ili sestru i da je ono manje vredno, pa će nastati takmičenje koje može završiti i tučom.

Nemojte deliti uloge "žrtve“ i "agresivca“

U svađi je uvek jedan najgori. Iako iz dobre namere, roditelj pribegava tome da teši slabije dete i grli ga nakon svađe sa svojim bratom ili sestrom, a drugoga ukorava, to nije dobar metod savetuje stručnjakinja da se reši problem. Osim toga što će jedno dete biti posmatrano kao „nevaljali brat“ deci se daje loš primer da privlače pažnju izigravanjem žrtve, dok će drugi shvatiti svoju moć kao odličan način da manipuliše i maltretira drugoga.

unsplash.com

Ne treba deliti uloge deci i jednog smatrati problemtičnim a drugog slabim i nezaštićenim

Posvetite pažnju detetu

Često ćete čuti da se deca posvađaju ili još gore potuku iz dosade. Ukoliko im ne pružate dovoljno pažnje dolaziće i do ovakvih slučajeva, a najbolji način da ih smirite i usmerite njihovu pažnju na nešto drugo je da im posvetite malo svog vremena. Osim toga što ćete se emotivno povezati, ukrotićete dečiju potrebu da imaju nadmoć i da se ponašaju nevaljalo.

Neka deca budu odmorna

Deci je potreban fizički i psihički odmor kako bi napunila svoje baterije. Ukoliko im je san neredovan i ne spavaju dovoljno, teško će kontrolisati svoje ponašanje pa može u tim situacijama dolaziti i do ovakvih „incidenata“. Važno je da ona ne preskaču svoje veme za odmor i da se dovoljno naspavaju.

unsplash.com

Ako deca redovno spavaju, neće imati potrebu da prave probleme, smatraju stručnjaci

Motivišite decu

Niko ne voli svakodnevne kritike i potenciranje negativnih osobina. Naravno, bolje od slušanja toga je raditi na sebi i menjati se. Međutim, deci je u izgradnji samopouzdanja i lepog ponašanja važno isticati njihove pozitivne osobine i sposobnosti. Pronađite adekvatne termine ako želite takođe nekoga da pohvalite. Podsticanjem dečijeg truda i talenta, motivišete ih da budu bolji.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)