Psihologija

GENI SAMO JEDNOG RODITELJA UTIČU NA INTELIGENCIJU! Nauka je dokazala, a evo ko ima presudnu ulogu u tome koliko će dete biti pametno!

Najnovije istraživanje otvorilo je vidike kada je u pitanju nasleđivanje i činjenica koji geni utiču na određene funkcije u mozgu.

15.09.2022 11:00

GENI SAMO JEDNOG RODITELJA UTIČU NA INTELIGENCIJU! Nauka je dokazala, a evo ko ima presudnu ulogu u tome koliko će dete biti pametno!
pexels.com

Prilikom rođenja deteta svi se "otimaju" o to na koga ono liči, čiji osmeh je nasledilo i da li ima maminu, tatinu, dekinu ili stričevu narav. Ipak, ono na šta mali broj ljudi obraćanja pažnju, a na šta se nikako ne može uticati, niti se vremenom menjati, jeste na koga će dete biti pametno. Iako će se možda u ovom trenutku sve tate naljutiti i prevrnuti očima, nauka je dokazala da majke imaju presudan uticaj kada je u pitanju činjenica da li će dete i u kojoj meri biti inteligentno.

Istraživanja su pokazala da očevi geni nemaju velikog uticaja na inteligenciju dece, a da majčini mogu odrediti koliko će dete biti oštroumno. Ovo proističe iz toga da žene imaju dva X hromozoma na kojima se prenose ti geni, dok muškarci imaju samo jedan X. 

Ispitivanja su prethodno rađena na laboratorisjki modifikovanim miševima, kojima su istraživači dodali dodatnu dozu majčinog gena. Oni su razvili veće glave i mozgove, dok su im tela ostala manja. Kod drugih, kojima je dodat gen očeva, imali su mali mozak, ali veće telo.

pexels.com

Istraživači otkrili da genetika za inteligenciju dolazi s majčine strane

U ovom istraživanju naučnici su došli do saznanja da su ćelije u kojima su bili samo majčini ili samo očevi geni, bile identifikovane u nekoliko različitih delova mozga. Ti delovi su kontrolisali funkcije poput pamćenja, navika u ishrani, kognitivne funkcije i druge. U limbičkom sistemu mozga, koji je zadužen za funkcije poput hrane, seksa i agresije, akumulirane su ćelije sa očevim genima.

Interesantno je da naučnici nisu pronašli nikakve ćelije koje potiču od oca, a koje se nalaze u delovima mozga gde se odvijaju napredne funkcije poput govora, misli i rasuđivanja.

Iako će takvi rezultati možda obeshrabrti pojedine roditelje, jer nekada je otac taj koji je inteligentniji, a nekada majka, genetika ipak nije presudna da li će dete 100 odsto biti talenat za neke oblasti ili da li će ga krasiti oštroumnost. Ranija istraživanja su, naime, pokazala da genetika igra ulogu od 40 do 60 odsto, dok  ostatak zavisi od mnogobrojnih spoljašnjih faktora.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)