Psihologija

Šaljete poruke JAVNIM LIČNOSTIMA, a niste svesni da je to štetno po vas! Šta je PARASOCIJALNA VEZA i koje su njene posledice

Parasocijalne veze, problem današnjice koji je uzeo maha.

12.09.2022 18:00

Šaljete poruke JAVNIM LIČNOSTIMA, a niste svesni da je to štetno po vas! Šta je PARASOCIJALNA VEZA i koje su njene posledice
shutterstock.com

Parasocijalne veze, termin je koji se poslednjih godina sve češće pominje. Stručnjak za međuljudske odnose Holi Roberts otkriva šta tačno ovaj novi fenomen znači i koje su posledice ovakvih odnosa.

Za početak treba podsetiti da termin potiče još 1956. godine kao izvorno značenje "parasocijalne interakcije". Ovaj termin skovali su Donald Harton i Ričard Vohl kako bi objasnili oponašanje ljudi prema sadržaju koji gledaju u medijima i zatim ga prenosili  u realan život. 

Danas se termin "parasocijalna veza" koristi za odnos koji nije obostran, usmeren prema potpunim neznancima koji mogu biti javne ličnosti ili neke druge uticajne osobe, a koje lično ne poznajemo. 

- Uobičajena uzajamna razmena komunikacije u ovakvim odnosima ne postoji. Takav odnos ne može se nazvati komunikacijom ili nekom vrstom veze, jer ona zapravo nije realna, s obzirom na to da sa druge strane nemamo povratnih informacija. Na primer, kada neko piše javnoj ličnosti putem društvenih mreža, šalje joj fotografije ili neke poruke, deli sa njom stvari iz svog života, a za uzvrat ne dobija nikakvu povratnu informaciju, tu komunikacije nema i takav odnos nazivamo parasocijalnom vezom. Neko je umislio vezu ni iz čega - objašnjava Holi.

Srećna republika

O životima poznatih znamo detalje i tako stvaramo emotivnu vezu prema njima

Kao najbolji primer može se navesti slučaj porodice Kardašijan. Javnost širom sveta prati porodične drame poznatih likova, komentariše svaki njihov postupak, putem društvenih mreža fanovi im upućuju brojne poruke, međutim, ta komunikacija se tako završava. 

Kim, Kajli i ostali članovi porodice zapravo ne znaju ni da vi postojite, dok sa druge strane vi veoma emotivno doživljavate situacije iz njihovog života. 

- Dok komentarišemo dešavanja iz života omiljenih javnih ličnosti, razvija nam se osećaj bliskosti sa njima, kao da smo i sami deo njihovih lepih i ružnih trenutaka. Ipak, to je jednosmerna ulica u kojoj samo mi ulažemo energiju i emocije. Influenseri na primer, mogu deliti emotivne trenutke sa milionima pratilaca, komentarisati odgovore fanova, međutim, to ne znači da su stvorili prijateljsku vezu. Ovakva situacija može biti emotivno veoma zbunjujuća za ljude sa druge strane ekrana. Ako o nekome znamo toliko puno stvari, posebno intimnih, počinjemo da osećamo bliskost prema toj osobi i da stvaramo neku vrstu emotivne veze. - objašnjava Holi i zaključuje:

- Naša osećanja neće biti uzvraćena ako nekoga primoravao da nas primeti ili nam se obrati. Bitno je napraviti granicu između realnosti i fantazije - kaže Robets.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)