Odrasli

"TO JE BOMBA, IMA 200 PUTA VEĆU KONCENTRACIJU HORMONA" Dr Vanja Milošević upozorava žene na uzimanje OVE tablete

Svaka vrsta zaštite je bolja nego nijedna, kaže on.

30.09.2024 06:31

"TO JE BOMBA, IMA 200 PUTA VEĆU KONCENTRACIJU HORMONA" Dr Vanja Milošević upozorava žene na uzimanje OVE tablete
Shutterstock, TV Prva printscreen

Ginekolog doktor Vanja Milošević tvrdi da je stanje alarmantnije nego što govore podaci, a to je da 30 odsto imamo neželjenih trudnoća koje se najčešće završavaju abortusom. To je i najčešći oblik kontracepcije. Doktor savetuje kontracepciju, pre koje se mora razgovarati sa lekarom.

- Imate ironiju života da mlađe žene koriste hormonsku kontracepciju osim za zaštitu trudnoće, to je da bi izlečili neka opšta stanja kvalitet kože i kose, akne, policistične jajnike…A da one u nekim zrelijim godinama posle 35. sa stanjima koja mogu da budu ugrožena, kontraindikovana sa kontracepcijama, kao što su trombofilije, faktori koagulacije, proširene vene, više koriste kontracepciju nego mladi kojima je namenjena. Kada imate puno strasti i nagona vezano za korišćenje bilo koje vrste kontracepcije, nismo dovoljni jasni i precizni, vodimo se predrasudama, mladima volimo da kažemo - bolje svaka kontracepcija nego nikakva - rekao je doktor u emisiji Jutro na PRVA TV.

TV Prva printscreen

Vanja Milošević o pilulama za kontracepciju

 

Doktor tvrdi da mladi imaju predrasude i da treba da dopremo do njih. Objašnjava kako funkcioniše pilula za dan posle.

- Sa pilulom treba biti oprezan, pripadam grupi lekara koji se teže odlučuje za tu hormonsku, treba da bude ciljana. To je kontracepcija koja je hormonska bomba i ima 200 puta veću koncentraciju hormona progesterona i estrogena koji se nalaze u organizmu žena. Mnogo žena koje su imale problema sa karcionom grlića, sa faktorima koagulacije, dojkama, to bi trebalo da bude nešto što izaziva na oprez, jer osim kratkotrajnih nuspojava koje idu sa kontracepcijama (mučnina, napetost u dojkama, vrtoglavice), sve to bi moglo da se eliminiše razgovorom sa lekarom koji bi uzeo opšte stanje, a da je (kontracepcija) najmanja štetna za organizam - napominje on.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)