Odrasli

ZAŠTO ODMAH TREBA DA BACITE SVE SLAMČICE IZ KUĆE? Izazivaju zdravstvene probleme, a evo kad morate odmah kod lekara!

Problemi počinju kada višak vazduha uđe u digestivni trakt.

28.09.2024 13:47

ZAŠTO ODMAH TREBA DA BACITE SVE SLAMČICE IZ KUĆE? Izazivaju zdravstvene probleme, a evo kad morate odmah kod lekara!
Shutterstock

Ne treba ni naglašavati koliko je važno da budete dovoljno hidrirani. Ali, nije svejedno na koji način unosite tečnost, i verovatno ste primetili da kada koristite slamčice imate problem sa dodatnim nadimanjem i gasovima.

Prema rečima gastroenterologa doktora Dejvida Klarka, proces preteranog gutanja vazduha kroz slamku poznat je kao aerofagija. Vazduh koji unesete zajedno s tečnošću može da se nakupi u stomaku i da izazove nelagodnost.

- Kada slamčicu stavite u piće u njoj se zadržava i vazduh zajedno sa tečnošću. Taj vazduh "putuje" do vašeg digestivnog trakta, što dovodi do nadimanja i pojave gasova. Veće slamčica zadržavaju više vazduha. Takođe, one zahtevaju i da jače uvlačite tečnost, što automatski povećava i količinu dodatnog vazduha - objašnjava Klark.

Kako da sprečite nadimanje?

- Probajte da polako srčete piće. Izbegavajte papine slamke, i koristite metalne ili plastične. Takođe, ne jedite prebrzo i ne pričajte dok žvaćete hranu - kaže doktor.

Shutterstock

kako da izbegnete nadutost?

 

On napominje da gasovi i nadimanje koji su prouzrokovani upotrebom slamčica nisu opasni, ali mogu da budu neprijatni jer izazivaju podrigivanje i gasove.

Kada treba da se zabrinete?

- U pojedinim slučajevima nadimanje ima drugi uzrok, poput delimične blokade creva. To je najčešće prouzrokovano upalom koja dovodi do oticanja tkiva, tumorom (beningnim ili malignim), ožiljcima ili oštećenjem nerava. Gasovi i druge stvari iz creva mogu da budu blokirani kao što se dešava s vodom iza brane. To dovodi do širenja zidova creva, a to aktivira nerve za bol. Ako blokada potraje ona može da izazove još veći bol, povraćanje, pa čak i oštećenje zidova creva - naglasio je Klark, prenosi parade.com. 

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)