Odrasli

"TO JE TIHI UBICA JER POLAKO NAPREDUJE" Doktorka šokirala uživo u programu, upozorila građane na bolest koja HARA

Načelnica endokrinologije je objasnila koja grupa ljudi je ugrožena.

24.09.2024 08:31

"TO JE TIHI UBICA JER POLAKO NAPREDUJE" Doktorka šokirala uživo u programu, upozorila građane na bolest koja HARA
printskrin Pink TV

Ministarstvo zdravlja organizovalo je besplatne preventivne preglede za građane Srbije, a kod onih kod kojih se uočila promena nastavili su dalje da se leče. Jelica Bjekić-Macut načelnica endokrinologije u KBC Bežanijska kosa govorila je o preventivnim pregledima i koliko su važni pogotovo kada je u pitanju šećerna bolest.

- Na jednog dijagnostikovanog pacijenta idu tri nedijagnostikovana, zato je bitna prevencija i na vreme postaviti dijagnozu šećerne bolesti jer je to tihi ubica koji polako napreduje. Naši pacijenti umiru od komplikacija, bitno ja na vreme postaviti dijagnozu i započeti lečenje, preventivni pregledi su sjajna stvar. Našli smo mnogo pacijanata koji imaju povišenu glikemiju na tašte, a nisu svesni da imaju problem. Prema novim kriterijumima vrednost 5,6 je preddijabetes - navela je doktorka.

Shutterstock

Doktorka objašnjava ko je u riziku da oboli od dijabetesa

Na preventivnim pregledima može da se postavi dijagnoza dijabetesa, ali čak i uoči karcinom.

- Moram reći da ja radim 30 godina ovaj posao i kada sam počela da radim imala smo najprostije insuline koji se više ne koriste, mi danas imamo najsavremenije terapije. Kao endokrinolozi smo ponosni jer možemo da damo najsavremenije terapije i nijedna u Srbiji ne nedostaje. Moja pacijentkinja kada je otišla u Nemačku i izgubila je kofer, morala je da ode kod endokrinologa tamo da prima insuline, a kada mu je rekla šta uzima, endokrinolog u Nemačkoj je bila iznenađena i ona mi je sa ponosom to ispričala. "Primate najbolje moguće insuline" rekli su joj, pa sam i ja bila ponosna jer imamo najsavremeniju moguću terapiju - navela je doktorka u emisiji Jutro na Prva TV.

printskrin youtube

Doktorka progovorila o šećernoj bolesti u emisiji

Doktorka je otkrila koga smatra ugroženim, odnosno kome preti šećerna bolest.

- Ugroženi su oni koji u porodičnoj anemnezi imaju dijabetes, pogotovo ako se ta osoba ne kreće, ne vodi računa o ishrani, te grupe su ugrožene. Na genetsku podlogu oni koji ne vode računa, koji su se ugojili puno, ne kreću se lako mogu biti kandidati za šećernu bolest - dodala je.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)