Artritis je uobičajeno zdravstveno stanje koje izaziva bol i upalu u zglobovima, a najčešće se pogađa ruke, koljena, kukove i kičmu. Iako ne postoji konkretan lek, neki simptomi se mogu kontrolisati. Sa druge strane, istraživanja pokazuju da namirnice poput jabuka i paradajza pogoršavaju artritis.
Kod ovog stanja, ishrana je često ključna za smanjenje simptoma, a prema savetima lekara, pacijenti treba da izbegavaju crveno meso, masti, šećer, so i kofein, ali i dve važne namirnice - paradajz i jabuke.
- Iako su genetski faktori važni, studije pokazuju da način života, uključujući ishranu, takođe igra ulogu. Ako imate reumatoidni artritis, promena ishrane bi mogla da vam pomogne, a možda čak i da potpuno eliminiše bol. Brojne studije pokazuju da mnogi ljudi, koji su iz ishrane izbacili "okidače" artritisa, kažu da se njihov bol smanjio ili potpuno nestao - navode stručnjaci.
Pomalo neočekivano, na listi "okidača" su se našle i jabuke i paradajz.
To se dešava jer jabuke i paradajz sadrže solanin, glikoalkaloidni otrov koji se uglavnom nalazi u nekim vrstama voća i povrća.
Studija iz 2013. godine je istraživala je vezu između solanina i artritisa.
- Solanin je otrovna supstanca koja se proizvodi kada su krompir, paradajz i patlidžan izloženi svetlu. Studija je provedena na 18 ženki albino pacova u postmenopauzi kako bi se istražio učinak solanina na simptome reumatoidnog artritisa. Podaci ove studije pokazali su da starije osobe i osobe koje pate od artritisa i oticanja zglobova u postmenopauzi moraju da eliminišu ili da izbegavaju ove namirnice kako bi ublažile bolove u zglobovima i smanjile uništavanje tkiva - navodi se u istraživanju, prenosi Mirror.
Komentari (0)