Odrasli

SLOMLJENO SRCE NIJE MIT VEĆ ZAISTA POSTOJI: Evo šta gubitak voljene osobe može da izazove u organizmu i kakvi su simptomi!

Raskid može da prouzrokuje toliko jaku emocijalnu bol da telo pati i fizički.

17.09.2023 15:01

SLOMLJENO SRCE NIJE MIT VEĆ ZAISTA POSTOJI: Evo šta gubitak voljene osobe može da izazove u organizmu i kakvi su simptomi!
shutterstock.com

Koliko puta ste čuli da je nekom slomljeno srce nakon prekida ljubavne veze. Iako zvuči kao metafora stručnjaci tvrde da slomljeno srce zaista postoji i da usled jakih emocija i tuge može doći do ozbiljnih zdravstvenih problema u našem telu.

Kako su za britanski San objasnili neurolozi bolan raskid može nas učiniti bezvoljnima, nemirnima i izazvati mučninu. Razlog za to je mnoštvo emocija koje mogu da utiču na hemiju našeg mozga ali srce kao organ. 

1. Osećamo se bedno

Neurolog dr Lusi Braun objasnila je da postoji hemijski koktel koji je odgovoran da se osećamo "bedno" nakon što smo ostavljeni. Serotonin, oksitocin i dopamin su hormoni zaduženi za sreću. Njihovo lučenje se smanjuje kad smo tužni nakon raskida veze. Istraživači, među kojima i dr Braun, svoju teoriju zasnovali su na proučavanju 15 mladih koji su prošli kroz neželjene i bolne raskide.

Shutterstock

Raskidi dovode do promene u lučenju hormona koji su nekada pozitivno uticali na nas

Ispitanicima je skeniran mozak a kada su im pokazivali slike bivših partnera, delovi mozga povezani sa motivacijom i nagradom gde su smešteni dopaminski neuroni- su svetleli. Ovo je dr Braun uporedila sa zavisnošću od kokaina rekavši da se slična aktivnost može videti kod tih zavisnika. 

- Kao da smo zavisni jedni od drugih. Kada izgubimo nekoga koga smo voleli izgubili smo veoma vredan deo naših života i osećaja sebe. Oni su na neki način bili naša nagrada, pa sad kad ih nema potrebne su nam druge nagrade - napominje ona. 

Doktorka ističe da ima smisla da pojedinci doživljavaju povlačenje u sebe kada prolaze kroz raskid.

2. Bol nije samo emocija

Zbog raskida ne znači da doživljavamo samo emocionalnu bol, već i fizičku. Kako su objasnili stručnjaci naše telo može da oseti fizičku bol usled pojačanih negativnih emocija. Prema istraživnju iz 2020. godine tim istraživača je skenirao mozak 15 osoba slomljenog srca i otkrio da je emocionalna bol izazvala istu moždanu aktivnost na mestu gde mozak obrađuje fizičku bol

Florens Vilijams koja se bavi naukom o raskidu je objasnila kako ju je kraj njenog 25-godišnjeg braka učinio uznemirenom, bez sna i sa osećajem da joj je telo ugroženo. Ona smatra da odbacivanje pokreće deo mozga poznat kao ostrvski korteks koji reaguje na uznemirenost oko bola. 

pexels.com

Prilikom raskida mnoge žene doživljavaju glavobolju, umor, mučninu pa čak i fizičku bol

Stručnjaci napominju da stres zbog raskida može izazvati simptome poput glavobolje i mučnine. Oni poručuju da iako nema fizičkog uzroka simptomi su stvarni i nisu izmišljeni.

3. Slabljenje srca

U pojedinim, doduše retkim slučajevima, tuga nakon gubitka voljene oseobe može dovesti do sindroma slomljenog srca. U pitanju je slabljenje srčanog mišića, poznati i kao stresna kardiomiopatija. Prema Harvard Heltu tačan uzrok nije poznat, ali se pretpostavlja da porast hormona stresa može da oslabi nečije srce. Simptomi slomljenog srca su slični kao kod srčanog udara:

  • visok pritisak
  • težina ili bol u grudima 
  • kratak dah
  • vrtoglavica 
  • hladan znoj

Kad žena je ovaj sindrom češći nego kod muškaraca posebno u menopauzi ali se većina oporavlja nakon nekoliko nedelja. Međutim, ovo stanje može prouzrokovati da srca pojedinih ljudi trajno promeni oblik i da trajno doživljavaju simptome poput umora, bola u grudima i nedostatak energije.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)