Odrasli

REZULTATI IZUČAVANJA BUDISTIČKIH MONAHA: Uticaj meditacije na mentalno zdravlje impresionirao i naučnike

U stanju duboke fokusiranosti na njih nisu uticali čak ni jaki spoljašnji zvukovi.

13.09.2023 20:00

REZULTATI IZUČAVANJA BUDISTIČKIH MONAHA: Uticaj meditacije na mentalno zdravlje impresionirao i naučnike
Pixabay.com

Meditacija je temelj budističke vere koja zahteva visok stepen koncentracije kako bi se valjano sprovodila. Budistički monasi često su predmet izučavanja naučnika i lekara koji pokušvaju da odgonetnu koliko meditacija utiče na njihovo zdravlje.

Rezultati najnovije studije koja je objavljena u Međunarodnom časopisu psihofiziologije otkrivaju meditacija može doneti pozitivne promene u mentalnom zdravlju, koncentraciji i smanjenju stresa, piše Psajpost. Meditacija pruža osećaj smirenosti i pomažei onome ko je praktikuje da se fokusira na sadašnji trenutak. 

Da bi se odgonetnula veza između veze tradicionalne budističke meditacije i njenog uticaja na moždanu aktivnost, urađena je studija sa grupom 115 monaha iz budističkih manastira u Indiji. Učesnici su imali između 25 i 80 godina, nisu imali oštećenja sluha, povrede, potrese mozga ili neke neurološke poremećaje.

Njihova aktivnost mouga praćena je pomoću elektroencefalografije (EEG). U pitanju je  metoda snimanja moždane aktivnosti koja uključuje postavljanje elktroda na glavu kako bi se izmerili električni impulsi koje šalje mozak. 

Pixabay.com

Meditacija prema naučnicima pomaže mozgu da se fokusira na mir i da potpuno ignoriše spoljne uticaje

Moždane aktivnosti su snimane tokom pasivnog stanja opuštene budnosti tokom meditacije. Rezultati su otkrili da u poređenju sa pasivnim stanjem, tradicionalne meditativne prakse su dovele do smanjenja amplitude MMH- što predstavlja odgovor mozga na iznenadne i retke spoljašnje stimulanse poput buke i neočekivanog zvuka.

To znači da su monasi uspeli da se skoncentrišu do te mere na meditaciju da su manje reagovali na spoljašnje stimulanse. U stanju duboke meditacije njih praktično ništa ne može da omete čak ni jaki zvukovi. 

Kako su objasnili naučnici, to dokazuje odraz njihovog dubokog unutrašnjeg fokusa i smanjene pažnje na spoljašnji svet. Ova studija pružala je dublje razumevanje veze između meditacije i aktivnosti mozga, ali je neophodno nastaviti sa istraživanjem na ovom polju kako bi se dobili što precizniji rezultati. 

Treba napomenuti da rezultati ove studije sugerišu da je postojala razlika između monahe na osnovu njihovih godina i iskustva u meditaciji. Ipak, prema rečima istraživača nesporno je da meditacija ima određene efekate na ljudski mozak. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)