Sex

SVE JE MANJE INTIMNIH ODNOSA, PAROVI SE ODREKLI STRASTI ZBOG POSLA I MOBILNIH TELEFONA: Libido u padu, stres u porastu - alarmantni podaci su znak za uzbunu!

Zabrinjavajuće je što intimne odnose izbegavaju čak i mladi.

29.10.2022 21:56

SVE JE MANJE INTIMNIH ODNOSA, PAROVI SE ODREKLI STRASTI ZBOG POSLA I MOBILNIH TELEFONA:  Libido u padu, stres u porastu - alarmantni podaci su znak za uzbunu!
Foto: Shutterstock

Parovi sve manje vode ljubav, a polovina parova u Velikoj Britaniji vrlo retko ima seks ili ga upšte ne praktikuje, poražavajući su rezultati istraživanja jednog poznatog brenda koji se bavi proizvodnjom seksualnih igračaka.

Svakodnevene obaveze na poslu, konstantan umor i briga o deci najčešći su razlozi zbog kojih parovi nemaju vremena za sebe i intimne odnose. 

Što je par duže u braku to je seks sve ređi pa većina vremešnih parova, starijih od 60 godina, već godinama nisu upražnjavali seks, prenose britanski mediji.

shutterstock.com

Poražavajući je podatak da seksualne odnose izbegavaju čak i mladi ljudi

Zabrinjavajući podaci

Posebno zabrinjava podatak da seks izbegavaju čak i mladi koji radije biraju da vreme provode uz telefon i društvene mreže nego da se posvete intimnim odnosima sa partnerom. 

- Mladi žive paralelan život na društvenim mrežama. Često su nesigurni u sebe zato što veruju da nisu savršeni kao što se to propagira na internetu, što za posledicu ima njihov strah od seksualnih odnosa - objasnila je seksualni terapeut Kejt Tejlor.

Kako je naglasila sve manje seksa ima i među parovima od 30 do 40 godina starosti.

- Ovakvi parovi često žongliraju između zahtevnog posla, dece i porodičnih obaveza pa na kraju dana najčešće nemaju ni volje ni želje da se intimno posvete jedni drugima. Seksualnost je prirodna potreba i muškaraca i žena a preduga "suša" loše utiče na zdravlje - upozorila je ona.

pexels.com

Zbog obaveza oko dece i umora od posla roditelji često nemaju ni vremena ni želje da vode ljubav

Šta kažu ljudi? 

Nedostatak vremena za ljubav osećaju svi parovi bez obzira na godine. Mnogi se sa setom prisećaju perioda zaključavanja tokom pandemije kada su bili upućeni jedni na druge i redovno vodili ljubav.

Kloi Mekintajer (28) ističe da je vreme koje je provela sa verenikom Džekom u karantinu bilo blaženstvo koje je prošlo.

- Zajedno smo proveli karantin i u to vreme vodili smo ljubav i po četiri puta nedeljno. Naša ćerkica Klementina začeta je u to vreme. Sada se Džek vratio na svoj posao sa punim radnim vremenom, ja sam ostala kod kuće da brinem o našoj ćerki i pokušam da pronađem neki honorarni posao. Ne sećam se kad smo poslednji put imali seks ljubav zato što smo oboje zabrinuti i pokušavamo da zaradimo novac za normalan život našoj devojčici - rekla je Kloi.

Gema Vilkins (24) tokom pandemije započela je zajednički život sa tadašnjim dečkom. Intimne odnose su imali četiri do pet puta nedeljno, ali kad je prošlo "zaključavanje" raskinuli su. Kako je objasnila shvatili su da im je seks super, ali da ništa drugo ne funkcioniše u njihovoj vezi pa su se razišli. 

- Mnogi moji prijatelji koji su sličnih godina kao i ja najčešće imaju neobavezn seks jednom nedeljno jer nemaju vremena za više intimnosti i ozbiljnu ljubavnu vezu. Posle nekoliko takvih avantura odlučila sam da neko vreme budem sama Nisam imala seks više od 6 meseci. "Sušu" doživljavam kao seksualno čišćenje i uživam u tome što sam sad sama - rekla je ona.

Seksualni život Kler Metju (42) praktično ne postoji već mesecima.

- Suprug Robin i ja nismo imali seks već nekoliko meseci. Imamo dvoje dece, sina Bena (12) i godinu dana stariju ćerku Sofi. I suprug i ja smo zauzeti poslom, Robi često radi po smenama, pa smo mi dva broda u bračnoj luci koji se najčešće mimoilaze. Razgovarali smo o nedostatku intimnosti među nama jer smo svesni da se naša strast gasi ali ne znamo kako to da rešimo - iskrena je bila Kler.

shutterstock.com

Konkretni saveti za sve starosne grupe parova kako da povrate strast u svoju vezu ili brak

Saveti seksualnog terapeuta

Seksualni terapeut Kejt Tejlor, koja se pozabavila nedostatkom intimnosti među parovima različitih generacija, dala je konkretne savete kako da se to prevaziđe. Kad su u pitanju mladi ona ih je posavetovala da manje vremena provode na društvenim mrežama.

- Umesto što ceo dan gledate objave na društvenim mrežama, posvetite se sebi. Ukoliko niste zadovoljni svojim izgledom i smatrate da je to problem da pronađete partnera, počnite da vežbate. Redovni treninzi u teretani učiniće, ne samo da imate bolje telo, već da se osećate zadovljno sobom. Samopouzdanje je neodoljivo privlačno suprotnom polu - naglasila je ona.

Parove srednjih godina koji su upali u rutinu, Kejti savetuje da najpre otvoreno porazgovaraju i identifikuju problem, odnosno zajednički zaključe zašto više nemaju želju da vode ljubav.

- Nakon što ustanove šta je problem mogu da rade na ponovnom razbuktavanju vatre u krevetu. Najčešći problem kod ovih parova je  nedostatak slobodnog vremena pa bi trebalo barem jednom nedeljno da odvoje nekoliko sati samo za sebe. Znam da se na ovaj način gubi spontanost ali bolje i to nego da seksa uopšte nema. Pokušajte nešto novo, razbijte monotoniju seksualnim igračkama, šaljite jedno drugom vrele poruke i fotografije kako biste održavali strast - rekla je Kejt.

Kada su u pitanju stariji parovi i penzioneri ona smatra da to što su u poznim godinama ne znači da treba da se odreknu uživanja u seksu.

- Oni već imaju više vremena i mogućnosti da se posvete jedno drugom. Volite svoje telo kakvo god da je u ovom dobu i shvatite da je potpuno normalno da strast godinama jenjava i da sigurno sa 60 ne možete da vodite ljubav na isti način kao kad ste imali 20 godina. Idite na bazen. Istraživanja Univerziteta Harvard su potvrdila da ljudi stariji od 60 godina koji redovno plivaju imaju mnogo bolji seksualni život od onih koji ne plivaju - posavetovala je ona.

shutterstock.com

Isprobajte nove poze, koristite lubrikante i seks igračke

Vruće misli vode ka vrućem seksu

Kako je pojasnila Tejlorova seksualni život, bez obzira na godine, najviše zavisi od nas samih. 

- Manjak samopouzdanja negativno utiče na seks. Probudite sopstveni um jer vruće misli vode ka vrućem seksu. Umesto da sebi stalno pronalazite mane, fokusirajte se na svoj um. Počnite sebi svaki dan da navodite razloge zašto se neodoljivi i seksi. Možda će vam ovo u početku izgledati smeštno, ali nakon nekog vremena to će pozitivno uticati na vaše samopouzdanje što će i drugi prometiti. Nemojte da se plašite upotrebe seksualnih igračaka, lubrikanta i svega onoga što može dodatno da začini vaš seksualni život. Pokrenite svoje misli, uzburkajte krv i zapalite ponovo "vatru" u svom seksualnom životu jer će vam to doneti mnoge benefite. Osećaćete se i izgledati lepše, bićete zadovoljniji sopstvenim životom a eventualne probleme ćete lakše rešavati - rekla je ona i naglasila da ovo važi za sve generacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)