Odrasli

ONA JE SVEŠTENICA KOJA JE IMALA 2 ABORTUSA! Kaže da žena mora da ima pravo na izbor!

Njen post o prekidu neželjene trudnoće na društvenim mrežama za samo 48 sati videlo je više od 4 miliona ljudi.

07.05.2022 14:00

ONA JE SVEŠTENICA KOJA JE IMALA 2 ABORTUSA! Kaže da žena mora da ima pravo na izbor!
YouTube/printscreen

U SAD se već mesecima vodi žestoka polemika oko prava žena na abortus. Naime, ukoliko Vrhovni sud početkom jula ukine presudu u slučaju Rou protiv Vejda iz 1973. kojom je legalizovan abortus, više od 36 miliona žena u najmanje 22 savezničke države, neće više imati pravo da legalno uradi abortus.

 

 

Kad progovori sveštenica

Ulje na vatru dodala je britanska sveštenica Lizi Grin (37) iz crkve Sveta Margareta, koja je na tviteru postavila post na ovu temu i dodatno uzburkala javnost.

U postu „Abortus spašava živote“, koji je za samo 48 sati videlo više od četiri miliona ljudi, ona je priznala da je imala 2 abortusa.

Prvi abortus imala je jako mlada, pošto je posle silovanja saznala da je u drugom stanju, a drugi pre 4 godine iz medicinskih razloga.

- Pojedine žene su prosto prisiljene na abortus, postoji bezbroj razloga zašto bi to morale. Nekada su u pitanju medicinski problemi ili su jednostavno siromašne da bi imale još jedno dete. Bolno je znati da državu jednostavno nije briga – napisala je Lizi,  a prenosi britanski Bi Bi Si.

 

 

Majka dvoje dece

Gospođa Grin, koja je inače majka dvoje dece, naglasila je da se ne zalaže za abortus, ali da podržava pravo žena na izbor da li žele da rode dete ili ne. Prekid neželjene trudnoće, kako je naglasila, mora da bude bezbedan i legalan.

Kao sveštenica, ona je mnogo je otvorenija po ovom pitanju od svojih muških kolega, posebno što je svesna je da oni ne dele njen stav.

- Hrišćani koji tvrde da slave Boga koji je ljubav. Bilo bi lepo kada bismo voleli i ljude i dali im do znanja da mogu slobodno da govore o svojim najdubljim tajnama i problemima, bez bojazni da će biti osuđivani na bilo koji način – poručila je ona.

 

 

Poruke žena

Ona je naglasila da nije ponosna, kako to neki tvrde,  na to što je i sama morala da iskusi abortuse. Ovo iskustvo je vrlo bolno za nju čak i danas.

- Nisam ponosna na svoje abortuse i danas sam tužna zbog njih, ali sam srećna što sam preživela i imam mogućnost da svoje iskustvo podelim sa drugima - rekla je ona.

Kako je istakla posle posta na društvenim mrežama dobila je brojne poruke žena koje su joj se zahvalile što je progovorila o ovoj temi.

 

 

Moramo da razgovaramo

Prema sopstvenom priznanju ona je to uradila upravo zbog svoje dece.

- Zastrašujuća mi je sama pomisao da bi moga petogodišnja ćerka mogla da ostane bez prava na legalan abortus kada bude starija. Želim i da moj desetogodišnji sin shvati posledice odluke ukidanja prava na prekid neželjene trudnoće. Moramo da razgovaramo bez osude o svemu, pa i o abortusu, ukoliko želimo da naučimo ljude kako da žive i vole Boga. To neće biti moguće ukoliko smo i samo ispunjeni mržnjom – poručila je Lizi Grin.

 

 

BONUS VIDEO:

Komentari. (0)