Odrasli

DA LI STE PRETERALI SA BELIM LUKOM? Evo kako da se rešite lošeg zadaha uz pomoć drugih namirnica!

Mnogi će se osloniti na vode za ispiranje usta ili jednostavno na pranje zuba, ali to im neće biti od velike pomoći.

26.12.2023 16:20

DA LI STE PRETERALI SA BELIM LUKOM? Evo kako da se rešite lošeg zadaha uz pomoć drugih namirnica!
Shutterstock

Upotreba i koristi od belog luka su naširoko poznate. Vekovima se on koristi zbog svog blagotovornog dejstva za mnoge upale, a većina žena ga danas koristi kako u kulinarstvu, tako i za lepotu i negu.

Ipak, njegova primarna upotreba je u kuhinji i mnogi gurmani će priznati kako ne mogu da zamisle neko jelo bez ovog dodatka i prirodnog začina koji daje jelu poseban "šmek". 

Miris koji ostaje od luka nakon jela čak i satima posle, mnogima stvara nelagodu, a većina ni ne zna zbog čega se on tako dugo zadržava. Tokom varenja hrane oslobađaju se jedinjenja sumpora u krvotok, zbog čega je taj miris intenzivan i dugotrajan. Zbog toga mnogi pribegavaju pranju zuba i korišćenju vodica za ispiranje usta koju u ovom slučaju nisu od velike pomoći, jer je prepoznatljivi miris belog luka izuzetno jak i ne može ga tek tako ništa "ubiti".

shutterstock.com

Upotreba belog luka je najpoznatija u kulinarstvu

Ipak, istraživači su došli do sjajnog otkrića u jednom istraživanju, tvrdeći kako bi jabuku, zelenu salatu, krompir, peršun, mentu, bosiljak, pa čak i pečurke, trebalo jesti sa belim lukom, jer ove namirnice sadrže fenole, jedinjenja koja reaguju sa sumporom iz belog luka u hemijsku reakciju, te tako neutrališu miris, navodi večernji.hr.

Istraživači su ovo dokazali uređajem koji analizira molekule na osnovu njihove mase. Nakon konzumiranja ovih namirnica nivo sumpora je bio značajno niži u dahu ispitanika.

Poznato je da najviše ovih jedinjenja, odnosno fenola ima u menti koju svakodnevno koristimo, posebno u čajevima i kao začine. Naučnici su ipak bili iznenađeni saznanjem da list salate koji ima znatno manje fenola recimo od mente, efikasno neutrališe jak miris belog luka nakon jela.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)