Lice

ZA NEGU ZRELE KOŽE TOKOM ZIME KREME NISU DOVOLJNE: Naš stručnjak otkriva koji tretmani su najdelotvorniji (FOTO)

Specijalista kozmetologije dr Nenad Stanković za Srećnu republiku savetuje kako da ublažite prve znakove starenja koji se javljaju u četvrtoj deceniji života.

19.12.2023 14:00

ZA NEGU ZRELE KOŽE TOKOM ZIME KREME NISU DOVOLJNE: Naš stručnjak otkriva koji tretmani su najdelotvorniji (FOTO)
pexels.com, Printscreen/https://www.youtube.com/@careworld9273

Lepa, glatka i blistava koža lica san je svake žene. Ipak, kad prođe prva mladost, pojavljuju se bore, koža gubi elastičnost i sjaj, što je posebno vidljivo tokom hladnih meseci, kad koristimo nešto težu šminku koja ističe svaku nepravilnost.

Iako je nemoguće precizno odrediti granicu između mlade i zrele kože, uvreženo je mišljenje da je to period od 35. do 40. godine života. Potpuno je prirodno da se koža vremenom menja, a naša dužnost je da se tim promenama prilagodimo - sami ili uz pomoć stručnjaka. Pravilnom negom kože lica u velikoj meri možemo da smanjimo prve znake starenja, ali kad nas uhvati panika, pa shvatimo da kreme i serumi koje kupujemo u drogerijama ili apotekama nisu svemoćni, tu su stručnjaci koji će nam pomoći da očuvamo lepotu i blistavost kože.

Shutterstock

Kreme bogate hranljivim sastojcima su samo deo rutine nege zrele kože

 

Pitali smo dr Nenada Stankovića, specijalistu kozmetologije, sa kakvim izazovima se susreće u injektabilnoj i aparaturnoj nezi, s obzirom na to da je medicinska praksa potvrdila da su kombinovane metode neinvazivnog podmlađivanja najbolja opcija.

- Prvi znaci starenja koji se mogu primetiti su fine linije, kao i smanjena hidriranost i elastičnost kože. Naime, s godinama se aktivnost naših ćelija u telu smanjuje, pa je i stimulacija sporija. Tad savetujemo biorevitalizirajuċe komplekse koji sadrže visoku koncentraciju hijaluronske kiseline, peptide, aminokiseline za dubinsku hidrataciju i aktivnu ishranu kože, koja posle nekoliko tretmana biva jedra, zaglađena i blistava – kaže dr Stanković za Srećnu republiku.

Prema njegovim rečima, od 40. godine života, u zavisnosti od stanja kože, može se početi i sa drugim tretmanima koji će ublažiti znake starenja.

- Tad se može početi sa primenom polilaktične kiseline za stimulaciju novog kolagena i elastina, polinukleotida koji zbog svog organskog porekla podstiču kožu na samooporavak, ali i preparatima na bazi hidroksiapatita. Zapravo, njihov cilj je zajednički, a to je kolageneza i jačanje elastina. Tome doprinosi i laser koji snopom zagreva površinu kože na određenoj dubini, aktivirajući njen rad – objašnjava dr Stanković.

Pored navedenih tretmana, kožu je nepohodno svakodnevno negovati i kod kuće. Naš sagovornik podseća da bi trebalo odabrati kreme bogate hranljviim sastojcima.

- Preporuka je da koristite prirodne kreme bogate vitaminima A, C i E, kao i one koje imaju hijaluronsku ili salicilnu kiselinu. Naime, molekuli hijaluronske kiseline bukvalno ulaze u brazde kože, „hvataju“ vodu i bubre; otuda i efekat „trenutnog popunjavanja bora“, što ženama i te kako prija – navodi specijalista kozmetologije.

Negovana koža koja je sa velikom pažnjom izložena suncu biće blistava i u zrelijem životnom dobu ako joj priuštimo balansiranu ishranu, dosta tečnosti, fizičku aktivnost i redovan san. Važno je da joj se pravovremeno posvetimo, a ne samo tokom jeseni i zime kad joj je nega najpotrebnija.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)