Odrasli

OVO SU PRVI SIMPTOMI TRUDNOĆE KOJE NE SMETE DA IGNORIŠETE: Evo kako da ih prepoznate (FOTO)

Pratite promene koje vam telo pokazuje.

25.12.2023 13:30

OVO SU PRVI SIMPTOMI TRUDNOĆE KOJE NE SMETE DA IGNORIŠETE: Evo kako da ih prepoznate (FOTO)
shutterstock.com

Kada par odluči da proširi porodicu, jedan od najuzbudljivijih trenutaka je iščekivanje trudnoće. Međutim, pre nego što se uradi test trudnoće, žena može primetiti određene simptome koji ukazuju na moguću trudnoću.

Najraniji simptomi trudnoće mogu se javiti već 1-2 nedelje nakon začeća. Među najčešćim simptomima su izostanak menstruacije, umor, osetljivost grudi, mučnina ili povraćanje, učestalo mokrenje, promene raspoloženja i povećan apetit. Svaka žena može drugačije reagovati na trudnoću, pa neke od njih mogu imati samo nekoliko simptoma, dok druge mogu iskusiti širok spektar promena u telu.

shutterstock.com

prvi znaci trudnoće počinju veoma rano

Rana trudnoća

U ranim fazama trudnoće, embrion se razvija brzo, a žensko telo prolazi kroz niz promena kako bi podržalo trudnoću. U prvih nekoliko nedelja, žena može osećati umor zbog povećane proizvodnje hormona progesterona, dok istovremeno može primetiti i povećan apetit ili čak mučninu rano izjutra.


Zanimljivo je da se već u petoj nedelji trudnoće formira srce embriona, a počinje i razvoj mozga. U isto vreme, telo žene se priprema za trudnoću povećavajući dotok krvi u matericu i dojke. Ove promene mogu rezultirati osetljivim grudima i povećanom pigmentacijom bradavica.

shutterstock.com

Obratite pažnju na promene ponašanja

U sedmoj nedelji trudnoće, embrion počinje da liči na ljudsko biće, sa formiranim ekstremitetima, očima i mozgom. U isto vreme, žena može osećati umor i često mokrenje usled pritiska rastuće materice na bešiku.

Rane faze trudnoće su važan period u kojem se dešavaju brojne promene kako u telu buduće majke, tako i u razvoju embrija. Prepoznavanje simptoma i praćenje razvoja trudnoće uz redovne lekarske preglede može doprineti zdravoj trudnoći i porođaju.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)