Roditeljstvo

DA LI ZNATE ŠTA JE NUB TESTIRANJE? Navodno precizno pogađa da li trudnica nosi dečaka ili devojčicu već u 12. nedelji trudnoće!

Kako objašnjavaju ginekolozi, odrediti pol bebe u prvom tromesečju trudnoće je teško zato što genitalije u tom periodu još nisu formirane, ali pristalice nub teorije navode drugačije.

03.03.2023 14:01

DA LI ZNATE ŠTA JE NUB TESTIRANJE? Navodno precizno pogađa da li trudnica nosi dečaka ili devojčicu već u 12. nedelji trudnoće!
shutterstock.com

Pol bebe pomoću ultrazvuka moguće je videti tek oko 20. nedelje trudnoće. Međutim, mnogi roditelji žele da znaju da li će dobiti devojčicu ili dečaka i pre tog vremena. Umesto raznih bapskih priča i predviđanja na društvenim mrežama se pojavila nub teorija zasnovana delom na nauci, piše britanski San.

Naime, kako objašnjavaju zagovornici te teorije moguće je precizno predvideti pol bebe već na ultrazvuku u 12 nedelji. Naravno, nub testiranje nije sto odsto pouzdano pa su greške u tako ranoj trudnoći moguće.

shutterstock.com

Nub terotičari pol bebe određuju u odnsou na položaj genitalnog čvora u odnosu na kičmu embriona

Šta je nub teorija?

Nub testiranje se oslonja na pogled genilatlnog tkiva koje je u periodu od 12. nedelja trudnoće već formirano, ali nedovoljno da bi se znalo da li je u pitanju dečak ili devojčica.

- Pol bebe je fiksiran već prilikom začeća i svi embrioni imaju mali genitalni čvor koji liči na pupoljak. Ako trudnica nosi dečaka testosteron počinje da se proizvodi već u sedmoj nedelji trudnoće i podstiče taj pupoljak da se razvije u penis i mošnice. Da biste odredili u kom pravcu će se razvijati pupoljak potrebno je odrediti ugao na kom stoji u odnosu na kičmu embriona. Ukoliko je čvor nagnut više od 30 stepeni u odnosu na kičmu to ukazuje da je beba dečak, a ukoliko je usmeren pravo napolje ili ispod 30 stepeni verovatno će biti devojčica - objasnile su pristalice te teorije.

Klementina Salmon je trudna po treći put i, kako je rekla, veruje jedino nub testu.

- Sva tri puta u ranoj trudnoći sam uradila nub test i prva dva puta su bili precizni kad je pol bebe u pitanju. Verujem da će tako biti i ovog puta, posebno što genitalni čvor ponovo stoji pod istim uglom kako je stajao i kad sam bila trudna sa dva prethodna sina - rekla je ona.

shutterstock.com

Čak i pregled ultrazvukom posle 20. nedelje trudnoće može da omaši kad je u pitanju pol bebe

Lekari preporučuju čekanje

Iako izgleda kao prilično siguran način za rano određivanje pola bebe, većina lekara nisu skloni da teoretišu, već roditelje savetuju da sačekaju do 20. nedelje trudnoće kada će se pol bebe jasnije videti na ultrazvuku.

Kako objašnjavaju ginekolozi odrediti pol bebe u prvom tromesečju trudnoće je teško zato što se genitalije u tom periodu još nisu formirane. Čak i posle 20. nedelje trudnoće nekad je teško na ultrazvuku videti sve. Dovoljno je da embrion leži u nezgodnom položaju ili da se mnogo kreće, pa je teško videti da li je dečak ili devojčica.

Pojedine bolnice imaju čak pravilo da ne otkrivaju pol deteta, zato što i posle 20. nedelje trudnoće ultrazvuk može da pogreši i nije sto odsto pouzdan. Uostalom, većina roditelja će vam reći da im je najvažnije da dete bude živo i zdravo, a ne da li je dečak ili devojčica.  

BONUS VIDEO:

Komentari (0)