Odrasli

KAKO DA SAČUVATE ZUBE DO POZNIH GODINA: Nekoliko stvari koje nikako ne treba da radite po savetu zubara! (FOTO)

Kako starimo menja se naš organizam pa i vilica.

25.12.2023 15:00

KAKO DA SAČUVATE ZUBE DO POZNIH GODINA: Nekoliko stvari koje nikako ne treba da radite po savetu zubara! (FOTO)
shutterstock.com

Koliko puta ste zubima otvorili čep na flaši ili pokidali kesicu čipsa? Veraovatno niste ni obraćali pažnju na to, jer ne znate koliko je to pogubno za zube. Krunica zuba je prekrivena tvrdim sojem gleđi koji okružuje mekši, dentin koji štiti centralno lociranu pulpu. Dentin je veći deo zuba i on se sastoji od kolagena, minerala, vode i proteina. Kolagenski pramenovi su elastični pa mogu da se rastežu i vraćaju unazad i na taj način sprečavaju pucanje i lomljenje zuba kada žvaćemo, prenosi sciencealert.com.

Krvni sudovi su preko pulpe povezani sa ostatkom tela i na taj način komuniciraju. Naši zubi vremenom postaju lomljivi jer usled manjka kolagena gube elastičnost. Ovo je češće kod zuba sa plombama i tretmanima korenskih kanala. 

Spoljašnja površina gleđi se vremenom istanji gotovo do neprozirnog dentina koji tamni kako starimo. Hrana i piće takođe utiču na to koliko će gleđ promeniti boju. Da bismo produžili vek zuba i ali i zadržali blistavo beli osmeh postoji nekoliko načina:

Izbegavajte nepotrebnu silu

Nemojte koristiti zube za otvaranje ambalaže ili držanje raznih stvari poput hemijskih olovki. Izbegavajte mlevenje i stiskanje tvilice ako što ćete nositi zaštitu noću. Ako imate plombu ili su vam tretirani korenski kanali razgovarajte sa stomatologom o nekim materijalima za punjenje ili krunicama koje će vaše zube zaštiti od pucanja.

Podelite teret

Ako nemate kutnjake ili pretkutnjake ravnomerno rasporedite snagu žvakanja kako biste sprečili preopterećenje zuba.

Zamenite nedostajuće zube mostovima ili implantatima, ili dobrim protezama kako biste zadržali zagriz. 

shutterstock.com

Prilikom žvakanja hrane ravnomerno rasporedite zalogaj

 

Sačuvajte svoju gleđ

Smanjite gubitak gleđi dobrom četkicom za zube sa mekim vlaknima i neabrazivnim pastama za zube. Neke paste za izbejivanje zuba mogu bii abrazivne i mogu istrošiti površinu zuba. Smanjite izloženost kiselini u hrani, poput limuna.

Pojačajte pljuvačku

Pljuvačka štiti zube od kiseline, ispira ih i ima antibakterijska svojstva. Ona je važna jer nam pomaže da žvaćemo, gutamo i govorimo, ali njen kvalitet se smanjuje zbog promene u pljuvačnim žlezdama koje su povezane sa godinama kao i zbog nekih lekova koji su nm propisani zbo depresije ili visokog krvnog pritiska..

Lečite bolesti desni

Estetski Paraodontitis ili bolesti desni smanjuje skupljanje desni što otkriva tamne korene zuba koji su skloni razvitku rupa, piše ovaj portal.

shutterstock.com

Lepi i negovani zubi su cilj svakoga od nas

 

Sprečite starenje

Ćelijsko starenje pojačava formiranje karcinoma ili širenje postojećih što dovodi do mnogih bolesti poput dijabetesa, Alchajmerove bolesti, ostoroporoze i srčanih oboljenja. Da bi sprečili oštećenje ćelija preporučuje se upravljanje faktorima životnog stila poput pušenja, nekontrolisanog dijabetesa i hroničnih infekcija kao i bolest desni.

Prilagodite se i zatražite pomoć

Starost može uticati na nas na taj način da zapostavimo zube ili da ih ne peremo onako često kao što smo ranije. Ako je ovo nešto gde se prepoznajete najbolje je da se konsultujete sa timom za stomatološku negu. Oni vam mogu pomoći u čišćenju zuba ili preporučiti proizvode koji odgovaraju vašoj situaciji.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)