Odrasli

SIMPTOMI OPASNIH BOLESTI KOJE MOŽETE DA PREPOZNATE PRED PRAZNIKE: Obratite pažnju na kožu, oči i ruke

Iako ste posvećeni pakovanju poklona oko Božića i Nove godine, stručnjaci napominju da tada možete uočiti neke promene koje mogu ukazivati na ozbiljno stanje.

22.12.2023 16:06

SIMPTOMI OPASNIH BOLESTI KOJE MOŽETE DA PREPOZNATE PRED PRAZNIKE: Obratite pažnju na kožu, oči i ruke
Republika, Shutterstock

Ovih dana svi su okupirani pripremama za praznike i vreme provode pakujući poklone. Iako je fokus upravo na poklonima i kako će oni biti upakovani, stručnjaci napominju da se baš tokom ove aktivnosti mogu pojaviti potencijalni simptomi raka, prenosi britanski San.

Iz britanske nacionalne zdravstvene službe apeluju da je rano utvrđivanje simptoma raka važno za pravovremeno lečenje i treba biti svestan novih i zabrinjavajućih simptoma. Iako neki simptomi mogu biti samo lažna uzbuna, oni ističu da se treba obratiti lekaru opšte prakse kako bi istražili uzroke.

Ovo su simptomi koji bi se mogli pojaviti tokom praznične sezone:

Umor

Mnogima bi pakovanje poklona ovih dana moglo da izgleda zamorno i moglo bi da ih učini pospanim. Vreme oko novogodišnjih i božićnih praznika je vreme kad se mnogo družimo, ostajemo budni do kasno u noć, odlazimo na žurke, a za mnoge to znači i unos većih količina alkohola. Zbog toga je normalno da se javi osećaj umora.

Ali, ako umor ne možete da povežete sa nekim jasnim razlogom, to može biti znak za uzbunu. Umor može biti povezan sa leukemijom, limfomom ili multipli mijelomom.

Promuklost

Božićne pripreme i svakodnevno raspevavanje mogu učiniti to da dobijete najbolji pevački glas. Međutim, može dovesti do toga da vas glas zvuči promuklo. Naime, promukli glas je uobičajen kad se javi prehlada ili infekcija virusima koji kruže u ovo doba godine, a prema NHS-u to je često i znak akutno laringitisa (zapaljenja sluznice grkljana).

Ali grubi, promukli glas koji traje može biti znak za uzbunu i mogao bi da ukazuje na rak larinksa, grla ili pluća.

pexels.com

Pakovanje poklona nekada može pokazati neke skrivene simptome zdravstvenog stanja

 

Drhtave ruke

Da bi pokloni bili lepo umotani, rezanje papira zahteva mirne ruke kako bi papir pravilno bio isečen. Ako vam se ruke tresu dok sečete papir, to može biti znak za uzbunu.

Naime, tremor u nekim situacijama može biti znak tumora na mozgu.

Neobjašnjivi bol

Normalno je osetiti bol, pogotovo ako ste stariji, sedite na podu i ste pogrbljeni dok, recimo, pakujete poklone. Ipak, neobjašnjivi bol može biti alarm za rak kostiju. Bolest često počinje blagim bolom u zahvaćenoj oblasti, da bi zatim počeo da nestaje, i tako u krug. 

Bol ne treba mešati sa artritisom kod odraslih i sa bolom kod dece u koja su u rastu i kod koje se neretko javljaju takozvani bolovi rasta.

Shutterstock

Neobjašnjiv bol može ukazivati na neki ozbiljan zdravstveni problem

 

Zamagljen vid

Ako često trepćete dok pakujete poklon ili trljate oči kako biste preciznije videli, to može da bude znak starenja ili da vam je možda potreban novi par naočara. Međutim, ako promene u vidu podrazumevaju zamagljen ili dvostruki vid, to može ukazivati na tumor na mozgu.

Zaboravljanje

Zaboraviti neke stvari s vremena na vreme nije ništa neuobičajeno. Ali, ako zaboravljate kome ste namenili poklon ili gde je lepljiva traka, to može da bude znak nečeg ozbiljnog. Prema klinici Mejo, tumori prednjeg režnja mozga mogu ukazivati na promene ličnosti, uključujući i zaboravljanje.

Promene na koži 

Ukoliko prilikom pakovanja poklona na koži ruku primetite neku neuobičajenu promenu poput posekotine, rane koja ne zarasta ili bradavice, trebalo bi da se javite lekaru da to pregleda. Takođe, trebalo bi da obratite pažnju na nove mladeže koji menjaju veličinu, boju i oblik i bole vas, svrbe ili krvare - oni zahtevaju hitan pregled dermatologa. 

Znojenje

Pakovanje poklona može biti iscrpljujuće, naročito ako imate dosta posla, ali ne bi trebalo da se znojite. Česti naleti vrućine mogu da ukazuju na infekciju ili menopauzu. Znojenje je takođe simptom nekoliko vrsta raka poput limfoma, leukemije, raka jetre ili raka kostiju.

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)