Zanimljivosti

Da li sanjate o dočeku Nove godine na toplom moru ili više volite vrele poljupce u gradu ljubavi? NAJBOLJE, NAJBLIŽE I NAJPOVOLJNIJE DESTINACIJE ZA PROVOD 31. DECEMBRA!

Izbor destinacije zavisi od ličnih afiniteta, pa vam nudimo neke od najboljih mesta za doček 2023. godine, a evo šta je za vas pripremila turistička agencija Wayout.

25.11.2022 13:01

Da li sanjate o dočeku Nove godine na toplom moru ili više volite vrele poljupce u gradu ljubavi? NAJBOLJE, NAJBLIŽE I NAJPOVOLJNIJE DESTINACIJE ZA PROVOD 31. DECEMBRA!
Foto: Shutterstock

Novogodišnji praznici uvek su prilika za neko lepo putovanje i stvaranje novih uspomena. Bez obzira na to da li planirate da se na odlazak iz zemlje otisnete s voljenom osobom ili u društvu prijatelja, izbor destinacije za doček Nove godine nije lak.

To najviše zavisi od ličnih afiniteta - da li više volite provod u nekom od evropskih gradova koji šljašte okićeni novogodišnjom rasvetom ili maštate o nekom egzotičnom mestu s biserno plavim morem i peskom poput najmekšeg tepiha. Naime, doček Nove godine na plaži u kupaćem kostimu jedna je od najčešćih maštarija većine ljudi koji žele da hladne zimske dane zamene toplim morem, pa je turistička agencija Wayout pripremila sjajne ponude upravo za takvu vrstu putovanja. 

Srećna republika vam donosi nekoliko predloga gde biste mogli da otputujete za doček Nove 2023, a na vama je samo da odaberete destinaciju u uživate u predstojećim praznicima.

Pixabay.com

Više od 300.000 turista okupi se u Parizu u vreme novogodišnjih praznika

Poljupci u Parizu za večnu ljubav

Grad ljubavi, Pariz, jedna je od top destinacija za novogodišnje praznike. Grad ima dugogodišnju tradiciju dočeka i proslave Nove godine koji su obavezno praćeni šampanjcima, ali i kuvanim vinima i alkoholnim, voćnim sirupima. Glavno obeležje praznika u Parizu jesu papilote, čokoladne bombone koje pri otvaranju pucketaju kao petardice, a mogu se naći u svakom supermarketu. Petarde i mali vatrometi su legalni u francuskoj prestonici, pa se za novogodišnje praznike očekuje ne samo da sve šljašti od lamipona , svećica i lampica, već i od praska petardi. Novogodišnja noć, 31. decembra, zove se i "le réveillon du jour de l'an", dok je novogodišnji dan ili 1. januar "le jour de l'an". Više od 300.000 posetilaca se svake godine okupi na Šanze Lizeu da bi zajedno dočekali Novu godinu. Kabarei, cirkuske predstave i ulični svirači su obavezni deo dočeka, a tradicija nalaže da se do ponoći svi ljube pod belom imelom (franc.le gui). Postoji verovanje da to garantuje večnu ljubav.    

Pixabay.com

Ulicama Beča tokom novogodišnje noći odzvanjaju zvuci valcera 

Valcer na otvorenom u Beču

Dočekati Novu godinu u Beču je čarobno iskustvo koje se dugo pamti. Grad odiše glamurom i raskošno je ukrašena skoro svaka ulica, uz obavezne zvuke valcera. Proslava Nove godine tradicionalno počinje 31. decembra već u popodnevnim satima kada se centar grada pretvara u veliku žurka-arenu. Na njoj se okupi i do pola miliona ljudi, dok se u takozvanoj bečkoj stazi okuplja na hiljade ljudi. Neki od njih odlaze na Prater u luna-park gde mogu da uživaju u velikom broju ringišpila, kako za decu, tako i za odrasle. Omiljena tradicija u okviru „Novogodišnje staze" je igranje valcera uz čuveni „poziv na ples" ili „ales valcer". Ipak, glavni doček Nove godine u Beču je ispred katedrale Svetog Stefana. Stara godina se ispraća uz čašu šampanjca, tradicionalno odbrojavanje, a tačno u ponoć čuju se zvona katedrale koja simbolično oglašavaju dolazak Nove godine. 

Darko Ljubenović

Novogodišnja fešta u Rimu traje puna 24 sata

Rimska žurka od 24 sata u crvenom vešu 

Doček Nove godine u Rimu je bučan i zabavan, praćen vatrometom, festivalima i uličnim nastupima. Ulice su okićene raskošnom novogodišnjom rasvetom i božićnom dekoracijom. Rimljani Novu godinu dočekuju na ulici u širem istorijskom centru grada. Fešta traje od 31. decembra od 21 sat i traje puna 24 sata. Novogodišnje svečanosti uključuju više od 100 predstava sa 1.000 umetnika na području između Circo Massimo, Orange Garden, Lungotevere Aventino i ostrva Tiberina.

Tačno u ponoć nebo nad Koloseumom prošara raskošni vatromet. Za doček se nosi crveni donji veš za sreću. Ako ste, kojim slučajem, zaboravili da ga kupite, nikakav problem. Crveni veš možete pazariti na svakom ćošku u svakoj ulici. Nakon ponoći Italijani tradicionalno kroz prozor bacaju stare stvari, najčešće odeću, ali nije neobično da izlete i komadi nameštaja, stare pegle, pa čak i televizori. Zato povedite računa gde stojite u tom trenutku. 

Pixabay.com

Tačno u ponoć u centru Budimpešte čuje se mađarska himna 

Proslava od tri dana u srcu Budimpešte

Mađari vole raskošne proslave, pa je doček Nove godine u ovom gradu poseban doživljaj. Na mađarskom se Nova godina kaže Szilvestzter, a centar grada je tokom novogodišnje večeri i noći preplavljen ljudima i žurkama na ulici. Tačno u ponoć se centrom Budimpešte ori mađarska himna. U glavnom gradskom parku i dvorcu Vajdahunyad se Nova godina slavi tri dana uz obilje hrane i pića. Proslave su uglavnom tematske a najzanimljiviji su porodični maskenbali.

Promo foto/Wayout

Proslava Nove godine u Egiptu vuče korene iz drevnih vremena

Topla Hurgada - pravo uživanje

Ukoliko sanjate da Novu 2023. dočekate na plaži i uz toplo more, onda je za vas prava destinacija čuveno egipatsko letovalište Hurgada. Turistička agencija Wayout već sada u ponudi ima doček Nove godine u Hurgadi po pristupačnim cenama. Malo je poznato da tradicija proslave Nove godine u ovog zemlji vuče korene iz drevnog Egipta. Danas se slavi na različite načine, a za turiste se obavezno organizuje raskošna proslava u luksuznim rizortima uz novogodišnju dekoraciju. Doček Nove godine na pesku Crvenog mora sigirno će biti nešto što ćete pamtiti celog života.

Promo foto/Wayout

Kipar je jedna od omiljenih destinacija za one koji žele da na nekom toplijem mestu provedu novogodišnje praznike

Kipar - nezaboravni doček na plaži 

U ponudi Wayout agencije je još jedna sjajna morska destinacija - Kipar. Ostrvo na kome je po legendi iz morske pene rođena Afrodita za mnoge je najlepše baš u vreme novogodišnjih praznika. Dnevne temperature su između 20 i 23 stepena, more kritalne tirkizno-plave boje, a priroda buja oporavljena nakon letnjih suša. Zato se pripremite za nestvaran prizor okićenih palmi, Deda Mraza i praznične atmosfere, kao i dočeka na plaži koji će ispuniti sve vaše snove. Kiprani posle ponoći tradicionalno lome vasilopitu, kolač napravljen od domaćih pomoradži i brendija. Na njemu je uvek natpiss "Nova godina" od badema. Običaj je da glava porodice prekrsti kolač (kao znak blagoslova) i iseče ga na parčiće od kojih se prva dva odvajaju za crkvu i Isusa, i siromašne. Ostali parčići dele se članovima porodice i veruje se da ko pronađe srebrni novčić u kolaču, njega će sreća pratiti cele godine. 

Pixabay.com

Toplo more, beli pesak i doček na nekoj od plaža Maldiva 

Čista egzotika - Maldivi i Bali 

Ako ste ljubitelj egzotičnih destinacija, onda su Maldivi idealni za doček Nove godine koji će vas ostaviti bez reči. Uživanje u prelepim belim, peščanim plažama i kristalno čistom moru, ronjenje na koralnim grebenima s delfinima ili obilazak ostrva brodićem, sigurno je avantura koja se pamti celog života. Bali je još jedna egzotična destinacija poznata po bajkovitim pejzažima, netaknutoj prirodi i vulkanima. Kad je u pitanju doček Nove godine dobar izbor je žurka u nekom od lokalnih klubova ili restorana u Kuti i Legianu. Ako ste ljubitelj romantike, onda doček udvoje na predivnim plažama Balija uz čaše šampanjca i umirujuće zvuke talasa sigurno zauvek ostaje urezano u sećanju.

queen-lj/Unsplash

Zanzibar je jedna od najpopularnijih dalekih destinacija za srpske turiste poslednjih godina 

U novu godinu s delfinima sa Zanzibara 

Sve popularnija destinacija među srpskim turistima je i Zanzibar. Izbor tog bisera Indijskog okeana za doček Nove godine pruža izobilje uživanja na svakom koraku - od predivnih peščanih plaža i tirkiznog mora, do ronjenja sa delfinima ili istraživanja pitome džungle. Novu 2023. možete dočekati i u nekom od lokalnih pabova sa čašama omiljenog koktela u rukama i uz povik Hakuma Matata, što u prevodu sa svahili jezika znači život bez pravila, odgovornosti i briga. U pitanju je jednostavno afričko hedonističko načelo.  

christoph-schulz/Unsplash

Dubai, grad luksuza i uživanja 

Dubai - uživanje s posebnim čarima 

Luksuz je prvi sinonim za doček Nove godine u Dubaiju, najvećem gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ekstravagantni i glamurozni moderan grad mesto je gde su komfor i uživanje na prvom mestu. Ukoliko se odlučite da najluđu noć provedete u ovom raskošnom gradu, imaćete prilike da uživate u igrajućim fontanama, prelepim plažama, veštačkom ostrvu u obliku palme i glamuru najviše zgrade na svetu - Burdž Khalife. U pitanju je jedini hotelom na svetu sa 7 zvezdica.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)