Zanimljivosti

NAPUSTILI SMO POSAO I STARI ŽIVOT da bismo živeli na točkovima. Imamo samo jedan neprijatan problem

Od starog mini kampera napravili su kuću na točkovima i za skoro 3 meseca obišli su 7 zemalja. Ovo je priča o avanturi britanskog para koji je napustio posao i stari život da bi se posvetili putovanjima.

25.07.2022 17:00

NAPUSTILI SMO POSAO I STARI ŽIVOT da bismo živeli na točkovima. Imamo samo jedan neprijatan problem
Printscreen Instagram/@Слика на профилу корисника the_travel_duo__ the_travel_duo__

Koliko puta ste poželeli da spakujete kofere i jednostavno otputuje kako biste upoznali zemlje i uživo videli predele o kojima ste ranije samo maštali. Upravo to su uradili Kris (29) i Sem Hoar (29) iz britanskog primorskog gradića Plimuta.

On je kao mašinski inženjer radio u očevoj firmi dok je ona bila zaposlena u salonu lepote. Nakon izbijanja pandemije i zatvaranja granica bili su očajni jer nisu mogli da putuju. Razgovarajući o brojnim ograničenjima koja su im nametnuta u životu i odlučili su da napuste posao i započnu putovanje po svetu. Starom životu su rekli zbogom i započeli nesvakidašnju avanturu.

Pošto nisu bogati, morali su da smisle kako da omoguće sebi što jeftiniji obilazak sveta. Na spasonosnu ideju došao je Sem pa su za gotovo 4.000 evra kupili stari folsfagenov mini kamper i pretvorili ga u svoj novi dom.

Puno rada i truda

Da bi prilično neudoban i mali mini bus pretvorili u funkcionalan dom Sem i Kris su 10 meseci radili na prepravkama. Čupali su stara sedišta i umesto njih ubacivali nameštaj koji im je potreban.

- Inspiraciju smo pronalazili na društvenim mrežama. I pre nego što smo započeli sa sređivanjem mini busa Sem je već razmišljao o bojama jastučića i detaljima. Bio je tako nestrpljiv da neugledni mini bus pretvori u naš novi dom na točkovima – ispričala je uz osmeh Kris za britanske medije.

Da bi uštedeli, ceo posao oko preuređenja su sami uradili koristeći radionicu Semovog oca. Potrošli su 12.600 evra da od starog neuglednog mini busa naprave svoj dom na točkovima koji sad vredi oko 23.500 evra.

- Bilo je potrebno dosta rada, truda pa i novca dok nismo sve sredili baš onako kako smo zamislili. Naša kuća na točkovima je prilično komotna za nas dvoje i našeg psa Flečera koji putuje s nama. Imamo sve što nam je potrebno i sad samo uživamo – dodala je ona.

Problem sa tuširanjem

Njihov kamper je besprekorno uređen i ima hrastove radne ploče u minijaturnoj kuhinji, dosta prostora za odlaganje stvari, dnevni boravak sa policom za knjige, tuš, toalet, krovnu terasu za sunčanje i krevet dovoljno veliki za troje, odnosno za njih i njihovog psa.

Međutim, prilikom sređivanja napravili su jednu grešku što je dovelo do mnogih neprijatnih trenutaka.

- Izabrali smo platno za vrata tuš kabine i plan je bio dodamo mat film kako se ne bi providila. Međutim, naš plan nije uspeo pa smo na kraju odlučili da deo za tuširanje jednostavno ostavimo bez vrata. Nismo računali na to da će neko spolja moći da nas vidi dok se kupamo. To je dovelo do mnogih neprijatnih situacija. Sad pre tuširanja obavezno proverimo da li smo sputili roletne u kuhinji kako ljudi ne bi virili unutra. Često zaboravimo na roletne i setimo se tek kad nas neko vidi spolja dok se kupamo – ispričao je kroz smeh Sem.

Na krovu kampera su postavljeni solarni paneli, a 100 litara sveže vode ime je dovoljno za 2 do 3 dana. Uz prethodnu nabavku hrane mogu 4 do 5 dana da lutaju putevima daleko od naseljenih mesta.

Život na točkovima

Međutim, Kris i Sem ne dozvoljavaju da im ovaj mali nedostatak pokvari putovanje i uživanje u otkrivanju novih predela i zemalja. Na putu su neprekidno već gotovo 3 meseca i za to vreme su obišli 7 evropskih zemalja.

- Život na točkovima ima svoje prednosti i mane. Do sad smo obišli Francusku, Švajcarsku, Lihtenštajn, Nemačku, Austriju, Sloveniju i Italiju. Putujemo van uobičajenih turističkih ruta i oduševljeni smo prirodom. Nikad sebi ne bismo mogli da priuštimo ovakva putovanja – u dahu je ispričao Sem.

Mana je što je potrebna ozbiljna organizacija kako pre samog puta tako i tokom putovanja.

- Kuća na točkovima nam je pouzdana i nismo imali probleme. Ali nećemo više putovati tokom leta jer je vrućina nesnosna, posebno za našeg psa - dodao je on.

Nakon ovog putovanja vraćaju se kući da malo predahnu i već planiraju zimsku avanturu sa svojim kamperom. Norveška je u vrhu liste zemalja koje žele da posete tokom zimskih meseci.

Inspiracija za druge

Oduševljeni avanturama svog sina i Semovi roditelji su kupili kamper sa željom da i se i sami upuste u slično putovanje.

- Nismo sigurni koliko ćemo živeti na točkovima i na putu. Imamo dugu listu mesta i država koje želimo da vidimo. Planiramo da narednih nekoliko godina ovako putujemo i delimo naša iskustva sa drugim ljudima kako bi njima bilo lakše. Možda ćemo inspirisati još nekog da započne sopstvenu avanturu i ispuni svoje snove – zaključili su Kris i Sem.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)