Roditeljstvo

IZBEGAVAJTE "OTROVNI JUN": Stručnjaci poručuju da zdravlje deteta zavisi od doba godine kad je začeto! (FOTO)

Istraživanja su pokazala da su najzdraviji mališani koji su u rođeni krajem leta.

19.12.2023 20:01

IZBEGAVAJTE "OTROVNI JUN": Stručnjaci poručuju da zdravlje deteta zavisi od doba godine kad je začeto! (FOTO)
shutterstock.com

Mnogi bračni parovi za decu se odlučuju tek kad stvore uslove za zasnivanje porodice. Planiranje proširenja porodice nije jednostavno, ali svakako treba uzeti u obzir i istraživanja koja sprovode stručnjaci na ovu temu. 

Naučnici sa Univerziteta Indiana su analizirali oko 52 miliona trudnoća u periodu od 12 godina i došli do saznanja da je na osnovu rođenja, najviše dece začeto u decembru. Kako su oibjasnilirana zima je idealna period za proširenje porodice, dok treba izbegavati letnje mesece za začeće

Prema rečima pedijatara dr Pol Vinhester koji je vodio istraživanje majke koje su zatrudnele u decembru ili januaru tokom poslednja tri meseca trudnoće bile su izloženije većoj količini sunčeve svetlosti, prenosi Miss mama.

- One su na taj način dobile najviše vitamina D što je od velikog značaja za zdrav porođaj ali i zdrave kosti kod bebe - rekao je on.

"Otrovni" jun

Naučnici su jednoglasno rekli da je njagori mesec za začeće jun zbog velike količine pesticida u vazduhu koji negativno utiče na prvi, najosetljiviji tromesečni period trudnoće, zbog čega su ga nazvali "otrovni jun".

Kako bi izbegli prevremeni porođaj, ili urođene mane kod deteta Vinhester je poručio da se izbegava jun kao mesec začeća. 

- Spina bifida ili poznatije kao rascep kičmenog stuba zbog čega nastaje nepotpuno zatvaranje kičmene moždine se najčešće pojavljuje kod beba začetih u junu. Takođe, najviše neobjašnjive smrti kod dece zabeleženo je upravo kod mališana i novorođenčadi koja su začeta u tom periodu - rekao je on.

shutterstock.com

Zimski meseci su prema procenama stručnjaka najidealniji za začeće

 

Najviša stopa rađanja zabeležena je u septembru a to su upravo deca začeta u decembru. Isto istraživanje se slaže sa nedavnom studijom sa Kembridža da su deca rođena tokom letnjih meseci puno zdravija od onih koja su tokom zime.

Vreme začeća je važno za zdravlje dece

Ista situacija je bila sa vantelesnom oplodnjom. Analizom 433. 764 ciklusa vantelesne oplodnje otkriveno je da je 4 odsto veća verovatnoća da deca koja su vantelesnom oplodnjom začeta između decembra i februara bila zdravija, nego ona tokom leta. 

Pojedini stručnjaci to povezuju sa evolucijom.

Doktor Stjuart Laveri britanski stručnjak za oplodnju napominje da je ženska plodnost osetljiva na sate izloženosti sunčevom svetlu i puno je primera u prirodi koji potvrđuju Darvinovu teoriju o preživljavanju.

Zagađenost vazduha je prema njegovim rečima različita u različitim godišnjim dobima a to takođe može uticati na kvalitet vazduha i u laboratorijama za vantelesnu oplodnju. Laveru potvrđuje da postoje dokazi da zdravlje deteta zavisi od vremenskog perioda kada je začeto.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)