Brak i veze

ODGOVORITE NA OVA PITANJA I PROVERITE DA LI STE SPREMNI ZA BRAK: Važno je da dobijete neke odgovore od partnera pre konačne odluke!

Kako tvrde stručnjaci, pitanje finansija i postavljanje granica samo su neki od ključnih elemenata koji se utvrđuju pre izgovaranja sudbonosnog "da" jer mogu biti presudni za uspeh bračne zajednice.

20.01.2023 17:01

ODGOVORITE NA OVA PITANJA I PROVERITE DA LI STE SPREMNI ZA BRAK: Važno je da dobijete neke odgovore od partnera pre konačne odluke!
Shutterstock.

Prema zvaničnim statističkim podacima, svaki četvrti brak u Srbiji završi se razvodom. Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, žene su češće podnosile zahtev za razvod od muškaraca, mada je ipak najviše bilo sporazumnog raskida bračnog ugovora.

Najčešći razlog za razvod su finansije, pa ne čudi što stručnjaci predlažu da se sve u vezi porodičnih finansija dogovori pre samog venčanja. Američki psiholog Dejvid Helfand, specijalista za terapiju parova, naglašava da je jedan od ključnih elemenata uspešnog braka postavljanje granica. 

Srećna republika vam donosi na koja pitanja, po mišljenju psihologa, treba da odgovore partneri kako bi udarili temelje uspešnog braka i pre odlaska kod matičara. Ovo su njihovi saveti za uspešan brak.  

Pixabay.com

Opuštanje je važan deo zajedničkog života

Šta vas opušta?

Opuštanje je važan deo zdravog i srećnog zajedničkog života. Kako ističu stručnjaci, svaka veza ima uspone i padove i to je potpuno normalno. Važno je znate na koji način se možete opustiti tokom stresnih trenutaka kako biste izbegli uticaj spoljnih pritisaka i kao pojedinac i kao par. Zajednički hobi ili putovanje učiniće vašu vezu još čvršćom i pomoći vam da lakše prebrodite stresne situacije s kojima se svi neminovno srećemo. 

Zbog čega se osećate voljeno?

Brojni stručnjaci za veze smatraju da svaki par treba da ima svoj jezik ljubavi. To u praksi znači da se usaglasite oko međusobne podrške, usluge, primanja poklona, kvalitetno zajednilkog vremena i fizičkog dodira. Za svaki par, a posebno onaj koji planira venčanje, važno je da zna na koji način će da daje i prima ljubav partnera i da to nikad ne uzima zdravo za gotovo.

Finansije

Novac je najčešći razlog za razvod braka, zato je važno pre odlaska kod matičara precizno se dogovoriti o budućim porodičnim finansijama. Iskreno porazgovarajte s partnerom o kreditima, karticama i načinu trošenja novca i podeli finansijske odgovornosti. Mnogi parovi se tek nakon venčanja suočavaju s finansijskim problemima, zato je važno sve dogovoriti pre ulaska u brak. Deljenje odgovornosti i planiranje zajedničke finansijske budućnosti može biti ključno za dugotrajan i stabilan brak.

shutterstock.com

Iskren razgovor, čak i o traumama koje su nas oblikovale, od ključnog je značaja za uspešan brak

Traume

Niko ne voli da razgovara o prošlosti, posebno ukoliko ima traumatična iskustva. Ukoliko ste već odlučili da budućnost podelite s drugom osobom, najmanje što možete da joj pružite jeste potpuna iskrenost. Važno da vaš partner bude upoznat sa vašom prošlošću, kao i vi sa njegovom, posebno ukoliko je bilo traumatičnih događaja zato što nas traume oblikuju kao ljudska bića. Osim toga, ta saznanja će vam pomoći da bolje razumete svog partnera, ali i on vas, kao i reakcije u određenim situacijama.

Granica privatnosti

Privatnost je sastavni deo svake veze, a postavljanje granica ključno za uspeh budućeg braka. Ako to pitanje niste rešili još na počeku veze, sad je pravi trenutak za postavljanje granica. Pojedini parovi dele zajedničke podatke o društvenim mrežama ili lozinkama telefona, dok ima i onih koji tu vrstu privatnosti žele da zadrže i u vezi ili braku. Ako se ne dogovorite o granicama privatnosti, to može dovesti do sumnje da partner nešto krije o vas, a kad se jednom pojavi sumnja i poljuja poverenje, teško se vraća, čak i ako se ispostavi da su sumnje neosnovane. 

Kako rešavate sukobe?

Svađe i prepirke su sastavni deo svake veze i braka, a ključno je, prema mišljenju stručnjaka, na koji način rešavate verbalne sukobe. Prema dosadašnjim istraživanja, pokazalo se da je kompromis ključan za upravljanje svađama u vezama. Zato je najvažnije da već na početku sa partnerom dogovorite na koji način ćete rešavati međusobne sukobe. 

shutterstock.com

Postavite jasne granice i ne dozvolite da se roditelji partnera mešaju u vaš brak

Uloga porodice

Nije tajna da roditelji partnera često mogu biti uzrok svađa u braku, posebno ukoliko se ne slažete dobro s partnerovom porodicom. Takvi sukobi neminovno ostavljaju trag i na vašem braku, zato je najbolje pre venčanja postaviti granice kad je u pitanju porodica. Kad jednom dogovorite te granice, insistirajte na njihovom poštovanju i ne dozvoljavajte nikome, ni vašim, ni roditeljima partnera da kroje vaš zajednički život i brak. 

Granice koje se ne prelaze

Kad je u pitanju brak, dobro je još pre venčanja postaviti granice koje se ne prelaze. Iako ne zvuči romantično, ta pravila vam mogu spasti brak, ističu stručnjaci. Ključne teme dogovora su pitanje preljube, zavisnosti od alkohola ili nekih drugih supstanci. Glasno i jasno recite partneru koje su vaše granice preko kojih nećete imati, niti tolerisati njegovo ponašanje, a to isto zahtevajte da vam kaže i on. Na taj način postavićete zdrave osnove za svoj brak.

Podela kućnih poslova

Mnogi parovi često se svađaju oko podele kućnih poslova. Zato je to, takođe, jedna od ključnih tema o kojima morate razgovarati pre nego što stanete na ludi kamen. Koliko god vam to možda izgledalo i smešno, dogovarati se ko će bacati đubre iz kuće veoma je važno da se kućni poslovi ravnopravno podele među partnerima kako se nijedna strana ne bi osećala kao da samo ona brine o kućnim poslovima. To vremenom može dovesti do besa, a bes prelazi u svađu, što svakako ne želite u braku, posebno ne da se sukobljavate svaki dan kad ko treba da opere sudove i slično. 

shutterstock.com

Vizija zajedničke budućnosti je takođe jedan od ključih elemenata za uspešan brak

Što vas brine?

Briga je normalna stvar, posebno kad je u pitanju zajednička budućnost. Koliko god takav razgovor mogao da bude neprijatan, bolje je sva sporna pitanja rešiti pre venčanja, nego posle. Ako imate bilo kakve sumnje ili brige po pitanju zajedničke budućnosti, bolje je to raščistiti odmah. Iskrenost u takvom razgovoru je od ključnog značaja, pa insistirajte na tome da i vama partner kaže šta njega zabrinjava kako biste zajednički to rešili. 

Zajednička vizija

Razgovarati o zajedničkoj viziji budućnosti u narednih pet ili deset godina može izgledati kao poslovni sastanak, ali je i te kako korisno. Kako naglašavaju stručnjaci, parovi sa zajedničkim ciljevima imaju trajniji brak. S vremena na vreme s partnerom porazgovarajte o tim ciljevima čisto da proverite da li se i šta u međuvremenu promenilo. Niko ne garantuje da ćete čak i vi za pet godina imati istu viziju budućnosti kao na početku veze, ali je važno oko toga se usaglasiti s pratnerom. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)