Brak i veze

ŠTA ČINI VEZU USPEŠNOM? Svi ovo radimo, a nismo ni svesni da tako guramo partnera od sebe!

Jedno istraživanje došlo je do zanimljivih podataka kako da vezu održite zdravom i trajnom.

17.11.2022 15:01

ŠTA ČINI VEZU USPEŠNOM? Svi ovo radimo, a nismo ni svesni da tako guramo partnera od sebe!
Shutterstock

Da li ste od onih koji ulažu sebe u neki ljubavni odnos ili ga jednostavno pasivno "konzumiraju"? Napravite jedan korak napred, a partner tri unazad i tako u krug. Nerazumevanje i nepronalaženje pravog načina kako da se dvoje u vezi povežu, te razumeju, zna da bude frustrirajuće za parove, a mnogi jednostavno dignu ruke od tog odnosa, misleći da da će uz nekog drugog biti drugačije i bolje. Ipak, pre nego se požalite nekome da vam veza ne napreduje u pravcu koji želite, te da zaista više ne znate u čemu je problem možda biste trebalo da zastanete, razmislite da li ste možda ignorantski nastrojeni prema partneru. A šta to znači?

U jednoj studiji koju su radili psiholozi, utvrdili su da mogu na osnovu posmatranja parova svega 15 minuta, da predvide hoće li brak potrajati, a kako tvrde, prognoza je u 94 odsto slučajeva bila tačna. Oni su naveli trikove, odnosno zamke zbog kojih se vaša veza ili brak ne razvijaju na način koji želite.

Okrenite se ka...

Jedan od načina da se dvoje povežu je okretanje, ali ne od partnera, već ka njemu. To znači, smatraju psiholozi, da pokušate da ostvarite povezanost, te da odgovorite na neke potrebe poput traženja pomoći, dozivanja i slično. Oni koji su dovoljno pametni, ali i srećni parov,i znaju da treba da primete nešto što njihov partner traži čak i po cenu da prekinu neku aktivnost koju rade. To znači da kada vam partner pokaže nešto što je pronašao na telefonu možete odgovoriti na tri načina odnosno "okretanja".

 

 

Okretanje ka partneru znači da odgovarate zainteresovano želeći da se uključite u to o čemu on priča, zatim jednostavnim "okretanjem," što mnogi rade, a znači ignorišući njegov pokušaj da se poveže sa vama, te na kraju okretanjem "protiv", što podrzumeva totalno ignorisanje, uz komentar "da ste zauzeti" ili uz sugestiju "da vidi da jednostavno nešto radite".

Način na koji ćete odabrati da se okrenete partneru, smatraju psiholozi, gradi naklonost  što jača temelj trajne veze. Nije moguće uvek se okrenuti partneru, te odgovoriti na bilo koju potrebu ali studija je pokazala da u većini slučajeva, kada su to parovi radili, ostali su duže od šest meseci zajedno.

Kako da se okrenete ka vašoj vezi

Procenite kada je pravo vreme povezati se na bilo koji način sa partnerom. To može biti jutarnje ispijanje kafe, pre posla ili uveče nakon što su deca otišla na spavanje. Jednostavno pitanje "da li mu je bilo šta potrebno od vas tog dana" je dovoljno za početak. Time dajete mogućnost partneru da razmisli da li mu nekako možete pomoći, te da želite da mu se posvetite. 

unsplash.com

Okretanje ka partneri i njegovim potrebama, može vezu učiniti trajnom

 

Poput vrednog sakupljanja novca koji pronađete na ulici, tako biste trebali i da pokazujete vrednost prema svemu, pa čak i malim potrebama vašeg partnera. Pozivi za povezivanje mogu se izraziti kontaktom očima ili osmehom, uzdahom, direktnim traženjem pomoći ili dozivanjem iz duge sobe. Jutarnji ili večernji pozdrav poput "dobro jutro" ili "laku noć" kao i pokazivanjem nečega. Želja za povezivanjem se može ostvariti iskazivanjem emocija ukoliko je partner tužan ili deluje frustrirano.

Ako nema efekta

Ako vaš partner daje ponudu a vi ne možete na to da odgovorite, jednostvno recite da ste zainteresovani za to ali da li možete malo da pomerite i odložite čim završite svoje obaveze.

Ako ste vi ti koje partner odbija, pitajte partnera šta se dešava i da li je pod stresom zbog čega ne obraća pažnju na vaše potrebe.

 

 

Ukoliko se ponuda daje sa negativnostima i napadima poput "Ne pada ti na pamet da pripremiš večeru". Najbolji način je da zanemarite negativnost, te smireno kažete da ga razumete da je umoran i da ćete to rado učiniti za njega.

Ovo se naravno podrazumeva za odnose koji se grade i vode ka nečemu trajnijem ili ukoliko ste dugo godina u braku. Za uspešnu vezu potrebno je međusobno razumevanje i jednaka posvećenost oba partnera, jer u svakom drugom slučaju je "šlepanje" veze od strane jednog partnera.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)